Lovitură în CSM împotriva judecătorilor cu mandate depășite

Judecătoarele din CSM Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Tint, Gabriela Baltag și Evelina Oprina îi cer președintei Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Mariana Ghena, să convoace de urgență o ședință a Secției de judecători pentru a înceta detașările judecătorilor din CSM ale căror mandate au depășit 6 ani, scrie Luju.ro. Desi legea prevede că detașările se pot face pentru maximum 6 ani, în CSM există în prezent 27 de judecatori și procurori detașați chiar și de 12 ani.

Judecătoarele Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Tint, Gabriela Baltag și Evelina Oprina din CSM i-au transmis marți, 3 octombrie 2017, o cerere președintei Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Mariana Ghena, în care îi solicită să convoace de urgență Secția pentru judecători pentru data de 4 octombrie 2017, în vederea dezbaterii și luării unei hotărâri asupra încetării detașării tuturor judecătorilor care activează în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și ale căror mandate au depășit durata maximă de 6 ani, 3 ani + 3 ani, prevăzută de art. 58 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Judecătoarele CSM: „Considerăm că o astfel de practica este nelegală”

S-a ajuns astfel în situația ca 15 judecători și 12 procurori să fie detașați în CSM peste limita prevăzută de lege, de 6 ani, (3 ani + 3 ani), existând în CSM judecători și procurori detașați de 10, 11, chiar și 12 ani.

Judecătoarele vorbesc despre „un artificiu juridic” prin care s-a procedat la prelungirea perioadei de detașare peste durata maximă prevăzută de lege.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.