Liviu Dragnea şi-a adus aminte că a fost membru PD, partid care l-a făcut om

Pînă în anul 2000, Liviu Dragnea a fost membru marcant al PD-ului lui Traian Băsescu. Coleg cu Vasile Blaga, cu Emil Boc, cu Radu Berceanu, cu Adriean Vodeanu şi toţi ceilalţi. Numai cine a uitat acest fapt poate fi surprins de ultimele declaraţii ale acestui traseist politic, iremediabil ahtiat după Putere şi după Bani!

Înainte de a intra în politică, Dragnea era inginer mecanic auto pe la Craiova. Nu se ştie cum, dintr-odată s-a întors în Teleorman şi a devenit chiar lider local al Partidului Democrat, unde a stat exact cît acest partid s-a aflat la Putere cu CDR, timp suficient însă ca partidul să-l trimită la o specializare administrativă în Italia.

Imediat după alegerile din anul 2000, cînd PSD a revenit la cîrma ţării, Adrian Năstase i-a făcut cu ochiul şi, ţîşti!, Liviu Dragnea a sărit în barca lui! Baletul graţios pe care l-a făcut în jurul liderilor PSD (căci are omul ăsta un talent la pupat!) l-a propulsat rapid şi în conducerea acestui partid, devenind chiar coordonatorul campaniilor electorale, funcţie pe care a avut-o şi în PD, alături de… – aţi ghicit! – Vasile Blaga!

Cine are memoria bună îşi poate aminti că Liviu Dragnea a condus PSD la toate dezastrele electorale: alegerile din 2004, cînd Adrian Năstase a pierdut prezidenţialele în favoarea lui Traian Băsescu, iar PSD a intrat în opoziţie, în 2008, cînd PSD a pierdut alegerile şi era pe punctul de a se destructura, în 2009, cînd Mircea Geoană a pierdut la mustaţă prezidenţialele, oferindu-i al doilea mandat lui Băsescu, în 2014, cînd, convingîndu-l pe Victor Ponta să-l înlăture pe Crin Antonescu şi să participe el la prezidenţiale, a reuşit să-l facă să piardă în favoarea lui Klaus Iohannis! Singurele alegeri cîştigate sub conducerea lui Dragnea au fost cele din 2012, însă meritul este al USL, formaţiune din care făcea parte şi PNL-ul condus de Crin Antonescu, deci meritul său este doar acela că se afla prin preajmă.

Şi, iată-l acum pe Liviu Dragnea, după ce a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare, redescoperindu-şi iubirea faţă de foştii săi colegi din PD, făcînd nişte tumbe surprinzătoare în jurul lor şi nu ar fi de mirare ca, dacă scapă achitat de la ÎCCJ, să-l vedem înscris în PNL, alături de Vasile Blaga şi Emil Boc!

În zadar îi spune Alina Gorghiu că este „cam parşiv”, lăudîndu-l, totuşi, pentru orice ghiont pe care i-l dă lui Victor Ponta, căci Dragnea îi dă înainte cu consensul, cu „am discutat la telefon cu doamna Alina Gorghiu”. În zadar le spune Vasile Blaga femeilor din PNL, la tabăra de vară, să nu creadă în „cîntecele de lebădă” ale lui Liviu Dragnea, căci el o ţine langa cu Proiectul consensului pe 30 de ani!

Ca să n-o mai lungim, Liviu Dragnea face parte din categoria traseiştilor politici, a acelora pentru care politica nu este decît oportunitatea afacerilor personale. Este omul care trădează cît ai clipi, după care este în stare să te dea în judecată că l-ai calomniat, jurîndu-se că el a fost totdeauna loial. Dacă ar fi ştiut că Adrian Năstase va pierde alegerile din 2004, cînd toţi îl dădeau cîştigător clar, Liviu Dragnea ar fi fost şi azi alături de Vasile Blaga, în umbra căruia a fost în toată perioada cît a fost membru PD.

Cine vrea să se convingă de caracterul lui Liviu Dragnea nu are decît să-şi aducă aminte de anul 2012. USL era pe un val uriaş, toate sondajele arătînd că, mai ales după Referendum, ura faţă de Traian Băsescu va face ca PSD+PNL să ia un scor fabulos, ceea ce s-a şi întîmplat. Ce a făcut atunci Liviu Dragnea? L-a convins pe Crin Antonescu să renunţe la candidatura de la Sectorul 3, unde o avea contracandidat pe Sandra Pralong, şi l-a adus candidat în… Teleorman, unde el era jupîn! Sigur că Antonescu ar fi cîştigat detaşat şi în faţa doamnei Pralong, dar Liviu al nostru a vrut să-şi asigure prin linguşire un loc călduţ pe lîngă viitorul preşedinte al României!

Şi ce a făcut Liviu Dragnea, imediat după ce USL a dobîndit o majoritate covîrşitoare în Parlament? Văzînd Puterea colosală cu care s-a ales PSD, a pornit marea lui campanie împotriva lui Crin Antonescu, afirmînd permanent că PSD trebuie să aibă propriul candidat la Preşedinţie, iar acesta nu poate fi decît Victor Ponta, căruia, chiar de ziua lui, i-a şi organizat monstruoasa adunare de pe Stadionul Naţional, din cauza căreia Ponta a şi pierdut serioase procente electorale! A uitat de prietenia lui Crin, cu care se lăudase atîta vreme, a uitat că PNL-ul a făcut ca PSD să revină la Putere şi, la momentul potrivit, a fost adevăratul artizan al spargerii USL!

Calculele lui Dragnea erau foarte simple. În cazul în care Crin Antonescu devenea preşedinte, Victor Ponta ar fi rămas prim-ministru şi preşedintele PSD, situaţie în care Dragnea trebuia să se mulţumească să fie aghitantul acestuia încă multă vreme. Dacă, totuşi, Victor Ponta ar fi candidat şi ar fi cîştigat, PNL-ul trecea în opoziţie, iar el ar fi devenit prim-ministru şi preşedintele PSD! A fost la un pas să-i reuşească planul!

Numai că, aşa cum se întîmplă de regulă, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din tîrg şi Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Klaus Iohannis, punîndu-se sub tirul neîntrerupt al învingătorului şi sub săgeţile celor din PNL, care n-au uitat cum s-a spart USL-ul. Gîndiţi-vă, cu doar cîteva luni înainte de alegeri, la uşa lui Ponta a bătut Iohannis, rugîndu-l să accepte să-i fie subaltern ca vicepremier, iar acum este obligat să se ducă la Cotroceni cu căciula în mînă chiar în faţa lui Iohannis! Grea povară, să recunoaştem!

În sinea lui, Liviu Dragnea ştie bine că el este principalul vinovat pentru spargerea USL, mai ales că, vă amintiţi?, imediat după alegeri, au existat mai multe grupări din PSD care i-au cerut demisia! De aceea, imediat ce a fost condamnat pentru Referendum, resemnat, şi-a dat demisia din toate funcţiile.

A revenit însă după ce a apărut scandalul Dosarului Şova, în care este amestecat şi Victor Ponta. Asceastă situaţie neprevăzută i-a creat o mare oportunitate, dar nu pentru a scoate PSD din mocirla în care se zbate, ci, după cum se vede, pentru a da PD-ului semnalul că n-a uitat cine l-a făcut om! A candidat împotriva propunerii lui Ponta şi a cîştigat, după care nu mai conteneşte cu buna înţelegere cu PNL, cu „am sunat-o pe doamna Alina Gorghiu”, cu consensul şi cu Proiectul pe 30 de ani. Oricît l-ar bălăcări Alina Gorghiu, oricît i-ar da peste nas Vasile Blaga, veţi vedea că linguşitorul profesionist care este Liviu Dragnea nu va renunţa la bezelele sale, în speranţa că, măcar atunci cînd se va tranşa debarcarea lui Victor Ponta, el va putea să arate că poate fi de folos PNL-ului, de fapt aripii PD a acestuia, punînd vîrtos umărul la prăbuşirea celui pe care pînă mai ieri îl avea în suflet drept icoană făcătoare de minuni!

O să-l vedeţi, aşa mic cum este, ce tumbe frumoase va face în jurul Alinei Gorghiu, chiar dacă aceasta îl va umple de răni de la tocurile înalte cu care-l va da mereu la o parte! Căci, acesta este Liviu Dragnea, ca o maşină cu o singură viteză, aceea de mers în sensul girofarului! Deşi acum este roşu din cap pînă-n picioare, o să-l auziţi curînd făcînd ca în bancul acela cu cei doi poliţişti, care, neavînd girofar pe maşină, au găsit o idee genială: unul să facă „nino, nino, nino”. iar celălalt să strige „albastru, albastru, albastru”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.