Lovitură pentru serviciile americane

Între serviciile secrete americane și cele ale Marii Britanii, la care se adaugă membrele Commonwealth Canada, Australia și Noua Zeelandă, există poate cea mai solidă alianță din lume. Numită „Five Eyes“, această alianță a jucat un rol important în timpul Războiului Rece, când a dezvoltat programul de interceptare a comunicațiilor ECHELON, îndreptat împotriva fostei URSS, dar de pe urma căruia au avut de câștigat și companiile americane, beneficiare ale interceptării comunicațiilor concurenților europeni. Documentele dezvăluite de Edward Snowden în 2013 au arătat că aceste cinci state au dezvoltat numeroase alte programe de supraveghere. Ei bine, această alianță a suferit o lovitură puternică joi, când guvernul britanic a anunțat că va întrerupe schimbul de informații secrete cu SUA. Totul a plecat de la publicarea în presa americană a datelor personale ale teroristului sinucigaș de la Manchester. Așa cum aveau să precizeze ulterior autoritățile britanice, acesta nu a fost un lup singuratic, ci făcea parte dintr-o rețea care a pus la cale atacul, iar pentru demantelarea rețelei era esențială acțiunea prin surprindere. Or, operațiunea a fost grav afectată de apariția în presa americană a informațiilor despre Salman Abedi.

„Oficialii britanici au fost revoltați când au văzut că în The New York Times apar fotografii de la locul atentatului, la câteva ore după ce tot presa americană a publicat numele atentatorului“, scrie BBC. Reuters relatează că, la scurt timp, poliția britanică a anunțat că a întrerupt oficial schimbul de informații cu SUA privind atentatul de la Manchester. „Scurgerile către presa din SUA duc la distrugerea încrederii reciproce și subminează investigația“, au declarat pentru Bloomberg surse din poliția britanică.

Fotografiile de la locul atacului publicate de presa americană puteau fi găsite doar într-o bază de date internațională criptată și cu acces limitat, folosită de doar 20 de state aliate ale Londrei, bază de date al cărei nucleu erau SUA și Marea Britanie, scrie Financial Times. Asemenea scurgeri au devenit obișnuite în ultimele luni. Presa a scris că președintele Trump i-a comunicat ministrului rus de Externe, în Biroul Oval, informații secrete privind organizația Stat Islamic. Însă de unde a știut presa ce anume s-a discutat acolo și de unde a aflat că acele informații ar fi fost obținute de serviciile israeliene? De unde a obținut presa informații clasificate despre posibilele legături dintre echipa lui Trump și oamenii Kremlinului? Este momentul în care ochii se îndreaptă către serviciile secrete americane. „Ceea ce mi se pare cu totul nefiresc este numărul exagerat de scurgeri de informaţii din interiorul actualei Administraţii, din ultimele luni“, a avertizat John Brennan, fost director al CIA. Acum, se pare că războiul partizan din Statele Unite afectează nu numai securitatea Statelor Unite, ci și pe cea a aliaților, iar foști agenți americani avertizează că statele aliate ar putea fi tot mai reticente când vine vorba de a face schimb de informații cu Washingtonul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.