Bușoi, bătut măr de Orban

Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL. Acesta a câștigat sâmbătă șefia partidului la diferență semnificativă în fața lui Cristian Bușoi. Orban a primit 3.518 de voturi la Congres, iar contracandidatul său, Cristian Bușoi, 952 de voturi, a confirmat președintele Comisiei de numărare, Mircea Toader. Liberalii și-au ales, sâmbătă, noul preşedinte în cadrul congresului formaţiunii, în plin scandal PSD și pe fondul propriilor fricțiuni interne. A fost primul Congres al PNL după fuziunea cu PDL și după rezultatele catastrofale obținute de formațiune la ultimele alegeri locale și parlamentare. Peneliștii au avut de optat la șefia partidului între Ludovic Orban şi Cristian Buşoi, care nu sunt străini de eșecul electoral al partidului.

Update: Declarații Orban după victorie

„Dragi prieteni liberali, vă mulțumesc pentru încrederea acordată, este o încredere care mă onorează și mă obligă. De astăzi, pentru mine, viața este mult mai grea, mai dificilă, port pe umeri o răspundere uriașă, de a transforma PNL în forța politică de care are nevoie România. Victoria de azi nu este victoria mea, este victoria PNL și conține germenii viitoarei victorii a PNL pentru România”.

„PNL va fi un garant al îndeplinirii tuturor angajamentelor pe care le are România față de partenerii noștri, parteneriatul strategic cu SUA, poziția de membru al NATO și calitatea de membru al UE. Rămânem și vom fi cel mai puternic susținător al acestor angajamente și vom rămâne un stâlp și o oază de stabilitate în această zonă frământată a Europei. PNL va fi, începând de azi, un partener loial, corect, transparent pentru președintele Klaus Iohannis și pentru punerea în practică a tuturor obligațiilor pe care ni le-am asumat împreună în momentul în care am câștigat alegerile din 2014. (…) Mă voi bate cu toată forța mea, cu toată energia mea pentru a reuși, în 2019, să câștigăm alegerile prezidențiale, să obținem un nou mandat pentru președintele Klaus Iohannis, iar după această victorie să reușim să câștigăm alegerile locale și, nu în ultimul rând, obiectivul meu fundamental este câștigarea alegerilor parlamentare. Să avem o guvernare care să arate cu adevărat ce trebuie să facă liberalii pentru această țară”.

Update: Declarații Ludovic Orban în timpul Congresului: „Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr-un nou USL sau prin contractări pe care să le facem cu oameni care niciodată nu vor aplica politicile noastre și pe care nu ne putem bizui niciodată. Îmi doresc să ajungem la putere prin votul oamenilor. Dacă este să susținem ceva, să susținem anticipate, să facem opoziție pe toate fronturile, la baionetă, luptă de la om la om cu cei care astăzi își bat joc de România”.

”Am chemat oameni cu performanţe, oameni care au înregistrat victorii, oameni care au bătut PSD în întreaga lor carieră politică, am chemat alături de mine oameni care doresc cu adevărat să readucă PNL pe locul pe care îl merită şi anume acela de cea mai importantă forţă politică din România”.

„Niciun blat cu PSD. Să fie clar, cunosc bine acest partid, ştiu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de acum să înceteze orice negociere de culise, să înceteze orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcţii sau pentru avantaje personale, sau pentru afaceri făcute cu PSD. Cine vrea să lupte alături de noi îl aşteptăm, cine nu vrea să lupte o să rămână mai în spate”.

Update: Declarații Cristian Bușoi în timpul Congresului: „Mi-au zis colegii de partid că nu vorbesc destul de tare, că ar trebui să o fac cu mai mult nerv. Eu pot să dau tonul mai tare și să fiu mai ferm, dar oare Ludovic Orban va putea da înapoi critica față de colegii din vechea conducere care acum îl susțin? Eu nu cred că va da înapoi, nu pentru că nu poate, ci pentru că atunci când spunea aceste lucruri le credea și avea dreptate să spună aceste lucruri. Da, Ludovic, ai avut dreptate când spuneai că unde nu este cap, vai de picioare și peștele de la cap se împute. Am fost amândoi victimele unor decizii neinspirate de la nivel național. Eu, primul candidat retras din cursă, tu, al doilea, Cătălin Predoiu, al patrulea candidat. (…) Mai cred, Ludovic, că te-ai înconjurat de oameni pe care tu pe bună dreptate i-ai criticat, în care nu crezi și nu cred în tine și în felul acesta nu cred că o să reușești ceea ce îți propui. Oameni care te-au sfătuit să nu accepți o dezbatere, deși am fi putut să arătăm românilor că în PNL există competiție, două viziuni diferite, dar în final putem să ne strângem mâna, așa cum o vom face astăzi. (…) Cred că și Ludovic Orban trebuie să aibă un loc în PNL”.

„PNL are nevoie de un nou suflu, de o nouă viziune. Dacă PNL nu se schimbă, va fi foarte greu să învingem stânga, PSD. Trebuie să întărim parteneriatul cu Klaus Iohannis, trebuie să susținem cu mai multă energie proiectul domniei sale pentru România, trebuie să comunicăm mai bine între noi, să ne coordonăm mai bine”.

”Doar cântând refernul anticorupție nu vom reuși să aducem voturi noi către PNL, pentru că oamenii așteaptă de la noi în primul rând o viziune despre guvernarea acestei țări. (…) Nu mai vreau ca PNL să fie împărțit în buni și răi, în consumatori de voturi și aducători de voturi. E greșit. Nu voi promova găști în interiorul PNL, nu voi stimula conflicte în interiorul filialelor. Nu mă voi folosi niciodată în PNL de dictonul dezbină și cucerește. Voi aduna laolaltă toate energiile din jurul PNL”.

Update: Congresul a adoptat, sâmbătă, modificările la Statut. În Biroul Executiv al PNL vor fi 16 vicepreședinți – 8 vicepreședinți coordonatori ai comisiilor de specialitate pentru politică externă, apărare, siguranță națională, administrație, ordine publică, siguranța cetățeanului, fonduri europene, dezvoltare regională, justiție și drepturi cetățenești, buget și politici fiscale, economie, energie și mediu de afaceri, sănătate, muncă, familie și protecție socială, educație, cercetare, tineret și sport, cultură, culte și minorități, agricultură, dezvoltare rurală, industrie alimentară și mediu, ape și silvicultură, infrastructură de transport, comunicații și societate informațională – și 8 vicepreședinți pentru regiunile de dezvoltare.

Update: Secretarul general al Partidului Popular European (PPE), Antonio Lopez Isturiz White, a afirmat, sâmbătă, la Congresul PNL, că actualul guvern este demn de Cartea Recordurilor în materie de politică greșită și politicieni nereușiți

„PNL trebuie să promoveze o politică fermă, responsabilă și anti-populistă. O politică a acțiunii, o politică a rezultatelor și nu una a promisiunilor vagi. (…) Când am aterizat la București, un bun prieten mi-a spus că nu s-a mai întâmplat în politica românească ca un partid să depună moțiune de cenzură împotriva propriului guvern. I-am răspuns că acest lucru nu s-a mai întâmplat nicăieri în lume. Acest guvern socialist este demn de Cartea Recordurilor în materie de politică greșită și politicieni nereușiți. În cinci luni de guvernare, singura lor realizare o reprezintă cele mai mai mari proteste anti-guvernamentale din 1989 încoace. Și va fi guvernul cu cea mai scurtă durată de viață din istoria recentă a UE. Nu mai e nevoie să spun din nou că acest lucru va fi din cauza propriului partid. Într-adevăr, acest guvern bate toate recordurile, dar cel mai important este faptul că este rău pentru România și este rău pentru UE”, a mai spus Antonio Lopez Isturiz White.

Update: Bușoi: Să facem o majoritate împotriva PSD

Update: Ludovic Orban, atac și la Dragnea, și la Grindeanu

Ludovic Orban a candidat cu moțiunea „Partidul Național Liberal—Forța Dreptei”, iar Cristian Bușoi, cu moțiunea „PNL — partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică!”, Orban fiind cotat cu cele mai mari șanse să câștige.

Ultimul președinte al PNL ales de congres a fost Klaus Iohannis în iunie 2014. Apoi liberalii au schimbat nu mai puţin de trei preşedinţi, dar fără a organiza o astfel de reuniune. Alina Gorghiu a fost impusă în fruntea PNL de Iohannis la sfârșitul anului 2014 și a condus partidul alături de Vasile Blaga până când acesta a fost pus sub acuzare de DNA. După înfrângerea usturătoare de la parlamentarele din 2010, Gorghiu i-a predat ștafeta Ralucăi Turcan, care a devenit președinte interimar al PNL.

În perioada post-decembristă, PNL a avut 10 președinți: Radu Câmpeanu, lider al partidului între ianuarie 1990-februarie 1993; Mircea Ionescu Quintus (februarie 1993-februarie 2001); Valeriu Stoica (februarie 2001-august 2002); Theodor Stolojan (august 2002-octombrie 2004); Călin Popescu-Tăriceanu (octombrie 2004-martie 2009); Crin Antonescu (martie 2009-iunie 2014); Klaus Iohannis (iunie 2014-decembrie 2014); Vasile Blaga și Alina Gorghiu, copreședinți între 18 decembrie 2014-28 septembrie 2016, ulterior Alina Gorghiu deținând președinția partidului până la 12 decembrie 2016; Raluca Turcan, președinte interimar începând cu 13 decembrie 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.