Loviţi de PSD. De două ori

Mult lăudatul Cod Fiscal al Guvernului PSD a început să lovească în populaţia din localităţile urbanizate forţat pe vremea PSD-ului lui Octav Cozmâncă.

În Guvernarea PSD din perioada 2000-2004, în România au apărut nu mai puţin de 40 de oraşe. PSD, care-şi dorea cu orice preţ să ducă România în Uniunea Europeană, pentru a avea cu ce să se laude în campaniile electorale pentru locale, generale şi prezidenţiale, a demarat o campanie forţată de urbanizare. PSD vroia, astfel, să le demonstreze oficialilor de la Bruxelles că oamenii trăiesc din ce în ce mai bine şi că ţara noastră merită pe deplin să primească un loc în UE. Responsabil cu transformarea comunelor în oraşe la apelul de seară a fost ministrul Administraţiei Publice, secretarul executiv al PSD Octav Cozmâncă. Ordinul domnului Cozmâncă, recunoscut pentru duritatea sa în relaţiile cu prefecţii şi cu primarii, a fost „Ţării cât mai multe oraşe!”.

Conform Legii 351/06.07.2001 privind Planul de amenajare a teritoriului naţional, localităţile care puteau aspira la statutul de oraş trebuiau să îndeplinească următoarele condiţii: minim 5.000 de locuitori, 75% dintre aceştia să nu muncească în agricultură, 70% din locuinţe să aibă instalaţii de alimentare cu apă, iar 55% din locuinţe să aibă toaleta în casă. Totodată, comunele care doreau să devină oraşe trebuiau să aibă unităţi de poliţie, jandarmerie şi parchet, judecătorie, săli de spectacole, biblioteci publice şi muzee. Ca să-i facă pe plac lui Octav Cozmâncă, unii dintre primarii PSD au trimis rapoarte mincinoase la Bucureşti, din care reieşea că localităţile pe care le conduc îndeplinesc condiţiile pentru a primi statutul de oraş. S-au organizat referendumuri, iar maşina de propagandă a PSD a reuşit să-i convingă pe cetăţeni să iasă din case, să meargă la urne şi să voteze în favoarea schimbării statutului de comună, spunându-li-se că o vor duce mult mai bine. Anii au trecut, iar locuitorii din comunele pe care Octav Cozmâncă le-a dat de trei ori peste cap transformându-le în oraşe trăiesc tot ca la ţară, adică fără apă curentă, canalizare, drumuri etc. Respectivele localităţi au fost condamnate la subdezvoltare şi pentru că nu li s-a permis să acceseze fonduri europene în cadrul programelor de dezvoltare a aşezărilor rurale, că doar între timp ele deveniseră oraşe.

Mult lăudatul Cod Fiscal al PSD a complicat şi mai mult lucrurile pentru oamenii din localităţile urbanizate forţat de PSD, pentru că impozitul pe terenuri a crescut de aproape cinci ori! Primarii, confruntaţi cu furia cetăţenilor care dau vina pe ei pentru majorarea taxelor, solicită Guvernului modificarea Codului Fiscal. Însă Guvernul Tehnocrat nu îndrăzneşte să umble la o lege de care PSD este atât de mândru, pentru a nu-şi pune în pericol existenţa. Mai ales că şi-aşa are probleme din cauză că, în ciuda opoziţiei ferme a PSD, dă semne că vrea să modifice legea privind alegerea primarilor. Mai rămâne varianta referendumului pentru revenirea la statutul de comună, dar cui îi stă acum capul la referendum, când primarii şi consilierii locali sunt cu gândul la alegerile locale din 5 iunie?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.