Luna iunie la ICR Berlin stă sub semnul a două comemorări majore: Mihail Sebastian şi Emil Cioran

Institutul Cultural Român din Berlin organizează în luna iunie două seri comemorative în jurul a două mari personalităţi. În data de 29 mai a acestui an se împlinesc 70 de ani de la dispariţia scriitorului Mihail Sebastian, iar pe data de 20 iunie vor fi trecut 20 de ani de la încetarea din viaţă a lui Emil Cioran. Cu această ocazie, ICR Berlin îi va evoca pe cei doi mari scriitori în cadrul a două întâlniri literare organizate în spaţiul german.

Pe 19 iunie, în cooperare cu Literaturhaus Berlin, va avea loc seara omagială dedicată lui Emil Cioran (1911-1995). În registru spiritual, acesta este, alături de Mircea Eliade şi Eugen Ionescu, una dintre cele mai cunoscute figuri ale culturii române în Germania, considerat de diverşi reprezentanţi ai intelectualităţii germane ca fiind „un nihilist de o rară eleganţă” şi cel mai mare sceptic şi critic al culturii în secolul XX. Operele sale au cunoscut în ultimele două decenii zeci de editări şi reeditări în spaţiul german, unele din textele traduse din limba franceză nefiind încă accesibile în întregime nici publicului român.

Mihail Sebastian

Programul va cuprinde o dezbatere pe marginea vieţii şi operei gânditorului român, avându-i drept invitaţi pe istoricul literar Ilina Gregori şi pe istoricul şi filozoful german Jürgen Grosse, moderator fiind Ernest Wichner, director al Literaturhaus Berlin. Vor fi citite fragmente din opera sa, în traducerea germană, precum şi din jurnalul scriitorului german Fritz Raddatz, care îl evocă adesea pe filozoful român, de care l-a legat o îndelungată prietenie.

Seara are loc în Literaturhaus Berlin, o superbă clădire istorică situată lângă celebrul bulevard Kurfürstendamm din cartierul Charlottenburg şi a fost construită în 1889 în stil wilhemin. În trecut a găzduit Muzeul literaturii germane. An de an, vila găzduieşte numeroase evenimente literare, lecturi, ateliere de creaţie, simpozioane şi conferinţe, dedicate celor mai variate stiluri şi genuri literare, de la poezie la proză, de la povestiri scurte la eseu, memorialistică, epistolar şi cărţi de non-ficţiune.

Literaturhaus din Berlin

Spre deosebire de Emil Cioran, scriitorul Mihail Sebastian (1907-1945) a fost cunoscut în afara spaţiului românesc doar unui cerc restrâns de iniţiaţi. Dacă la început acesta făcea parte din cercurile intelectuale grupate în jurul lui Nae Ionescu şi Mircea Eliade, în anii ’30, ca urmare a originii sale şi a antisemitismului crescând, a fost treptat exclus din lumea literară şi publică. Jurnalul său din această perioadă a devenit o senzaţie literară îndată după publicarea sa, comparat de critica germană cu jurnalul Annei Frank şi cu cel al lui Viktor Klemperer.

La o cafea în grădina de la Literaturhaus

Cu această ocazie, în cadrul Zilelor Culturii Române de la Frankfurt, în data de 27 iunie, ICR Berlin prezintă o lectură din celebrul jurnal în Hessisches Literaturforum Frankfurt, cu participarea traducătorului şi poetului Roland Erb. În urma unei îndelungi activităţi editoriale, scriitorul şi traducătorul Roland Erb s-a dedicat începând din anii ’70 tot mai mult literaturii române, fiind traducătorul unor opere importante ale unor scriitori, precum Mihail Sebastian, Mihai Sadoveanu, Ion Slavici, Panait Istrati, George Bacovia, Lucian Blaga, Ştefan Augustin Doinaş, Marin Sorescu şi Ana Blandiana.

Cafe Wintergarten de la Literaturhaus din Berlin, un loc de întâlnire cu scriitorii chiar şi în perioada verii

Hessisches Literaturforum im Mousonturm e.V. a fost fondat în 1985 în Frankfurt am Main. Din 1989 este găzduit de clădirea centrului cultural Mousonturm, într-o fostă fabrică de săpun. Mousonturm este cunoscută ca fiind cea mai inovatoare instituţie artistică din circuitul alternativ al landului Hessen, promotoare a dansului şi teatrului experimental. De la fondarea sa, Hessisches Literaturforum are obiective ambiţioase care merg dincolo de mainstream-ul literar şi cultural. Centrul promovează literatura contemporană, invitând scriitori importanţi din întreaga lume. Scriitori celebri precum Toni Morrisson, Jose Saramago şi J.M. Coetzee au fost în ultimii ani oaspeţi ai prestigioasei instituţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.