Luna de miere Trump-Putin s-a încheiat

Finalul acestei săptămâni aduce primele întâlniri ruso-americane la nivel înalt după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă.

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, se va întâlni la summitul G20 de la Bonn cu omologul rus Serghei Lavrov. Apoi, Lavrov se va putea întâlni cu vicepreședintele american Mike Pence la Conferința de Securitate de la Munchen, care va începe vineri. Miercuri, noul șef al Pentagonului, James Mattis, s-a întâlnit pentru prima dată la Bruxelles cu omologii săi din statele NATO. Mattis va participa apoi la amintita conferință de la Munchen.

Rusia trebuie să cedeze Crimeea

Acest „desant“ diplomatic american în Europa a fost precedat de o epurare în administrația Trump și de o serie de teste venite din partea Rusiei. Consilierul pe probleme de securitate al președintelui Trump, Michael Flynn, a fost nevoit să-și dea demisia după doar câteva săptămâni, în urma unui scandal legat de contactele sale cu ambasada Rusiei la Washington. În aceeași zi de marți, purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump a declarat că președintele a fost „dur“ cu Rusia și așteaptă ca Rusia să „înapoieze“ Ucrainei Peninsula Crimeea. O poziție identică cu cea a ambasadoarei SUA la ONU, care a spus clar: „Crimeea este parte a Ucrainei. Sancțiunile noastre rămân în vigoare până când Rusia va ceda controlul asupra Crimeii“.

A urmat reacția la testele prin care Rusia a încercat să deceleze orientarea președintelui Trump. Marți, surse din administrația Trump rămase anonime au declarat că Moscova a încălcat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare din 1987, desfășurând două sisteme de rachete de croazieră interzise. În plus, aceeași sursă a anunțat că o navă-spion a Rusiei ce venea din Cuba s-a apropiat la doar 70 de mile de apele teritoriale americane, în dreptul statului Delaware. Sunt primele asemenea acuzații la adresa Rusiei venite din partea administrației Trump. În plus, Armata SUA a ales chiar momentele premergătoare întâlnirilor cu oficialii ruși pentru a anunța că, săptămâna trecută, distrugătorul american USS Porter a fost șicanat de avioane ruse în timpul unui exercițiu în Marea Neagră desfășurat sub comanda României.

Culisele „epurării“ de la Casa Albă

Să fie această revenire în forța a viziunii neoconservatoare rodul unor mașinațiuni ale foștilor demnitari din administrația Obama sau este vorba despre chiar strategia noii administrații Trump? Presa apropiată până acum taberei Trump susține, spre exemplu, că generalul Michael Flynn a fost victima unui scandal orchestrat de Ben Rhodes, consilier pe probleme de securitate al președintelui Obama și unul dintre artizanii acordului nuclear dintre SUA și Iran. Cum Michael Flynn, fost șef al spionajului militar american (2012-2014), a criticat acest acord, surse citate de Washington Free Beacon spun că „cei care sărbătoresc demisia lui Flynn sunt Ben Rhodes, Consiliul Americano-Iranian și mulahii iranieni“. Nimic însă despre convorbirile cu ambasadorul rus la Moscova, pe care Flynn le-a ascuns de vicepreședintele Mike Pence, fapt recunoscut în momentul demisiei.

John McCain, din nou în prim-plan

Aceste evoluții ce au avut loc în decurs de doar o zi sugerează că Donald Trump și Vladimir Putin nu au avut nici măcar o „lună de miere“. Senatorul republican John McCain, promotorul unei linii dure în relația cu Rusia, acuzat mai ieri de Donald Trump că urmărește să provoace „al Treilea Război Mondial“, a luat prim-planul.

Ca în fiecare an, McCain va participa la Conferința de Securitate de la Munchen. Chiar înainte de plecarea sa spre Europa, președintele comisiei de apărare din Senatul SUA a cerut administrației Trump să se asigure că forțele nucleare americane din Europa sunt pregătite de luptă.

Întâlnirile diplomatice care au loc acum în Europa vor arăta în ce măsură administrația Trump și-a schimbat discursul față de Rusia și care voce cântărește mai mult la Washington: cea a secretarului de Stat Rex Tillerson, care a primit „Ordinul Prieteniei“ din mâna lui Vladimir Putin, sau cea a senatorului John McCain, cel care spunea despre președintele rus că este un „golan“ şi un „criminal“, și care, în ajunul Anului Nou vizita trupele ucrainene de pe linia frontului din Donbas, într-un gest de sfidare a regimului Putin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.