Luna „Oedip” la Londra, în colaborare cu Covent Garden

Între 4 mai şi 8 iunie, Institutul Cultural Român din Londra organizează, într-un foarte onorant parteneriat cu Opera Regală Covent Garden, Luna Oedip la Londra – un amplu program menit să celebreze capodopera enesciană prin evenimente muzicale, expoziţii, conferinţe şi proiecţii speciale, având ca protagonişti mari vedete ale scenei de operă, muzicologi de anvergură internaţională, dar şi artişti de prim rang fascinaţi de muzica lui Enescu.

Dan Dediu

Programul este construit în jurul premierei absolute a operei Oedip în Marea Britanie – care va avea loc în 23 mai la Opera Regală – şi se va derula atât pe celebra scenă muzicală de la Covent Garden, cât şi la Institutul Cultural Român. Evenimentele îi vor avea ca protagonişti pe regizoarea Valentina Carrasco, mezzo-soprana Sarah Connolly, compozitorul Dan Dediu, soprana Lauren Fagan, Kasper Holten, directorul muzical al Operei Regale, dirijorul Leo Hussain, regizorul Àlex Ollé, bas-baritonul Johan Reuter, basul Sir John Tomlinson, soprana Rodica Vică şi baritonul Iuri Iurciuc. În program mai figurează numele muzicologului Cristina Andrei, directoarea Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti, ale pianiştilor Diana Ionescu şi Christopher Willis şi al fotografului Cornel Brad.

Soprana Sophie Beaven

Luna Oedip în capitala britanică este un program similar Lunii Enescu la Londra, desfăşurată în primăvara anului 2015 cu ocazia premierei Simfoniei a III-a de George Enescu la Royal Festival Hall, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta actualului director artistic al Festivalului „Enescu”, dirijorul Vladimir Jurowski.

Luna Oedip va debuta, în data de 4 mai, cu evenimentul În profunzime: Oedip, care va avea loc în sala Clore Studio a Operei Regale. Regizorii Àlex Ollé şi Valentina Carrasco, dirijorul Leo Hussain şi compozitorul Dan Dediu vor discuta despre complexitatea şi originalitatea viziunii enesciene asupra muzicii de operă, dar şi despre travaliul artistic pe care îl presupune transformarea unei compoziţii tulburătoare într-un spectacol total. Basul Sir John Tomlinson, mezzo-soprana Sarah Connolly, bas-baritonul Johan Reuter, titularii rolurilor principale în producţia de la Covent Garden, se vor referi la provocările muzicale şi actoriceşti pe care le implică interpretarea partiturilor enesciene, oferind, spre ilustrare, câteva fragmente expresive din spectacol.

Johan Reuter

Joi, 5 mai, la sediul ICR Londra va avea loc evenimentul Enescu pentru voce, care va pune în evidenţă componenta vocală a creaţiei enesciene, găzduit de sala de concerte camerale a Institutului, ce poartă numele marelui compozitor. Bas-baritonul Johan Reuter, starul actualei producţii, Kasper Holten, directorul muzical al Operei Regale Covent Garden, Leo Hussain, dirijorul spectacolului, şi compozitorul Dan Dediu vor examina contribuţiile marelui muzician la arta vocală şi caracterul inovator al partiturii Oedip. Pe lângă Johan Reuter, vor evolua sopranele Rodica Vică şi Lauren Fagan şi baritonul Iuri Iurciuc, acompaniaţi la pian de către Diana Ionescu şi Christopher Willis.

Cu această ocazie, va fi vernisată expoziţia de fotografie pregătită de Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, Oedip: o istorie vizuală, care urmăreşte destinul sinuos al extraordinarei opere, începând cu lunga sa gestaţie şi debutul parizian, bine primit de public şi de critică, trecând prin relativul con de umbră occidental din perioada postbelică, până la redescoperirea entuziastă din ultimii ani. O versiune a acestei expoziţii va fi prezentată şi la Opera Regală, cu prilejul evenimentului În profunzime: Oedip.

Mezzosoprana Sarah Connolly

De-a lungul întregului program, tot la sediul ICR Londra, va fi accesibilă publicului expoziţia lui Cornel Brad, Interludii în cheie fotografică, cuprinzând o serie de instantanee fascinante din activitatea câtorva dintre cei mai mari muzicieni contemporani, surprinse în culisele ediţiei 2013 a Festivalului „Enescu” de la Bucureşti.

Programul va culmina, în 23 mai, cu premiera operei Oedip la Opera Regală Covent Garden, una dintre cele mai importante scene muzicale ale lumii. Spectacolul a fost produs în anul 2011 pentru Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, în concepţia dramatică a regizorilor Àlex Ollé şi Valentina Carrasco, doi dintre membrii vizionarului grup de creaţie La Fura dels Baus din Barcelona. Montarea îl are în rolul principal pe starul danez Johan Reuter, al cărui nume încununează o distribuţie de zile mari ce îi mai include pe John Tomlinson, Sarah Connolly şi Sophie Bevan. După stagiunea londoneză, care se va încheia în 8 iunie, actualul Oedip va fi prezentat, în toamnă, la Opéra National de Paris.

Sir John Tomlinson

Institutul Cultural Român va sprijini şi realizarea unui film de prezentare a producţiei Oedip şi a marelui său compozitor, care va avea o difuzare de masă şi va rămâne mai multă vreme pe platformele de promovare ale Operei Regale.

De asemenea, reamintim că ediţia din 2017 a Festivalului Internaţional “George Enescu” se va deschide, în premieră extraordinară, cu o versiune concertantă a operei Oedip în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, actualul Director artistic al Festivalului. Pentru a face muzica lui Enescu cât mai cunoscută, cel puţin 20 de lucrări ale marelui compozitor sunt cuprinse, ediţie de ediţie, în programul acestuia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.