Lista neagră a SUA privind terorismul, întocmită în secret pe baza unor simple suspiciuni

Potrivit unui document al administrației americane, publicat miercuri, cetățenii americani şi străini sunt înscrişi în secret pe lista neagră a SUA privind terorismul, pe baza unor simple „suspiciuni rezonabile”, care nu trebuie să fie fundamentate şi care pot rămâne acolo chiar şi după decesul lor, scrie Mediafax.

Acest text neclasificat de 166 de pagini, redactat de Centrul Naţional Contraterorism (NCTC) şi dat publicităţii de site-ul The Intercept, detaliază instrucţiunile pe care diferite autorităţi americane trebuie să le urmeze pentru a înscrie pe cineva în principalele baze de date privind monitorizarea antiteroristă.

Redactat în martie 2013, în colaborare cu 19 agenţii militare şi judiciare de informaţii, din raport reiese că „probele irecuzabile şi faptele concrete nu sunt necesare” pentru a avea „suspiciuni rezonabile” privind implicarea în terorism a unui individ şi că este suficient să ai „informaţii care pot duce la un proces verbal”.

Siteul, cofondat de jurnalistul Glenn Greenwald, care a dezvăluit scurgerile de informaţii de la fostul consultant al NSA Edward Snowden, subliniază că ghidul permite chiar şi persoanelor decedate să figureze printre cele 464.000 de nume de pe listă.

Hina Shamsi, o reprezentantă a Uniunii Americane pentru apărarea Libertăţilor (ACLU), denunță raportul și spune că „guvernul acuză în secret” oameni de terorism, fără a le da posibilitatea de a se apăra „în legătură cu o ameninţare pe care nu au pus-o în executare”. Ea a mai susține, de asemenea, că aceste criterii utilizate de Guvern „nu ar fi trebuit să rămână secrete”.

Înainte de 11 septembrie 2001, lista „teroriştilor cunoscuţi sau suspecţi”, identificaţi drept KST de la „Known or Suspected Terrorists”, includea 16 nume, pentru ca în 2013 să ajungă la 463.834.
Numele sunt repartizate în diferite baze de date, inclusiv în faimoasa „No Fly List”, care le interzice membrilor să se îmbarce în avioane cu destinaţia sau cu plecare din SUA.

De asemenea, potrivit documentului citat de The Intercept, agenţii Guvernului folosesc elemente fără dovezi, colectate pe Facebook sau pe Twitter, reţete medicale, carduri de cumpărături sau amenzi pentru viteză excesivă, informaţii despre câinii persoanelor, asigurarea de sănătate sau chiar ce au în buzunare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.