Locuri ale excelenţei ce vor fi inaugurate în 2016

În ultimul timp, pe lângă inevitabilele bilanţuri ale realizărilor arhitectonice, presa anunţă cele mai importante monumente ce urmează a fi inaugurate în anul în curs.

Dacă2015 afost bogat în materie de arhitectură, nici anul acesta nu lipsesc construcţii uimitoare, inspirate şi în orice caz, aşteptate cu nerăbdare de comunităţile care au decis utilitatea lor.

Să începem cu cel mai atractiv proiect pentru marele public, Parcul Harry Potter al Universal Studios de la Hollywood, ce va fi inaugurat la începutul lunii aprilie. El măreşte celebrul Parc de atracţii al Studiourilr, dedicate cinema-ului.

În această nouă zonă, fanii lui Harry Potter se vor putea plimba prin locurile emblematice ale de acum celebrei saga, vor putea descoperi Şcoala de magie, satul Pré-au-lard reconstituit, cu magazinele de farse şi capcane, cu pub-uri specializate în bere sau cofetării. Dar şi Flight of the Hippogriff, primele montagnes russes din exteriorul parcului hollywoodian.

The Wizarding World of Harry Potter există deja în Parcul Universal din Orlando în Florida, dar şi în Japonia.

Cetatea vinului din Bordeaux

“Viitoarea Cetate a Vinului din Bordeaux, ce va fi inaugurată în luna iunie, îşi doreşte să devină un loc al excelenţei emblematice şi o veritabilă poartă deschisă către industria vinului din regiune”.

Cu 8 etaje, ce se înalţă la 55 de metri, această Cetate a Vinului va avea 5 etaje deschise publicului. Ea va adăposti expoziţii culturale având ca temă viticultura, ce vor fi organizate din 2017, ateliere, baruri de vin, un Auditorium, un magazin de suveniruri… Vizitatorii vor avea, de asemenea, parte de distracţii şi surprize, potrivit declaraţiilor administraţiei locului.

Construcţia este situată pe locul vechilor forje ale marelui port maritim Bordeaux 14, pe insuliţa cuprinsă între cheiul Bacalan, intrarea la ecluze şi Garonne.

Forma edificiului este rotundă, atât la exterior, cât şi la interior şi a fost concepută de arhitecţii Studioului XTU15 şi de agenţia engleză de scenografie Casson Mann Limited.

Construcţia de 9.000 de metri cubi de beton se spirjină pe 300 de piloni de beton care coboară până la o adâncime de 30 de metri. Structura este acoperită cu 918 panouri de sticlă în trei culori: verde deschis, gri şi auriu, şi cu 2.300 de panouri din aluminiu de mărimi diferite. Faţada este formată din panouri de sticlă serigrafiate şi din panouri de aluminiu lăcuite irizat.

Parterul, de formă rotunjită, înalt de 4 metri, va găzdui o vinotecă de 9.752 de sticle, reprezentând 88 de ţări. Cumpărarea şi degustarea pe loc vo fi posibile în spaţiile de odihnă.

La primul etaj se vor găsi spaţii pentru expoziţii, o sală de lectură, un atelier descoperit.

La al doilea etaj, vizitatorul este invitat într-un tur al lumii plantaţiilor de vie pe o navă virtuală.

În sfârşit, la etajul 7 va fi un restaurant cu o belvedere la etajul 8 care oferă o vedere panoramică a oraşului şi a portului.

Tate Modern

La Londra, Noul Tate Modern, extensia celebrului muzeu, unul dintre cele mai vizitate din întreaga lume, va fi finalizată în luna iunie. Robustă şi construită exclusiv din cărămidă, ea va oferi un nou spaţiu de expoziţii.

Concepută de Herzog &de Meuron, împreună cu designerul Jasper Morrison şi arhitectul peisagist Günther Vogt, noua clădire, cu o suprafaţă de 22.500 de metri pătraţi, va avea, pe lângă sălile de expunere, săli destinate educaţiei, birouri, spaţii de odihnă, terase panoramice şi un parking.

Cu 11 niveluri, înaltă de 65 de metri, extensia va comunica cu vechea clădire la etajele 1 şi 2, dar şi la la etajul 5 printr-un pod accesibil publicului. Cărămida roşie a fost aleasă pentru a se armoniza cu vechea Bankside Power Station.

Pentru a mări sustenabilitatea şi a reduce impactul asupra mediului înconjurător, au fost adoptate perdele de apă rece şi pompe de ape geotermale.

Noua construcţie, numită Switch House, nu este o simplă extindere, ci va redefini complet complexul Tate Modern din punct de vedere morfologic şi logistic.

Canopee des Halles din Paris

Giganticul Canopée ce va acoperi o parte a Halelor din Paris, integrat în proiectul de reabilitare a Forumului Halelor din centrul capitalei franceze, va fi inaugurat anul acesta. Acest canopée, termen folosit pentru a desemna partea superioară a pădurilor, care vine în contact cu razele soarelui, este o imensă structură de sticlă şi oţel, înaltă de 14 metri, care a costat 200 de milioane de euro din cele 800 de milioane alocate întregii renovări.

Cu cei 268 de metri în înălţime şi cu cele 67 de etaje, 30 Park Place, dinNew York, devine zgârie-norul cel mai înalt din acest oraş al turnurilor gigantice ce se înmulţesc în fiecare an, nu fără a atrage nemulţumirea unora dintre locuitorii din Central Park.

30 Park Place din New York

Este vorba despre un hotel Four Seasons plasat în Tribeca, Manhattan, conceput de Robert A.M. Stern Architects / SLCE Architects. Un turn care va găzdui şi un restaurant şi reşedinţe particulare, între Park Place la nord, Barclay Street la sud şi Church Street.

Structura este din beton armat. Turnul este susţinut de coloane şi pereţi ranforsaţi în jurul scărilor de ascensor, a casei scărilor. La etajul 24, care este etajul tehnic, a fost construit un zid de centură care leagă toate coloanele pentru a stabiliza şi întări turnul.

Marele stadion din Lyon

Oraşul Lyon se mândreşte cu Marele Stadion care va găzdui Semifinala Campionatelor Europene şi a cărui construcţie a durat 4 ani. Incinta este a treia cea mai mare din Franţa, cu o capacitate de 58.512 de locuri, iar construcţia a costat aproape 400 de milioane de euro.

Muzeul Naţional al Istoriei şi Culturii Afro-Americane din secolul al XX-lea, din Washington, aparţine Smithsonian Institute. Clădirea, proiectată de David Adjaye, Philip Freelon, J. Max Bond Jr, este plasată pe înverzitul National Mall al capitalei federale, la picioarele Obeliscului Monumentului lui Washington, şi are o suprafaţă de 33.000 de metri pătraţi.

Muzeul Naţional al Istoriei şi Culturii afro-americane din Washington

Pe impozantul edificiu de 6 etaje figurează o coroană africană, compusă din sute de plăci din fier forjat, un omagiu adus muncii sclavilor din statele americane din Sud în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Amplasarea lui în mijlocul monumentelor memoriale şi al muzeelor care fondează identitatea naţională americană este una simbolică.

Muzeul are în patrimoniu 33. 000 de obiecte, evocând marile teme ce vor fi abordate: sclavia, segregarea, viaţa comunităţilor, cultura şi sportul.

Un tablou figurând sclavi fugind va deschide expoziţia. Vor putea fi descoperite fotografii ale unei familii educate care şi-a obţinut eliberarea, colereta lui Harriet Tubman, o sclavă din Maryland care a înlesnit evadarea unui mare număr dintre tovarăşii ei, barda unui soldat negru din timpul Războiului Civil, faţa de masă pe care a fost redactat un argument pentru desegregarea şcolară în anii 1950, combinezonul primului astronaut negru, costume de scenă…

Cea mai mare piesă a viitorului muzeu este un vagon de tren datând din perioada segregării, cu locuri rezervate oamenilor de culoare.

După decenii de tergiversări, Muzeul va fi inaugurat în luna septembrie a acestui an de preşedintele Barack Obama.

Pingan International Finance Center din Shenzhen

Pingan International Finance Center, din Shenzhen (China), va fi inaugurat anul acesta. Înalt de 599 de metri, având 115 etaje de birouri şi hoteluri, este cel mai înalt din acest oraş cu 10 milioane de locuitori, situat lângă Hong Kong. Semnat de arhitectul Kohn Pedersen Fox şi de Thornton Tomasetti pentru partea de inginerie, turnul are o suprafaţă de 468.600 de meti pătraţi şi 76 de ascensoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.