„Locuri unde voi fi” – Expoziţia ceramistei Cristina Bolborea la Valencia

Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional de Ceramică şi Arte Decorative „González Martíˮ din Valencia inaugurează marţi, 21 iunie, expoziţia de ceramică contemporană Cristina Bolborea. Locuri unde voi fi.

Cele peste o sută de lucrări de ceramică, sticlă şi metal sunt grupate în jurul a zece teme, printre care se regăsesc Covoarele maeştrilor, cu referire la picturile lui Lotto, Vermeer ori Velazquez, Siena,Ochiul furtunii, Ace de chiparos sau Tihnă, ce amintesc de rafinatele origini orientale al artei ceramice. Piesele Cristinei Bolborea sunt expuse de-a lungul colecţiei permanente, intrând astfel în dialog cu piese de socarrat de secol XV, ceramică de Pablo Picasso sau cu impresionantul decor baroc al Palatului Marqués de Dos Aguas ce găzuieşte muzeul.

Prin piesele selecţionate pentru această expoziţie, Cristina Bolborea sugerează bogăţiile orientale, puse în evidenţă prin intermediul unui limbaj plastic senzual. “[…] În aceste bogăţii, materialul ceramic ales – gresie, teracotă sau porţelan – fuge de rigiditate şi se adaptează suprafeţelor de lemn sau metal evocând mătăsuri vechi, tapiserii lucrate minuţios şi covoare sau elemente de marochinărie care definesc valorile unui gust rafinat şi ale unei tehnici de vădită perfecţiune.

Texturile şi reliefurile artistice atent studiate, ranforsate de utilizarea subtilă a angobelor şi a oxizilor metalici, sporesc expresivitatea operelor ceramistei”, afirmă Jaume Coll Conesa, director al muzeului valecian.

Muzeul Naţional de Ceramică şi Arte Decorative „González Martí” din Valencia este un muzeu naţional, statut de care se bucură doar 15 instituţii din Spania care găzduiesc un patrimoniu esenţial pentru cultura spaniolă. De-a lungul timpului, muzeul a găzduit expoziţii ale Organizaţiei Internaţionale a Ceramiştilor, dar şi ale unor artişti inconturnabili precum Miquel Barceló, iar colecţia permanentă conţine inclusiv obiecte rare de ceramică realizate şi donate de Pablo Picasso.

Cristina Bolborea a debutat cu o expoziţie individuală în 1995 la galeria Art House din Bucureşti, de la această dată participând în numeroase expoziţii colective şi realizând alte zece expoziţii individuale în România şi străinătate. Creaţia sa a fost distinsă cu premii la Bienala de Ceramică de la Cluj-Napoca (2013) şi la Salonul Naţional de Ceramică de la Constanţa (2011).

Doctor în Arte Plastice şi Decorative al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Cristina Bolborea continuă cariera academică în calitate de profesor şi cercetător la această universitate. De asemenea, artista este curator pentru expoziţii de artă decorativă contemporană la Galeriile Orizont, Galateea (Bucureşti) şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti (Mogoşoaia). Pe parcursul anului 2015, ceramista a expus în numeroase muzee din Portugalia: Museu Nacional do Azulejo din Lisabona, Museu Machado de Castro din Coimbra, Museu Grão Vasco, Museu Almeida Moreira şi Casa da Ribeira din Viseu, iar în perioada 6 noiembrie – 6 decembrie Cristina Bolborea a fost invitată să expună la Bienala de Ceramică de la Aveiro.

Expoziţia personală a Cristinei Bolborea va putea fi vizitată până la data de 18 septembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.