Lovituri pentru Gazprom în Bulgaria şi România

Bulgaria a decis să oprească orice operaţiune legată de construcţia gazoductului South Stream, întrucât nu sunt îndeplinite standardele impuse de Comisia Europeană. Ministrul Economiei şi Energiei din Bulgaria, Vasil Shtonov, a cerut companiei de stat Energy Holding să oprească orice tip de operaţiune legată de construcţia gazoductului South Stream, potrivit unei declaraţii oficiale a acestuia, informează RIA Novosti, citata de MEDIAFAX.

Proiectul a fost suspendat în momentul în care Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu ţările prin care urmează să treacă gazoductul, printre care Austria, Bulgaria, Ungaria şi Slovenia.

Comisia a apreciat că aceste înţelegeri încalcă legislaţia Uniunii Europene, care stipulează că gazoductele nu pot aparţine companiilor care se ocupă cu extracţia gazelor naturale. În acest caz, proiectul este condus de către gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni.

Pe de altă parte, în România, preşedintele ANRE a declarat că o alternativă la importul gazelor furnizate de Gazprom este aducerea gazelor din Austria, prin interconectorukl Arad-Szeged.

„În Austria, gazele costă 230 de dolari. Cu tot cu transport, în România ajung la circa 350 de dolari, adică preţul la care se importă acum direct din Rusia”, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE, citat de Economica.net.

În acest moment, importul de gaze din Rusia este controlat pe piaţa românească de două companii cu capital Gazprom – Wintershall şi Conef (controlată de Vimetco, deţinătoarea Alro Slatina).

O sursă din piaţa gazelor explică pentru Economica.net cum poate un consumator industrial să aducă gaze din Austria, cu „10-20 de dolari mai ieftin” decât prin intermediarii agreaţi de ruşi, Wintershall şi Conef.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.