Logodnicul asistentei din elicopterul prăbușit, despre tragedia aviatică

Cristian Certan, logodnicul asistentei care a murit în urma prăbușirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, a vorbit marți seară la Realitatea TV, despre tragedia aviatică. Bărbatul, care este și comandant de navă, a reclamat că sistemul de management de situații de urgență din România este deficitar, față de cel al altor țări, precizând că logodnica sa nu avea făcut nici măcar cursul pentru salvare din elicopter, deși în mod normal, personalul de pe elicopter trebuie să îl aibă făcut.

”Eu am ajuns acolo în jurul orei 16.45. Nu am fost anunțați de autorități, am fost anunțat de un prieten care s-a uitat la TV. Tot accidentul ăsta a fost difuzat mai mult la TV, cam asta este părerea mea. Până la apariția scafandrilor militari, eu am realizat că am pierdut-o pe Gabriela”, a spus acesta.

Întrebat dacă crede că autoritățile au greșit în procedura de salvare, acesta a spus că sunt multe probleme deficitare în managementul situațiilor de urgență, precizând că logdnica sa nu avea cursul de salvare din elicopter făcut.

”În primul rând, managementul situațiilor de urgență, sunt multe lucruri de salvat, sunt comandant de navă, dar lucrez în Marea Nordului, pot să vă spun că acolo ese mai bună organizarea, noi aici nu trebuie să fim extraordinari de deșepți. Acolo sunt elicoptere care se deplasează în intervale de timp foarte scurt, au echipamente, salvatori. Mai mult, primul lucru pe care am întrebat-o pe Gabriela, când am cunoscut-o, este dacă au făcut cursuri de salvare din elicopter. Și mi-a zis că nu l-au avut. Eu nu cred că ei ar fi trebuit să treacă peste lacul Siutghiol. Sunt multe lipsuri, de la dotarea individuală, ei ar fi trebuit să aibă costume izoterme care ar fi reușit să îi protejeze de șocul hipotermic. Cred că trebuia să fie declanșată o resursă generală, după un plan bine stabilit. Noi cei care venim cu o extertiză din exterior, aș fi venit cu o idee de a face un comitet public, să vedem care sunt soluțiile cele mai bune de salvare. Îmi aduc aminte că pe ponton am văzut o persoană care lucra în domeniul maritim-naval și mi-a spus că nu sunt bărci pe ghiul. Și le-am spus că trebuie arondată o barcă de salvare”, a spus acesta.

Logodnicul asistentei a mai spus că i-a fost foarte greu să îi spună fiicei acesteia că și-a pierdut mama, mai ales că fetița și-a pierdut și tatăl în trecut. ”Azi (marți – nr.) a fost un moment foarte delicat că a trebuit să îi aduc la cunoștință vestea”, a mai spus Cristian Certan.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.