Lovitură pentru coloana vertebrală a economiei germane

Curtea Constituţională Federală de la Karlsruhe a respins continuarea regimului fiscal privilegiat de care beneficiază IMM-urile din Germania, în special în ceea ce priveşte succesiunea. Este o lovitură dură dată aşa-numitelor Mittelstand, coloana vertebrală a economiei germane, scrie La Tribune. IMM-urile asigură circa 90% din locurile de muncă din Germania.

Judecătorii au cenzurat o lege din 2009 privind impozitul pe succesiune, considerând că avantajele fiscale de care dispun proprietarii de IMM-uri vor trebui anulate integral până pe 30 iunie 2016.

A fost o decizie la care mulţi se aşteptau, dar, cu toate acestea, impactul nu ei nu va fi cu nimic redus. Până acum, circa trei sferturi dintre procesele de succesiune a companiilor germane beneficiau de exceptare de la plata impozitelor. Dacă compania este deţinută de cel puţin cinci ani, perioadă în care nu a fost nici vândută, nici falimentată, nu a avut legături cu alte companii şi dacă nu au fost concediaţi angajaţi si nu s-au redus salariile peste o anumită limită, atunci succesiunea este acum taxată cu doar 15% din taxa normală. Mai mult, dacă o companie a fost deţinută peste 7 ani, în aceleaşi condiţii, succesiunea nu este deloc impozitată. Acesta din urma este cel mai frecvent caz.

În aceste conditii, succesiunea acestor companii a ajuns de la o valoare totală de 3,4 miliarde de euro in 2003, la 25 de miliarde de euro in 2013. După 2009 au fost transmise în total active de 105 miliarde de euro, fără plata impozitului, scrie Der Spiegel.

Patronii de IMM-uri din Germania nu au niciun interes să-şi vândă afacerea, ci să o dezvolte cât mai mult, să investească eventual profiturile în imobiliare şi să transmită întregul patrimoniu cu cele mai mici costuri posibile.

Legea scutirii impozitelor pe succesiune mai asigură şi stabilitatea locurilor de muncă, deoarece un număr mare de concedieri îi costă pe patroni exceptarea de la impozitul pe succesiune. Desigur, patronii apelează la alte măsuri în caz de dificultate, precum somajul tehnic.

În acest moment, 60% din companiile transmise prin succesiune beneficiază de reduceri de impozit ce variază între 85% şi 15%. În anumite cercuri patronale se estimează că aplicarea deciziei Curţii Constituţionale va duce la o serie de falimente, precum şi la numeroase concedieri. Măsura ar veni într-o perioada nepotrivită, în care se vorbeşte tot mai des de lipsa investiţiilor în economia germană. Însă şocul economic pe care l-ar produce noua legislaţie poate fi atenuat de guvernul federal prin impunerea unor noi impozite pe succesiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.