Lovitură dură pentru Macron

Partidul președintelui Emmanuel Macron, La Republique en Marche, a câștigat doar aproximativ 23 de mandate din cele 171 disputate la alegerile parțiale pentru Senatul francez.

Conform primelor estimări, Partidul Republican a obținut 138 din cele 171 de mandate. Partidul Socialist, care se află pe un puternic trend descendent, a obținut 58 de mandate, rămânând a doua forță politică din Senat, iar La Republique en Marche, partidul care l-a propulsat pe Emmanuel Macron în funcția de președinte, – doar 23 de mandate, în primul test electoral al lui Macron de când a ajuns la Palatul Elysee.

Rezultatele par să confirme o scădere a ratei de popularitate a președintelui francez, care se bucură de încrederea a doar 45% dintre francezi.

Scrutinul parțial pentru Senatul francez s-a desfășurat pentru alegerea a 171 din cei 348 de senatori francezi. Cu toate că partidul lui Macron nu deține majoritatea în Senat, acest fapt nu-i va împiedica foarte mult implementarea agendei politice, din moment ce camera superioară a Parlamentului francez nu poate decât să întârzie adoptarea proiectelor Guvernului, deputații având ultimul cuvânt.

Însă noua configurație a Senatului face ca schimbările constituționale vizate de președintele francez să fie aproape imposibil de realizat, din moment ce pentru modificări constituționale este nevoie de votul a două treimi din totalul parlamentarilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.