Luju.ro: La DIICOT zace în nelucrare un dosar Transgaz în care ar fi vizat și fratele șefei DNA

Publicația online Lumeajustitiei.ro afirmă că la DNA zace un dosar fierbinte pentru Laura Codruța Kovesi încă din 2014. Mai exact, dosarul privește posibile fapte de corupție comise la Transgaz descoperite în urma unor verificări efectuate de Corpul de control al fostului premier Ponta. Deși au trecut aproape doi ani de când Raportul corpului de control a ajuns la DNA, nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu această cauză. În perioada supusă verificării, director adjunct la Direcția Tehnologia Informației și Comunicare din Transgaz era fratele șefei DNA, Sergiu Lascu, care a ocupat functia până recent. De asemenea, aceeași companie Transgaz era condusă în perioada respectivă de un anume Florin Muntean, cel mai bun prieten al lui Vasile Blaga, personaj despre care senatorul Valer Marian a dezvăluit că ar fi și cel mai bun prieten al tatălui Codruței Kovesi, Ioan Lascu.

Potrivit publicației, cauza de la DNA nu este singurul dosar care privește posibile infracțiuni comise la Transgaz. Surse judiciare de la vârful marilor parchete au informat că mai există un dosar referitor la compania Transgaz, cu infracțiuni mult mai grave, iar printre persoanele vizate în respectivul dosar s-ar regăsi și fratele Codruței Kovesi, Sergiu Lascu.

Dosarul a fost trimis de PICCJ la DIICOT

Conform informațiilor obtinute de Lumeajustitiei.ro, în toamna anului 2012, la DIICOT-ul condus atunci de actualul adjunct al PICCJ Codruț Olaru ar fi fost constituit un dosar privind posibile infracțiuni comise la compania Transgaz. Cauza ar fi privit contracte și investiții de sute de milioane de euro derulate de Transgaz în perioada 2009-2011.
Dosarul ar fi fost deschis în urma unei sesizări din oficiu, fiind trimis la DIICOT de actualul adjunct al Codruței Kovesi la DNA, procurorul Marius Iacob, pe atunci sef în PICCJ. Odată ajuns la DIICOT, procurorii au făcut planul de anchetă și au declanșat cercetările, existând și premisele unor arestări în lanț. Surse judiciare au dezvăluit pentru Lumeajustitiei.ro că printre cei care apăreau în dosar se număra fratele actualei șefe DNA, Sergiu Lascu, și fostul director Transgaz Florin Muntean, despre care senatorul Valer Marian susținea că este prieten cu tatăl Laurei Codruța Kovesi, Ioan Lascu.

Coincidență stranie: Alina Bica a fost arestată în plină anchetăa DIICOT

La scurt timp dupa acest moment, asa cum se știe, la vârful marilor parchete au avut loc mai multe schimbări. Laura Codruța Kovesi a fost numită în mai 2013 procuror șef DNA, Codruț Olaru a plecat adjunct la PICCJ, iar conducerea DIICOT a fost preluată de Alina Bica. Dosarul ar fi ajuns în instrumentarea procurorului DIICOT Valentin Trif, dar din 2012 și până acum el se află tot în lucru la DIICOT.
În această perioadă, s-a mai întâmplat însă un lucru. Șefa DIICOT Alina Bica a fost saltată de DNA-ul Codruței Kovesi și acuzată în trei dosare. Coincidența este că arestarea Alinei Bica, despre care întreg sistemul cunoaște că nu era prea agreată de Codruța Kovesi, s-a produs în plină anchetă Transgaz. Publicația se întreabă dacă nu cumva arestarea Alinei Bica a avut legătură cu acest dosar de la DIICOT referitor la afacerile de la Transgaz, precizând însă că nu știe dacă Alina Bica a lucrat în vreun moment la dosarul Transgaz sau dacă a avut vreo legătură cu această anchetă, dar remarcă faptul că acțiunea în forță a DNA-ului Codrutei Kovesi și sumedenia de acuzații lansate împotrivs Alinei Bica au avut loc în timp ce la DIICOT, potrivit surselor citate, se afla un dosar în care vizat ar fi fost și fratele sefei parchetului anticoruptie Sergiu Lascu și Florin Muntean.

DNA vrea să preia dosarul

Aceleasi surse judiciare au dezvăluit pentru Lumeajustitiei.ro că în prezent ar exista un interes al DNA față de acest dosar. Cu alte cuvinte, parchetul condus încă de Codruța Kovesi ar dori să preia cauza, probabil pentru a o conexa cu cea deschisă după Raportul corpului de control. Dacă însă informațiile potrivit cărora în dosarul de la DIICOT apare și numele fratelui Codruței Kovesi, Sergiu Lascu, este foarte posibil ca odată ajunsă la DNA cauza să fie îngropată, crede publicația.

*Cititi aici detalii despre dosarul Transgaz care zace la DNA

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.