Locuințe smart protejate

Kaspersky Lab lansează o versiune beta a soluției pentru case inteligente și dispozitive Internet of Things (IoT), Kaspersky IoT Scanner. Această aplicație gratuită pentru platforma Android scanează rețeaua Wi-Fi din locuință și informează utilizatorul despre dispozitivele conectate la aceasta și nivelul lor de siguranță.

Având în vedere că domeniul Internet of Things devine din ce în ce mai popular, infractorii cibernetici caută noi modalități de a profita de tendință. Astfel, în loc să le facă deținătorilor viața mai ușoară, dispozitivele inteligente devin un punct vulnerabil în ceea ce privește securitatea lor.
Conform unor date publicate de Gartner, peste șase miliarde de dispozitive IoT sunt folosite în prezent în lume, iar multe au fost deja victimele infractorilor cibernetici. De exemplu, lumea a fost zguduită anul trecut de valul de atacuri DdoS, lansate de botnetul Mirai. Boții Mirai au folosit vulnerabilități întâlnite frecvent la dispozitive IoT, pentru a le infecta și a le folosi ulterior în alte scopuri. Experții de la Kaspersky Lab au dezvoltat o soluție care să contribuie la reducerea acestor riscuri. Prin lansarea versiunii beta, compania încurajează utilizatorii IoT să-și protejeze casele inteligente și să împărtășească părerea lor despre performanțele produsului și procesul de folosire a Kaspersky IoT Scanner.

Kaspersky IoT Scanner identifică automat dispozitive inteligente precum rutere Wi-Fi, camere IP, televizoare smart, imprimante Wi-Fi, dispozitive de stocare NAS (net­work-attached storage), servere media și console de jocuri, computere, tablete sau telefoane inteligente existente în rețeaua locuinței. Soluția le memorează și anunță utilizatorul atunci când un dispozitiv – fie el nou sau cunoscut – este conectat sau deconectat. Acest lucru îi permite utilizatorului să știe în permanență cine îi folosește rețeaua de acasă.
Soluția scanează dispozitivele împotriva unor vulnerabilități cunoscute: de exemplu, dacă sunt deschise port-urile de conectare (adică oricine de pe Internet se poate conecta la ele), soluția informează utilizatorul și îi recomandă să le închidă imediat. În plus, Kaspersky IoT Scanner semnalează orice problemă cu parolele pentru routerul Wi-Fi, Telnet sau SSH. Acest lucru este important în prevenirea accesului neautorizat la dispozitive IoT conectate, ca urmare a unor parole slabe.
„Misiunea Kaspersky Lab este să salveze lumea de amenințări cibernetice. Și nu sunt doar cuvinte: în fiecare zi lucrăm pentru a face Internetul mai sigur pentru utilizatorii noștri“, spune Andrei Mochola, director în cadrul companiei. „Arsenalul nostru conține mai multe soluții gratuite pentru o varietate de cerințe și platforme, iar Kaspersky Lab IoT Scanner vine în completarea acestora, permițându-le internauților – mai exact utilizatorilor de dispozitive «inteligente» – să se protejeze“, mai spune Andrei Mochola.
Scannerul este disponibil pentru testare beta în Google Play, în rusă și engleză, într-un număr limitat de țări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.