Lumina Sfântă a ajuns în ţară

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim cu un avion special, de o delegație a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul.

La slujba de Înviere oficiată la Catedrala patriarhală, de la ora 24,00, Patriarhul Daniel va oferi Lumina Sfântă clerului și credincioșilor prezenți.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor și alte eparhii ale Patriarhiei Române din țară au primit invitaţia de a trimite delegați la Salonul Oficial al Aeroportului Internațional Henri pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim, pentru ca, la rândul lor, să o ofere preoților și credincioșilor.

De la aeroport, Lumina Sfântă va ajunge şi la Bacău, Iași, Suceava, Sibiu, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare și Timișoara ortodocși din aceste regiuni ale țării.

Aşteptată ca în fiecare an de Paşti, Lumina Sfântă s-a pogorât la Ierusalim la ora 14.15.

După ce a intrat în Mormântul Sfânt, Patriarhul Ierusalimului s-a rugat şi o lumină a coborât, prin cupola aflată deasupra Capelei, pe lespedea Sfântului Mormânt. La ieşire, Patriarhul a dat Lumina Sfântă preoților care așteptau, precum și celor de afară.

Lumina Sfântă care coboară la Ierusalim este considerată un miracol al Ortodoxiei.

Sâmbătă seara, credincioşii participă la slujba Învierii Domnului, bisericile devenind neîncăpătoare datorită mulţimii creştinilor care vin să ia lumină.

Sărbătoarea Învierii adună laolaltă credincioşii care vor răspunde în această noapte îndemnului făcut de părinte: Veniţi de luaţi lumină!

La miezul nopţii, clopotele încep să bată, iar credincioşii, având în mâini lumânări şi candele, cântă “Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le!”.

După ce se împart lumina şi paştele (în unele biserici paştele se împarte la sfârşitul slujbei), începe Sfânta Liturghie. La sfârşitul slujbei, credincioşii sunt binecuvântaţi, ca şi mâncarea de dulce adusă la biserică.

Învierea Domnului s-a petrecut la miezul nopții. Străjerii păzeau mormântul, iar pământul s-a cutremurat când un înger s-a pogorât. Ostașii au fugit de spaimă văzându-i că răstoarnă piatra de pe mormânt. Aflată la mormânt, împreună cu Maria Magdalena, Maica lui Dumnezeu a fost prima care a aflat de înviere.

Potrivit Evangheliei de la Matei, Mântuitorul i s-ar fi arătat însă, mai întâi, Mariei Magdalena, pentru a se evita orice suspiciune privind credibilitatea mamei în legătură cu fiul ei.

„A înviat, nu este aici, iată locul unde L-au pus pe Dânsul”, a spus ea, apoi a alergat la Petru și la Ioan și le-a vestit Învierea.

La crăpatul zorilor, Magdalena a venit însă din nou la mormânt, împreună cu celelalte femei. Afară fiind, în timp ce plângeau, doi îngeri au întrebat-o de ce plânge şi pe cine caută. “Pe Iisus Nazarineanul cauți? Pe Cel răstignit? S-a sculat, nu este aici”, au spus ei.

Văzând însă pe Domnul, Magdalena a crezut că este grădinarul: „Doamne, dacă tu l-ai luat pe El, spune unde L-ai pus; și eu Îl voi lua pe Dânsul”.

Mântuitorul a grăit însă: „Marie!”; iar ea i-a recunoscutul glasul. „Nu te atinge de Mine, că încă nu M-am suit la Tatăl Meu, Eu sunt încă om, ci mergi la frații Mei și spune-le cele ce ai văzut și auzit”, a spus Iisus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.