Lumea prozei lui Mircea Eliade, la „Cinemateca românească” de la ICR Londra

Anul acesta, programul românesc la Târgul Internaţional de Carte de la Londra, încheiat de curând, a avut în centru figura lui Mircea Eliade, de la a cărui moarte se împlinesc în luna aprilie 30 de ani. Evenimentele dedicate cu această ocazie marelui scriitor şi filosof al religiilor – o conferinţă care i-a reunit pe cei mai importanţi eliadologi, lansarea traducerii în limba engleză a Romanului adolescentului miop (Istros Books) şi o expoziţie de fotografie – vor va avea şi o completare cinematografică.

Cinemateca românească – program permanent care se desfăşoară la sediul ICR Londra, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, încă din 2010 – a programat pentru astăzi filmul Noaptea bengaleză (La Nuit Bengali, 1988), o adaptare cinematografică a celebrului roman Maitreyi.

Filmul, o coproducţie Franţa/ Elveţia/ Marea Britanie, îl are în rolul principal pe Hugh Grant, aflat la începutul fulminantei sale cariere, din distribuţie mai făcând parte John Hurt, Soumitra Chatterjee, Shabana Azmi şi, cea mai lăudată apariţie, Supriya Pathak.

Regia îi aparţine francezului Nicholas Klotz, cunoscut şi pentru La Nuit sacrée (1993, cu Goran Bregovici), Heartbeat Detector (sau La Question humaine, 2007) şi Low Life (2011), printre altele. Acesta mai este autorul unei serii de piese de teatru şi al câtorva monografii video ale unor muzicieni precum Brad Mehldau, James Carter, Robert Wyatt şi Ravi Shankar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.