×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 05:03
EUR (€)
+0.0008 ↗
4.5990 RON
USD ($)
-0.0119 ↘
3.8373 RON
• • •
Ludovic Orban și mixtul doctrinar
Ioan Viştea
Ioan Viştea

Eclipsat ani de zile de personalitatea lui Crin Antonescu, care, atît timp cît a reprezentat vîrful de lance al liberalismului românesc actual, a făcut vid în jurul său, dominînd, prin ținută, discurs și acțiune politică, toată suflarea revendicată din stirpea și moștenirea brătienilor, Ludovic Orban își vede visul cu ochii: este noul președinte al PNL.

Nefiind vreodată vreun emul și generator de mari proiecte politice, disciplinat doar în aparență pînă la resemnare, cîrtitor la vîrful partidului, acolo unde și-a revendicat și rolul de „Gică contra“, cuminte și supus, deci, cu mari înclinații și abilități de agitator în campanii („Cine este… cine este… generalul?!“), apoi și mai cumințit, arătîndu-i-se „pisica“ într-o făcătură, marca DNA, Ludovic Orban este cîștigătorul detașat al unei moțiuni la Congresul PNL. Despre formalismul tot mai izbitor al congreselor de partid vorbește cel mai bine faptul că participanții la Congres, cu gîndul la bufet și la șprițul de după, n-au avut nici curiozitatea și nici răbdarea să asculte textul, conținutul moțiunii.

Din discursul său de învingător se desprind, totuși, cîteva din liniile directoare ale PNL, sub conducerea sa: piața liberă și statul minimal de o parte, respectarea acordurilor, tratatelor și parteneriatelor internaționale, precum și, naturlich, parteneriatul cu președintele Iohannis, pe de alta.

Apoi, în mod surprinzător și neașteptat, poate în încercarea de a împăca mai multe capre cu și mai multe verze, de la pupitru, lui Orban i s-a rostogolit spre urechile obosite ale participanților la Congres o perlă. După transparența și claritatea ei, nu poate fi decît o perlă de cultură, sigur, de cultură politică, în care vorbește despre noul PNL ca despre un partid liberal și… conservator! Afirmația n-a trezit în sală nici zîmbete, nici rumoare și, în general, nimic care să semene a surpriză, derută, contrarietate, ofensă ori aprobare.

Astfel încît, mi-l și închipui pe Ludovic Orban cum o să bată el țara și coclaurii ei, vorbind auditoriului, între o romanță și-un cîntec de pahar, despre virtuțile liberal-conservatorismului; despre cum este el rezultatul compromisului în fața impactului și aderenței ideilor socialiste; cum cele două doctrine, mult timp, paralele, care păreau că nu se vor întîlni vreodată, au dat la pace și cu contractul social, și cu drepturile omului, și cu ideea de tradiție și ierarhie; cum au convenit că libertatea e valoarea supremă pentru care trebuie luptat, iar capitalismul – unica formulă economică generatoare de prosperitate, despre legea morală și nevoia împlinirii spirituale sub auspiciile solidarității etc. etc. Moment în care, parcă și văd în sală un mucalit, ridicîndu-se și zicînd: „Măi, nea Orbane, las-o-ncolo de poliloghie, hai, bre, că se-ncălzește berea!“.

Cît despre așteptări, tot ce se poate spune este că sîntem, deja, vaccinați și cu toți anticorpii în funcțiune, după valuri de eșecuri și dezamăgiri.

La cum arată PNL astăzi, debusolat, cu urmele fripturismului adînc gravate pe față, cu inacțiunea dezarmantă, în contrast cu demagogia exasperantă și cu clamarea principiilor din deșertul credibilității, cu agățarea păguboasă și necondiționată de imaginea fetișizată a tătucului lor, dar și cu grija, cu orice ocazie, abuz sau scandal mediatic, de-a nu se abate nici cu un milimetru de pe poziția corectitudinii politice, nici chiar Ludovic Orban nu cred că are mari așteptări de la el.

Cu atît mai puțin cei care poartă liberalismul în cuget și-n simțiri, fără adeziuni și carnet de partid, îngroziți că sub actuala conducere, ca în bancul binecunoscut, mulți „optimiști“ sunt gata să declare că se poate, că e loc şi de mai rău.

P.S.: – Apropo de doctrine, mare atenție, stimabile Ludovic Orban: la viitoarele întîlniri cu activul de partid, cu simpli membri ori cu simpatizanți, pentru evitarea oricărei analogii și surprize, nu care cumva să vorbiți electoratului despre cum erau percepuți în conștiința publică, la jumătatea secolului XIX, cei care, mai tîrziu, odată cu doctrina, aveau să se numească liberali. Li se spunea, pur și simplu… ciocoi. Da! da! ciocoi! Mai vechi sau mai noi!

Ioan VişteaPublicat Vineri, 23 iunie 2017
2674
 | 17
 | 21
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
??????
-2
Ce opinie aveți despre faptuo că Traian Băsescu îi zice "Mumia lui Tutankamon" ? Ce considerați că urmrește "personajul" Traian Băsescu printr-o asemenea formă de ironizare a lui Ludovic ?
Publicat Duminică, 25 iunie 2017
+Răspunde
Partidul Libertin
+5
Pai or fi si "liberali" si "conservatori" in acelasi timp ... ce, nu se poate ? Nevestele fac conserve si sotii le vind in fata Conservatorului ... (scuze, bancul e cam prafuit, da' cred ca merge cu panaramele astea ! ...)
Publicat Sâmbătă, 24 iunie 2017
+Răspunde
Stat Minimal
+10
Orban si neoliberalii lui vor " stat minimal " , adica atat cat sa le asigure lor dregatorii platite gras , pozitii privilegiate la furat , posibilitatea de a interzice altora sa mai fure , in afara de ei. Inca din 1990 liberalii strigau ca statul este cel mai prost gospodar. Sa fie CLAR: cand spunem ca statul este cel mai prost gospodar, SPUNEM ca PERSOANELE CARE OCUPA FUNCTII IN INSTITUTIILE STATULUI SUNT PROASTE si RAU INTENTIONATE. De ce va luptati pe viata si pe moarte sa ocupati functii in acest stat pe care il dispretuiti , il urati si il considerati prost ? In plus ," statul vostru minimal " este vasal UE , care la randul ei este maritata cu NATO , care este dirijat de Pentagon , care...!!! ???
Publicat Sâmbătă, 24 iunie 2017
+Răspunde
DREAPTACZC
+11
Orban? Un umil panglicar ... nu merita sa scuip nici macar printre dinti!
Publicat Sâmbătă, 24 iunie 2017
+Răspunde
Stanica
+1
Nu va mai agitati. PNL nu mai exista. Din Romania au pierit valorile, de aceea nu mai pot exista decat partide de tip PSD care nu se bazeaza pe valoare ci pe multime.
Publicat Sâmbătă, 24 iunie 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru @ Stanica
+9
Măcar pesedeul are mulțime, peneleul nici măcar asta nu mai are.
Publicat Sâmbătă, 24 iunie 2017
+Răspunde
Stanica@Pixelu Albastru @ Stanica
+7
Si asta ti se pare motiv de mandrie? Crezi ca poti edifica o tara moderna, cu o tehnologie de ultima ora doar cu idioti, idioti dar multi? Orice tara care isi pierde elitele este condamnata la disparitie. Multimile de idioti vor fi risipite si tara data altora. Te bucuri, nu-i asa?
Publicat Sâmbătă, 24 iunie 2017
+Răspunde
QX
+9
Rautatisme, chiar e nepermis ca nimeni nu-si aminteste de cate calitati de animator cu chitara (de intra in delir Regia feminina) si cata rezistenta la umezeala (de o luau stalpi si gardurile la goana numai ce il banuiau la volan) are noul prim liberal, dupa dictatura chivutelor chiar se simtea nevoia unui "mascul" autentic.
Publicat Sâmbătă, 24 iunie 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru
+8
Bre nea' Ioane, făcătura deneaului n-a fost chiar făcătură. L-am auzit cu urechiușele mele pe menestrelul isteric cum recunoștea că i-au ieșit din gură: „Te gândești și dacă poți să îmi dai un șut în fund ...” Chiar crezi, nea' Ioane, că șuturi în fund i-a cerut lui Urdăreanu?
Publicat Sâmbătă, 24 iunie 2017
+Răspunde
Amin
+7
După matriarhatul de pomină, bala laik pune crucea, fostului PNL.
Publicat Sâmbătă, 24 iunie 2017
+Răspunde
Nevotantul
+15
Vorbitul despre doctrine la persona dlui. Ludovic Orban ale cărui vorbiri au evoluat de la "Puiculița mea muiere...hai iuiu, iuiu că deseară rupem cuiu...“ când farmazoanele PNL-iste erau mai tinere la “ Mi te-ai lipit de suflet ca marca de scrisoare și nu știu cu aș face ca să, te deslipesc..." acu că s-au mai copt“ și-i fac concurență la conducerea partidului este desuetă. Partea cu conservatorii este lingușeală jenantă la parlamentarii dlui. Daniel Constanin, în invidia, răbufnită periodic prin răutăți, față de fostul coleg de partid Dl. Tăriceanu, invidie născută din postura în care s-a aflat și se află obligat să stea la braț cu oamenii lui Băsescu din PDL, care lă-au porcit pevremuri cât au putut. Dacă avea ceva noțiuni doctrinare ne vorbea de cum vede mixtul dintre doctrina liberală din numele partidului și creștin democrația din afilierea lui europeană. Domnul Ludovic Orban are însă o sansă fiindcă primitivismul verbal al dlui. Băsescu a dovedit un succes de lungă durată fiind pe înțelesul serviciilor care crează curentul câștigător.
Publicat Sâmbătă, 24 iunie 2017
+Răspunde
Zic si eu ...
-2
Olimpiu Borzea din Vistea de Jos , jud .Brasov ,a murit in 2005 . Cum credeti ca ar comenta daca v-ar citi articolele ?
Publicat Vineri, 23 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
 NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI pentru Florian Coldea
Publicat acum 21 ore şi 47 minute
Lovitură pentru fumători
Publicat acum 15 ore şi 55 minute
Compania Tarom, o afacere în familie
Publicat acum 16 ore şi 52 minute
Ziariștii acoperiți, în pericol
Publicat acum 10 ore şi 32 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 9 ore şi 20 minute