„Luptă pentru Basarabia” cot la cot cu jandarmii (Foto)

Aproximativ 2.000 de oameni au mărșăluit sâmbătă în Capitală pentru unire, pentru al cincilea an. Manifestanții, care şi-au dat întâlnire la Hanul lui Manuc la ora 14.00, au plecat într-un marș prin Capitală cerând clasei politice de la București să-și asume reunirea. Coloana a fost deschisă de o imensă pancardă cu un mesaj care nu lasă loc de echivoc: „Unirea, proiect de țară”. Manifestația a fost marcată de incidente. Jandarmii români zeloși au ridicat mai mulți manifestanți pe motiv că au încercat să rupă cordonul în timp ce nu ar fi respectat traseul.

UPDATE: Termen limită pentru politicieni. Protestatarii au transmis un ultimatum către premier și liderii de partide, spunând că aşteaptă un răspuns până duminică, la ora 14.00 de la aceștia.

“Dacian Cioloş, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu şi Nicuşor Dan sunt chemaţi de unioniştii din stradă să îşi asume Unirea ca proiect de ţară. Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formaţiuni politice din România anunţat de unionişti, este duminică, ora 14:00. Manifestanţii care au ridicat baricadă la Piaţa Universităţii din Bucureşti precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României şi reprezentanţii partidelor politice îşi vor asuma clar că vor susţine o Declaraţie de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României şi că vor trata Unirea ca proiect de ţară cu toţi paşii concreţi aferenţi acestui proiect naţional”, se arată într-un comunicat transmis de Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

„Ne-am săturat ca Unirea să fie tratată demagogic și să fie folosită în campaniile electorale. Vrem fapte, nu vorbe ! În Republica Moldova va avea loc un referendum pentru Unire în anul 2018 și viitorul Parlament al României trebuie să vină în întâmpinarea acestei consultări publice prin adoptarea Declarației pentru Unire”, a declarat George Simion, citat în comunicat.

UPDATE: Reacția ministrului de Interne la incidente, aici

UPDATE: Patru manifestanți au fost amendaţi cu câte 3.000 de lei. Explicația Jandarmeriei

„În apropiere de Piaţa Victoriei, un grup de aproximativ 5-10 persoane a încercat să intre pe Calea Victoriei, forţând astfel cordonul de jandarmi. Prin echipele de dialog aflate la faţa locului, s-a discutat cu aceştia, li s-a explicat calea legală, aceştia nu au înţeles, după care s-a acţionat punctual, iar cele cinci persoane au fost extrase din rândul manifestanţilor şi conduse la secţiile de poliţie. Cele cinci persoane au fost conduse la sediul Secţiei 4 Poliţie pentru a li se stabili identitatea şi a se lua măsurile legale asupra acestora, drept pentru care patru persoane dintre aceştia au fost sancţionate conform legii 60 privind organizarea adunărilor publice cu câte 3.000 de lei fiecare. Nu s-au folosit gaze lacrimogene, s-a acţionat legal”, a declarat Mihai Vornicu, ofiţer de relaţii publice la Jandarmeria Capitalei.

George Simion, liderul platformei unioniste Acțiunea 2012, a anunțat că va face plângere împotriva jandarmilor. Acesta spune că nu a forțat cordonul de jandarmi.

UPDATE: O parte dintre manifestanți au instalat sâmbătă seara corturi la Piața Universității, semn că nu vor să renunțe la revendicarea lor.

LIVE: Marșul Unirii, desfășurat cu incidente. Băsescu: Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de ţară
Foto: stiripesurse.ro

content-image

content-image

UPDATE: Unul dintre manifestanții duși la audieri este George Simion, liderul platformei organizatoare a protestului.

Acesta susține că acțiunea jandarmilor a fost una la comandă. „A fost un atentat la valorile naționale. Până nu iese Cioloș și alți lideri de partide să vorbească cu noi, noi nu de ducem de aici. Noi putem face unirea”, a declarat Simion. Acesta a primit o amendă de 3.000 de lei.

”Avem o înregistrare cu liderul George Simion care este bătut și băgat în dubă”, a spus un tânăr venit de la Chișinău.
Fotografia postată de Cotidianul.

UPDATE: Cinci manifestanți au fost ridicaţi şi duşi la Secţia 4 de Poliţie pentru identificare şi audiere, în urma incidentelor care au avut loc la protest. Imagini transmise de televiziuni arată cum demonstranți sunt luați pe sus de jandarmi.

UPDATE: Unii manifestanţi au încercat să forțeze cordonul de jandarmi din zona Guvernului şi au vrut să intre pe Calea Victoriei, dorind să ajungă în Piaţa Universităţii. Demonstranții nu ar fi respectat traseul autorizat, astfel că jandarmii au ridicat câţiva protestatari.

Conform Jandarmeriei Capitalei, manifestarea este autorizată între orele 14,00 și 17,30 pe traseul Hanul lui Manuc-Piața Universității-Piața Română-Piața Victoriei iar între orele 17,30 și 18,00 pentru susținerea de alocuțiuni în Piața Victoriei.

În drum spre Piața Victoriei demonstranții au scandat: „Unitate națională”, „Basarabia e România!”.

„Solicităm premierului și președinților partidelor care se vor înscrie în cursa electorală să-și asume reunirea națională printr-o declarație a Legislativului, în sesiunea viitoare, și asumarea proiectului reunificării ca proiect de țară, cu toți pașii care decurg prin aceasta: interconectare energetică, unificare monetară, spațiu mediatic comun”, a declarat anterior George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, care a organizat marșul intitulat „Luptă pentru Basarabia”.

Manifestanții vor să vorbească cu partidele și premierul României.

„Vrem să transmitem un mesaj clar: Că nu mai avem răbdare! Premierul și partidele politice văd chestiunea reunificării într-un timp de generații viitoare. Noi vrem ca generația noastră să facă unire. Este ultima șansă pentru frații noștri români de peste Prut. Nu plecăm din stradă până nu purtăm dialoguri cu aceste partide și cu premierul României. O să le transmitem că o să rămânem în stradă până când doleanțele noastre vor fi auzite și până vor dialoga cu noi„, a mai spus Simion.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, „măsurile imediate pentru unire vizează adoptarea de către Parlamentul României a unei Declarații pentru Unire, înființarea Ministerului Reunificării și semnarea unui Pact de tip Snagov pe subiectul reîntregirii naționale. Declarația pentru unire în Parlament va reprezenta oferta politică a României pentru Republica Moldova”.

George Simion a precizat că marșul va avea loc pe traseul Hanul lui Manuc-Brătianu-Magheru-Lascăr Catargiu-Piața Victoriei și înapoi la Universitate.

Organizatori au transmis încă de la inițierea manifestației că „ACUM este momentul ca Președinția, Parlamentul și Guvernul României să își asume, prin politici concrete, responsabilitatea față de proiectul ReUnirii”.

„Este al cincilea an când organizăm o astfel de manifestare la București. De la an la an suntem din ce în ce mai mulți. Un marș similar a scos 50 000 de oameni în stradă la Chișinău pe 27 martie anul acesta. Însă anul acesta nu mai plecăm acasă până când politicienii de la București, reprezentanți ai Guvernului și ai partidelor politice care au șansa de a accede în viitorul Parlament recunosc necesitatea Reunirii și își asumă actiunile care vor duce la împlinirea acestui deziderat. Implicați-vă activ în a pune politicienii să adopte Unirea ca proiect de Țară. Implicați-vă activ în a arăta fraților noștri de peste Prut că România vrea UNIRE!”, au îndemnat organizatorii în anunțul mobilizator postat pe Facebook, însoțit de clipul video de mai jos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.