Locuitorii de lângă groapa de gunoi Glina, apel către autorităţi

Bucureştenii inhalează cianuri! Două tone de deşeuri toxice descoperite la groapa Glina! Incendii repetate la groapa de gunoi Glina şi mirosuri fetide. Dacă nici cianurile de la groapa Glina nu reprezintă o problemă pentru autorităţi, atunci suntem cu adevărat pierduţi!

Încă un apel deschis al locuitorilor din comuna Glina, Popeşti Leordeni şi ai celor din cartierele învecinate cu groapa de gunoi Glina (Berceni, Titan, Sălăjan, Pantelimon, 23 August) pentru a nu se elibera o nouă autorizaţie de mediu pentru groapa de gunoi Glina, disperaţi fiind de prezenţa cianurilor în această groapă.

Procurorii au descoperit cu ceva timp în urmă o adevărată bombă ecologică la Glina, după ce patronul unei firme ieşene a adus la groapa de gunoi de lângă Bucureşti două tone de reziduuri cu cianuri şi alte substanţe periculoase.

O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii şocante despre activităţile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse două tone de substanţe extrem de periculoase.

”Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase – şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti”, se arată într-un raport al procurorilor de la Parchetul General.

Cele două tone de deşeuri s-au dovedit a fi extrem de periculoase spun procurorii, conţinând printre altele şi cianuri.

”Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi S.C. W.R. S.R.L., deşeurile analizate fizico-chimic sunt deşeuri de tip nămol sau şlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale”, se arată în comunicatul procurorilor. (Mai multe informaţii puteţi citi pe http://www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/bucurestenii-inhaleaza-cianuri-doua-tone-de-deseuri-toxice-descoperite-la-groapa-glina-1519935, ziarul Libertatea din 22 iunie 2016).

De altfel, firma acuzată că a depozitat la groapa de gunoi Glina cele două tone de deşeuri periculoase, cu potenţial letal, a fost trimisă în judecată împreună cu cel care o administra sub acuzaţia că a poluat mediul cu substanţe periculoase, pentru că nu s-a asigurat că deşeurile vor fi neutralizate. Practic viaţa a sute de oameni a fost pusă în pericol, căci nu este exclus ca aceste substanţe să fi pătruns în pânza freatică.

Probele ridicate atunci din aceste deşeuri au indicat substanţe periculoase pentru mediu.

„Am văzut în tabel prezenţa cadmiului. De exemplu este responsabil la nivel mondial pentru 7 la sută dintre afecţiunile renale cronice, este şi un element cu un timp biologic de înjumătăţire foarte ridicat. Adică odată patrunsă o cantitate de cadmiu în organism, jumătate din cantitate se elimină in 10-15 ani”, spune prof. dr. Laurenţiu Trictor, de la Facultatea de Chimie.

Atunci specialiştii de la garda de mediu au precizat că au izolat aceste substanţe cu potenţial letal, însă nu se ştie de cât timp depozita această firmă deşeurile la Glina. În concluzie: e greu de estimat cât de grav a fost afectat mediul înconjurător. (mai multe informatii puteti citi pe http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/firma-acuzata-ca-in-2010-a-depozitat-la-groapa-de-gunoi-glina-2-tone-de-deseuri-periculoase-trimisa-in-judecata.html din 22 iunie 2016).

Numeroase incendii au izbucnit de-a lungul timpului la groapa de gunoi Glina. In data de 31 iulie 2016 la faţa locului au intervenit opt autospeciale de stingere, suprafaţa afectată fiind de 5.000 de metri pătraţi. Un incendiu devastator a avut loc si in luna decembrie 2016 când timp de 6 ore pompierii s-au chinuit să stingă focul, care s-a extins cu repeziciune pe o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi.

Nu mai departe de data de 05.07.2017 la ora 11:00 a izbucnit un alt incendiu extrem de periculos, in apropierea caselor de locuit, la o distanta de aproximativ 100 metri de comunitatea locală.

Problema de la groapa de gunoi Glina, cunoscută de toate autorităţile implicate, o reprezintă distanţa extrem de mică faţă de locuinţele cetăţenilor din comuna Glina. Groapa de gunoi Glina, operată de ECOREC S.A., încalcă cele mai elementare prevederi ale legislaţiei de mediu privind distanţa faţă de locuinţe, care ar trebui să fie de minim 1000 m (Ordinul 119/2014, art.11.1). Conform documentelor expuse pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, distanţele la care se află unele locuinţe sunt mai mici chiar şi de 100 metri, respectiv de 70 metri.

Locuitorii din zonele învecinate gropii de gunoi Glina, scăpaţi ca prin minune de incendierea caselor, otrăviţi de deşeurile periculoase care sunt depozitate la aceasta groapă, cred că intenţia de eliberare a unei noi Autorizaţii de mediu de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov, pe seama sănătăţii şi a confortului comunităţilor locale, nu face decât să favorizeze o lăcomie în creştere a unor antreprenori şi să alimenteze afaceri fără scrupule care pot crea pericole imense în orice moment.

În urma numeroaselor sesizări înregistrate la Garda Naţională de Mediu cu privire la sursele generatoare de disconfort olfactiv în zona Glina — Popeşti Leordeni, în perioada 10.10 — 17.10.2016, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat o acţiune de control la groapa de gunoi Glina. “În urma verificărilor desfăşurate pe amplasament, au fost constatate neconformităţi faţă de prevederile Autorizaţiei Integrate de Mediu, fapt pentru care Garda Naţională de Mediu a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 100.000 de lei” conform comunicatului Gărzii de Mediu.

Oamenii foarte indignaţi vor să îi aducă la faţa locului pe cei care întocmesc diverse studii prin care demonstrează că nu este afectată sănătatea locuitorilor din Glina şi Popeşti-Leordeni. “Îi invităm să stea cu noi aici macar o ora, să vadă cum le cade gunoiul în cap si sunt mâncaţi de şobolani şi tot felul de vietăţi crescute la dimensiuni şi de jumătate de metru şi să respire împreuna cu noi vaporii de la cianurile depozitate la groapa. Suntem convinşi ca nu vor rezista şi vor fugi imediat”, spun locuitorii din zonă.

Ani la rând, localnicii din Glina şi din Popeşti-Leordeni au depus reclamaţii peste reclamaţii. Nu s-a rezolvat nimic. Circuitul petiţiilor este încârligat şi nu duce nicăieri. Primăria îşi declină competenţa şi petiţia pleacă mai departe la Garda de Mediu, care o trimite înapoi la primărie. De la preşedinţie se duce la Ministerul Mediului, de unde pleacă la Garda de Mediu, de unde se întoarce la primărie, şi tot aşa.

Cetăţenii afectaţi de groapa de gunoi Glina, ajunşi la disperare, au apelat la această formă de scrisoare deschisă adresată autorităţilor în speranţa că vor găsi înţelegere pe această cale de comunicare publică pentru a nu fi reautorizată bomba ecologică de la Glina, împotriva sănătăţii şi a vieţii lor paşnice.

Preşedintele Asociaţiei Europene pentru Dezvoltare Ecodurabilă), dl. Tomescu Andrei Nicuşor

Despre Asociaţia Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă

A.E.D.E are ca obiectiv siguranţa şi protecţia mediului şi reprezintă interesele comunităţii locale din localităţile Glina şi Popeşti-Leordeni afectate de factorii de mediu dăunatori proveniţi de la groapa de gunoi Glina şi apără cetăţenii de abuzurile comise pe seama sănătăţii acestora.

Experienţa consolidată a membrilor Asociaţiei A.E.D.E în cadrul altor asociaţii au dus la obţinerea de rezultate remarcabile în lupta pentru protecţia mediului.

A obţinut un prim succes privind identificarea funcţionării fără Autorizaţie de mediu a gropii de gunoi Glina. În perioada 21.06-26.06.2017, la sesizarile noastre, Garda Naţională de Mediu a efectuat o acţiune de control la depozitul de deşeuri Glina şi a descoperit funcţionarea fără autorizaţie a acestuia, motiv pentru care a aplicat o amendă contravenţională de 60.000 lei, precum şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii operatorului economic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.