×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:19
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Ce ne facem, fetelor?
Lui Andrei Pleşu nu-i place cîntecul „Despacito”, dar îi place „Inel, inel de aur”

Am urmărit cu atenţie textele scrise de Andrei Pleşu în ultima vreme, sperînd că voi găsi undeva explicaţia faptului că a fost desemnat oficial succesorul pe viaţă al lui George Soros în conducerea „Fundaţiei pentru o societate deschisă”. Speranţă zadarnică! În schimb, găsesc în ultimul său text o informaţie cu adevărat şocantă: nu-i place cîntecul „Despacito” al lui Luis Fonsi, care avea peste trei miliarde (!!!) de accesări pe YouTube.

Nu vă grăbiţi să întrebaţi ce treabă are Pleşu cu muzica. Are! El este nu numai critic de artă, ci şi solist de muzică lăutrească şi de canţonete, avînd chiar înregistrări audio. Întrebat într-o emisiune ce cîntec îi place foarte mult, Andrei Pleşu a făcut o destăinuire care îi poate şoca pe unii: „Inel, inel de aur”, cu Fărîmiţă Lambru. Episodul a fost povestit chiar de către Andrei Pleşu: „Ceea ce mi se sugera era să declar că îmi place ceva, dar că, în acelaşi timp, mi-e ruşine că îmi place. Să nu-mi ascund însă plăcerea, ca să se distreze ascultătorii. Să zică: "Uite domnule, ăsta, care părea om serios, declară pe şleau că îi place Romica Puceanu sau Fărîmiţă Lambru. Ce vremuri! Ce decădere! Cine ar fi crezut!?" Am şarjat, brav: bine, doamnă, îmi place „Inel, inel de aur” cu Fărîmiţă Lambru. Dar adaug că nu mă simt deloc vinovat. Melodia e, în genul ei, foarte bună, iar cîntăreţul e excelent. Ar fi ofensator pentru toată lumea să mă socotesc vinovat pentru opţiunea mea”. Cîntecul poate fi ascultat aici.

Departe de mine de a face ceva pe gusturile lui Pleşu, mai ales că, de multe ori, apreciez sinceritatea lui în faţa celor care, cum spune chiar filosoful de la Tescani, ar crede „că stau de dimineaţa pînă seara în frac, cu mîna la tîmplă, rostind aforisme, citind Kant şi ascultînd Bach”. Vorba latinului: De gustibus non est disputandum.

Fanii lui Andrei Pleşu îşi amintesc, desigur, observaţiile sale critice despre serialul oligofrenic „Las Fierbinţi”, pe care filosoful îl vizionează şi în reluare, pe care, tot într-un editorial, l-a descris atît de ştiinţific, încît, de atunci, numărul telespectatorilor s-a dublat. Ce mi-a plăcut atunci a fost faptul că mulţi dintre simandicoşi, încurajaţi de textul lui Pleşu, şi-au recunoscut, la rîndul lor, plăcerile vinovate pe care le-au ascuns totdeauna cînd erau în public.

Andrei Pleşu a fost chiar unul dintre telespectatorii mei fideli pe vremea cînd dezbăteam la OTV cazul „Elodia”, fiind preocupat de dezvăluirile mele chiar şi atunci cînd era în străinătate. Astfel, într-un editorial al său din „Dilema veche”, transmis din Berlin, se întreba îngrijorat: „Oare, ce-o mai face prietenul meu Ion Spânu, o fi găsit-o pe Elodia?”. Îi răspund acum: N-am găsit-o, domnule Pleşu! Zice lumea că e pe-o cracă, îi face nu ştiu ce lui Cioacă!

Ce vreau să spun prin aceste evocări despre Andrei Pleşu? Că în acest fel îmi pot justifica simpatia pe care i-o port, în contrast cu prietenul său, Gabriel Liiceanu, care este un tip scorţos, prefăcut, artificial, fără nici o nuanţă de autenticitate. Pleşu, în schimb, pare a fi uneori un tip normal, cu pasiuni omeneşti, cu preferinţe justificate de propriile sale criterii estetice, cu „vinovăţii” asumate.

De aceea, în timp ce de la Gabriel Liiceanu nu mai aştept să recunoască faptul că a plagiat în teza sa de doctorat, de la Andrei Pleşu mai am cîteva aşteptări:

- să ne spună sincer cum de a fost trimis în 1978 de PCR la o Conferinţă a spionilor în Indonezia

- dacă ştie unde au dispărut filele din dosarul de la CNSAS al soţiei sale, racolată de DIE, avînd numele conspirativ „Maria

- dacă din greşeală sau intenţionat a plagiat din Henry Corbin acel pasaj, inclusiv „etc”-ul

- cine a scris, de fapt „L'Archange empourpré”: Shihaboddin-Yahya Sohravardi, cum cred eu, sau traducătorul Henry Corbin, cum scrie Pleşu în „Despre îngeri”?

- ce presupune funcţia sa de la „Fundaţia pentru o Societate deschisă”, unde este numit pe viaţă în Consiliul Fundaţiei, urmînd să preia „prerogativele fondatorului Fundației”, care este George Soros?

Domnu Pleşu, daţi-ne, domne, o lecţie de sinceritate şi răspundeţi-ne sincer la aceste întrebări! În rest, vorba lui Fărîmiţă: „Adio, dragă Nelo / Eu plec, se face seară / Dar vezi ca lăcrămioara / Să nu-ţi mai curgă iară // Că lacrima ce-ţi curge / Din anii tinereţii, aoleu, măi / Nu este alinarea / Ci întristarea vieţii”. Pa!

Ion SpânuPublicat Sâmbătă, 12 august 2017
4582
 | 19
 | 43
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Themis
-1
Dacă ar fi fost nominat pe viață succesorul lui Soros unde e răul? În rest simt numai durere pt prostia sau reaua credință a autorului acestui articol. Voi reprezentanții pe BUNE a spiritului românesc actual continuați în incostiența voastră să vă editat în capul puținilor oameni capabili să gândească și în același timp și să pretindă că sunt români. Spuneam azi la o tânără româncă că e un geniul și ar face bine să se întoarcă în România mi-a răspuns că nu o va face pt că va avea soarta lu' Pleșu. Judecați voi.
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
Wagner @ Themis
0
Plesu geniu? Haide ca asa tampenie n-am mai auzit demult!
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
Dorel
+6
Inca o intrebare pentru maestru. In timpul conflictului etnic din Tg. Mures, o persoana activa in diseminarea informatiilor false in favoarea partii maghiare a fost Smaranda Enache. Un clip devenit viral pe Internet infatisa un "ungur" batut bestial de "romani". D-na Enache, chiar dupa ce s-a aflat ca cel batut era roman (adus de batausii unguri in stadiu definitiv de leguma), a sustinut la televiziunile straine ca individul batut era ungur. In acea perioada, Plesu era ministru de Externe si a numit-o pe d-na Enache ambasador undeva in Tarile Baltice. CT Popescu l-a interpelat public la TV si l-a intrebat daca i se pare nimerit ca o persoana care a instigat impotriva romanilor sa ii reprezinte pe acestia in strainatate. D-l Plesu a raspuns, desigur, cu responsabilitatea care il caracterizeaza: "Da, o fi mintit d-na Enache, dar ce femeie frumoasa e!" (verificabil in arhive). Intrebarea este: cati ingeri - pe care crede ca ii duce de nasul lor ingeresc-au stat pe langa el cand a luat decizia. Soros sigur era pe acolo. Mestre, habar nu ai in ce te bagi cand incerci sa fraieresti ingerii.
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
Dorel
+9
Rubliov postea 40 de zile inainte sa picteze icoane, ca Duhul Sfant sa il inspire in redarea frumusetii ceresti. Sa impingi inainte un burdihan plin--plin si sa scrii mereu despre ingeri e chiar diabolic. lacomia, maeste, lacomia - de mancare, de citate, de putere.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
.Piranda si Pirandello
+11
.Pai nu-i normal sa-i placa Fărîmiţă ? Gena stramosilor de pe malurile Gangelui, alaturi de culoarea tuciurie si probabila aluniţă de culoare indigo isi spun cuvintul ... Alo ! domnu' Plesu, va rugam zimbiti mai des, sa putem si noi sa ne delectam cu imaginea gingiilor violacee ! Hai, EDITAT
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
harap negru
-1
"simpatia" spinului fata de plesu, cartarescu, liiceanu este notorie. dansul este din zona liviu pop, vanghele, doru oct dumitru, vacanta mare...care o fi interesul sa balacarim tot ce are tara asta mai bun ,mai valoros?
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
dan petrea
-4
Ion Spinu= esti sinistru. Urlă invidia in tine. Nu cenzurati comentariul!
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
ion
+2
nu mi plac nici manele nici lautaresti...,,,nu cunosc nici o manea...ce gusturi are telectualu =))))
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Dragos
+9
Pt crina: Absolut corect ! Un "intelectual" de talia lui plesu s-ar simti in largul sau doar intr-o epoca fanariota... Pai asta face si acum....doar stapanii s-au schimbat.... scrie la comanda ....
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
crina
+5
De mai mult timp Dl Plesu isi face treaba de maniera riguroasa. Mai multe articole am citit in ziarul Adevarul scrise de dl Plesu ! Cel care m-a socat a fost cel care facea aplologia epocii fanarionte si am vrut sa pun un comentariu ce ziarul nu l-a publicat !!! Atunci mi-am ziz (sczati expresia!) ceva pute aici !!!!!! A fost un moment de mare tristete cind it dai seama ca ai admirat o iluzie numita Plesu !
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
culmea
0
la susheava se asculta maniele =)))))))) =)))))))))
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 13 minute
Filiera ucraineană a lui Hillary Clinton
Publicat acum 16 ore şi 38 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017