Lui Traian Băsescu nu-i displace ideea ca Ponta să fie preşedinte

Oricît de ciudată ar părea, ideea ca Victor Ponta să devină preşedinte nu-i displace întru totul lui Traian Băsescu, ea intrînd în succesiunea de planuri gîndite de cel care în cîteva luni îşi încheie mandatul la Cotroceni, dar care nu are nicidecum de gînd să se retragă din politică. Din contră.

Traian Băsescu, deşi a spus deseori, cînd USL încă mai trăia, că îl va vota pe Crin Antonescu dacă în turul doi va alege între preşedintele PNL şi Victor Ponta, se pare că această declaraţie nu a fost decît o strategie de încurajare a ruperii alianţei ce ar fi putut pune capăt luptei pentru Preşedinţia României! Cînd această ruptură s-a produs, strategia lui Traian Băsescu a trecut în a doua etapă, cea în care ştia că poate să deţină controlul, căci fără PDL şi PMP alături, PNL nu mai are nici o şansă să spere la cîştigarea prezidenţialelor, indiferent de numele candidatului!

Dar de ce ar prefera acum Traian Băsescu ca Victor Ponta să devină preşedintele României? Iată o întrebare care poate şoca, deşi, cum vom vedea mai jos, nu poate fi abandonată ca fiind din zona absurdităţii!

Aproape toţi analiştii politici încearcă să explice demisiile succesive ale lui Crin Antonescu, fără să ia în calcul faptul că ieşirea acestuia din cursa prezidenţială ascunde, totuşi, un tîlc. Orgolios cum îl ştim, era imposibil ca Antonescu, după ce a abandonat succesul garantat din postura de candidat al USL, să-şi fi tăiat singur şi şansa de a deveni candidatul unei drepte unite, mai ales după ce PNL, partid pe care-l conducea destul de autoritar, a devenit oficial după alegerile europarlamentare principalul de opoziţie şi forţa politică de dreapta cu cea mai mare legitimitate.

Cu toate acestea, Crin Antonescu a renunţat la tot, lăsînd PNL-ul într-o degringoladă teribilă. Logic, dacă dorea să se retragă cu adevărat din cauza „proastelor” rezultate de la ultimele alegeri, Antonescu pleca pur şi simplu acasă, nu făcea, din postura de interimar, ceea ce nu a îndrăznit să facă în calitate de preşedinte ales: să scoată PNL din ALDE sau să-l arunce obligatoriu pe Iohannis în cursa prezidenţială! În fond, dacă tot se organizează acest Congres extraordinar, trebuia să se lase liberă depunerea unor proiecte din partea eventualilor candidaţi, ştiindu-se că PNL nu duce lipsă de membri de forţă, precum Ludovic Orban, Norica Nicolai sau Ioan Ghişe.

Toate declaraţiile din ultimele zile, de la cele ale liberalului Ioan Ghişe, pînă la cele venite din partea PMP, arată că unirea dreptei este departe de a se realiza, în condiţiile în care nici PDL nu pare dispus să renunţe la propriul său candidat! Fărîmiţată, dreapta nu are decît teoretic şansa să bată PSD-ul la alegerile din toamnă, aşa încît nu avem cum să evităm întrebarea dacă nu cumva tocmai acesta este planul secret care se derulează acum în spaţiul public sub comanda din umbră a lui Băsescu.

Dar ce cîştigă Traian Băsescu din succesul PSD la alegerile prezidenţiale, în cazul în care Victor Ponta va fi desemnat să candideze? În primul rînd, o slăbire a PSD prin faptul că al doilea vector de imagine al fostei alianţe USL, Victor Ponta, ar dispărea din peisajul strict politic. Căci nu ne imaginăm că, de la Cotroceni, Ponta, încălcînd Constituţia, va mai avea vreun cuvînt de spus în politică! Oricare dintre cei care ar prelua conducerea PSD după plecare lui Ponta ar fi, în acest fel, un adversar mult mai suporatbil, mai ales dacă, aşa cum se prevede, noul preşedinte ar veni sau ar fi susţinut de ceea ce se numeşte acum „baroniada roşie”! Dragnea, Ilie Sârbu, Mazăre, Oprişan sau oricare alt lider al PSD nu au ceea ce se cheamă autoritatea lui Ponta, venită din succesul USL, ci păstrează, mai degrabă, urmele acelui PSD condus de Adrian Năstase sau Ion Iliescu!

Este exact ce şi-ar dori Traian Băsescu, astfel încît reintrarea lui în viaţa politică după terminarea mandatului prezidenţial să se facă într-o atmosferă propice unui personaj conflictual cum este dumnealui!

Cu Ponta la Cotroceni, cu PSD condus de un baron controversat şi cu PNL înconjurat de Blaga şi Udrea, Traian Băsescu s-ar simţi ca peştele în apă într-o opoziţie care să-şi propună cîştigarea alegerilor din 2016, sprijinit de o dreaptă politică formată din acel nou mare partid rezultat din PNL şi PDL, secondat de PMP, partidul lui de casă! Fără Antonescu şi fără Ponta, Traian Băsescu ar fi promovat ca un nou născut în lupta politică, ştiindu-se că omul este în stare să spună astăzi ceva, iar mîine să spună exact invers!

Acest plan al lui Traian Băsescu pare simplu de descifrat, cu toate că „analiştii” de azi, înregimentaţi, în marea lor majoritate, în cîte o formaţiune politică, se prefac că nu văd nimic interesant la orizont. Băsescu nu a pierdut pînă acum decît bătălia cu USL, ori, în cazul candidaturii lui Ponta, ambii lideri ai acestei alianţe ar fi scoşi din joc! O adevărată mană cerească pentru Traian Băsescu, cel care, în ultimele luni ale USL se consola cu gîndul că ar fi bun şi Crin Antonescu la Cotroceni. Mulţi au crezut atunci că Băsescu ar vrea să fie înlocuit de un lider al dreptei, însă adevăratul motiv care l-a făcut să spună că l-ar prefera pe Antonescu la Cotroceni era să-l ştie izolat acolo, adică să nu-i fie adversar direct cînd va reintra în viaţa activă de partid!

Cu alte cuvinte, Ponta la Cotroceni şi Antonescu la cimitirul politic – iată situaţia ideală pe care o gîndeşte Traian Băsescu după ce va pleca din funcţia de preşedinte!

P.S. Cînd scriu aceste rînduri, Cristian Diaconescu a fost desemnat candidat la Cotroceni din partea PMP. Fost candidat la preşedinţia PSD, susţinător declarat al lui Geoană, înregimentat în UNPR şi apoi devenit consilier al lui Băsescu, Cristian Diaconescu pare, mai degrabă, expresia unui oportunist de serviciu, dispus să-şi mănînce singur organele dacă serviciile îi cer acest sacrificiu. Cristian Diaconescu în calitate de candidat al PMP nu face decît să demonstreze faptul că Băsescu îl vrea la Cotroceni pe Victor Ponta! În interesul lui, desigur.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.