Lungmetrajul „Patimile Mariei” deschide Zilele Filmului German

Câştigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu şi al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internaţional de la Berlin 2014, Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg, în regia lui Dietrich Brüggemann, are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la Bucureşti.

Proiecţia este programată în deschiderea evenimentului, vineri, 31 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Studio, în prezenţa actriţei Lea van Acken şi a co-scenaristei Anna Brüggemann.

14 femei celebre în expoziţia ce însoţeşte filmul

Avanpremiera Patimile Mariei va fi marcată de o inedită expoziţie fotografică ce reuneşte 14 femei celebre din cinematografie, teatru, social media şi showbiz. Cele 14 au acceptat provocarea de a poza cu o coroană de spini pe cap, precum personajul principal al filmului, pentru posterul oficial. Ideea seriei de portrete a pornit de la filmul inovator şi original: 14 secvenţe, 14 opriri pe drumul crucii. Portretele poartă semnătura lui Adi Marineci şi a art designerului Alexandru Nimurad. Machiajul a fost realizat de Diana Ionescu.

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri seara, pe 31 octombrie, de la ora 18.30, la Cinema Studio, în prezenţa celor 14 femei care au acceptat provocarea Parada Film de a fi parte din campania de promovare. Luminiţa Gheorghiu, Ilinca Goia, Ana Ularu, Rodica Lazăr, Andreea Vasile, Diana Cavallioti, Crina Semciuc, Ioana Blaj, Mirela Bucovicean, Irina Marinescu, Cosmina Păsărin, Xonia, July Mayaya şi Sore Mihalache sunt cele 14 femei puternice, curajoase care sunt alături de Patimile Mariei.

Credinţa în educaţia religioasă

Fotografiile vor fi expuse la Cinema Studio doar în deschiderea Zilelor Filmului German, urmând ca expoziţia să poată fi admirată în Alt Shift din Club Control.

Remarcat de critica internaţională drept “o creaţie extraordinară” (Sound on Sight), “o poveste impecabilă stilistic” (Screen Daily), “o descindere riguroasă în iadul unei adolescente” (The Hollywood Reporter), Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg reprezintă o acuzaţie şi, în acelaşi timp, legenda unei sfinte. Este o poveste despre religie, devoţiune şi credinţă duse la extrem. Maria are 14 ani, iar familia ei face parte dintr-o comunitate de catolici fundamentalişti. Copila trăieşte într-o lume modernă, însă inima ei îi aparţine lui Isus. Vrea să-L urmeze, să devină sfântă şi să ajungă în ceruri, precum sfinţii-copii despre care i s-a tot povestit. Maria va traversa 14 etape aşa cum Isus a făcut 14 opriri pe drumul Golgotei şi îşi va atinge în cele din urmă scopul.

Visul de a deveni sfântă

Debutanta Lea van Acken este fenomenală în rolul Mariei şi impresionează profund în rolul fetei de 14 ani sufocate de religia strictă, precum şi de dorinţa de a-şi atinge scopul. Filmul în sine este la fel de radical ca şi subiectul său, construit din 14 cadre fixe, lungi, ce îl determină pe spectator să contemple interacţiunile de pe ecran într-un mod cu totul diferit de cel tradiţional. Brüggemann construieşte filmul matematic şi face o disecţie silită a catolicismului fanatic.

După premiera mondială de la Berlinală, Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg şi-a continuat traseul internaţional în prestigioase festivaluri şi a fost recompensat cu numeroase distincţii precum: Premiul Stanley Kubrick pentru Inovaţie la Traverse City Film Festival, Premiul Publicului la Festivalul de Film Wiosna / Varşovia, Polonia, Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film / Palic, Serbia, Premiul Criticilor la Festivalul de Film de la Edinburgh sau Premiul Juriului Ecumenic la Norwegian International Film Festival.

Devoţiunea şi credinţa duse la extrem

În Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg, Dietrich Brüggemann reia formal experienţa din filmul său de debut, Neun Szenen (2006). Cadrele fixe, tablouri cu durată de până la 15 minute, constituie o provocare. Brüggemann nu simte nevoia de a conduce spectatorii prin decizii de montaj, ci îi lasă să privească neîngrădit şi să vadă lucrurile în simultaneitatea lor.

Distribuit de Parada Film, Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg va rula în cinematografele din România din 7 noiembrie.

Premiera în România este susţinută de German Films şi Goethe-Institut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.