Lupta RCS&RDS cu autoritățile române a ajuns în instanță

Compania RCS&RDS, controlată de “milionarul invizibil” Zoltan Teszari, a dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Guvernul României, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, trei filiale Enel, cu capital italian, și o subsidiară a Electrica (compania care are ca acționar majoritar statul român) pentru a anula un ordin ANRE din 2014 care spune că o companie nu poate presta servicii de distribuţie a energiei electrice într-o regiune din ţară decât cu acordul operatorului de distribuţie concesionar în zona respectivă, care poate refuza accesul terţilor la reţeaua proprie de distribuţie.

Dosarul a fost înregistrat în data de 7 aprilie la Curtea de Apel București. Pe rol, mai există un dosar depus în luna februarie la Tribunalul Bihor. O firmă din grupul RCS&RDS a dat în judecată Electrica Transilvania Nord, titularul distribuției în vestul țării. Colosul RCS&RDS a anunțat de anul trecut că două companii din subordine, Delalina SRL și Foto Distribuție SRL, au solicitat licențele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea și în vecinătatea municipiului Timișoara. „Am solicitat licenţă ANRE în două zone pilot. În interpretarea altor operatori şi a ANRE, legea nu permite, în interpretarea noastră legea permite (…) O să parcurgem toţi paşii necesari astfel încât să obţinem legal posibilitatea de a oferi servicii de distribuţie a energiei electrice. Noi credem că legea şi Constituţia ne permit să dezvoltăm şi să operăm în mod legal reţele de distribuţie de energie”, a declarat recent vicepreşedintele RCS&RDS, Valentin Popoviciu.

Conform acestuia, distribuţia de energie din România nu a evoluat odată cu vremurile şi este ineficientă, în condiţiile în care în tariful plătit de consumatori aceasta reprezintă 35-40% din preţ. ANRE a respins însă solicitarea RCS&RDS de obţinere a licenţei de distribuţie a energiei electrice, păstrând astfel monopolul regional în acest sector. “În baza prevederilor art. 5, alin (1) lit a) din Legea nr. 160/2012, Comitetul de reglementare al ANRE a hotărât respingerea solicitării societăților DELALINA SRL și FOTO DISTRIBUŢIE SRL (deţinute de RCS&RDS, n.r.) de acordare a licenței pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Comitetul de reglementare a întemeiat această decizie pe baza prevederilor art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice (Regulament), aprobat prin Ordinul ANRE nr. 12/2015, având în vedere neîndeplinirea de către societatea DELALINA SRL a condițiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. g), art. 23 alin. (2) lit. i) și art. 29 alin. (1) lit. b) și c) din Regulament și, respectiv, de către societatea FOTO DISTRIBUŢIE SRL a condițiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. i) și la art. 29 alin. (1) lit. b) din Regulament”, se arată într-o comunicare ANRE.

„Legea energiei îţi permite să faci reţele de distribuţie. Vorbeşte de «monopol natural». Autoritatea vine şi spune «vorbim de un monopol stabilit prin lege». Nu, monopolul nu este stabilit prin lege. Este monopol natural, «natural» înseamnă o stare a pieţei”, a spus Popoviciu. Una din zonele pilot de care se referea Popoviciu este Oradea, oraşul de baştină a patronului Teszari. Chestionat în legătură cu intenţia şi demersul RCS&RDS, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat recent că acest proiect nu este posibil azi. „În România, nu poate exista decât un singur concesionar al serviciului de distribuţie de energie pe regiuni, altfel nu ar mai putea exista piaţă reglementată şi s-ar produce şi dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare (componentă a pieţei de energie aflată în coordonarea Transelectrica, ce are ca scop corelarea cererii şi a ofertei din domeniu şi corectarea disfuncţionalităţilor pieţei – n.r.). Înfiinţarea unei reţele de distribuţie regionale care să deservească populaţia şi firmele are nevoie de o autorizaţie de înfiinţare de la Ministerul Energiei. Or, aşa ceva nu se poate da. România este încă o piaţă reglementată şi, în aceste condiţii, are reguli clare. Legea Energiei prevede existenţa unui singur distribuitor pe regiuni”, aspus Havrileţ.

Legea Energiei şi a Gazelor naturale stipulează că distribuţia de energie electrică este „monopol natural în domeniul energiei electrice – situaţia de piaţă în care serviciul de transport şi serviciul de distribuţie a energiei electrice se asigură, fiecare în parte, de către un singur operator economic pentru utilizatorii de pe un teritoriu delimitat ”. Anul trecut, RCS&RDS a primit o primă lovitură, de la autorităţile din Oradea. Prefectura Bihor a solicitat Consiliului Local să revoce hotărârea aprobată în luna aprilie 2015 privind asocierea dintre municipalitate şi firmele RCS&RDS şi Delalina pentru realizarea şi exploatare unei reţele de distribuţie electrice în Oradea. Drepturile exclusive pentru acest serviciu le are compania de stat Electrica Transilvania Nord, care are licenţă obţinută de la ANRE în 2002 şi prelungită pe 25 de ani în decembrie 2014, iar de la Ministerul Economiei a obţinut un contract de concesiune pentru reţele în anul 2005, pe o perioadă de 49 de ani. Având în mână aceste drepturi, Electrica a cerut anularea hotărârii Consiliului Local şi a solicitat în acest sens un punct de vedere de la ANRE.

De asemenea, juriştii Prefecturii Oradea au sesizat probleme cu hotărârea în cauză. „Prin adoptarea hotărârii, s-a încălcat atât Legea energiei electrice, cât şi legea administraţiei locale, care stabileşte atribuţiile Consiliului Local. Electrica este şi concesionar, şi licenţiat pentru distribuţia de energie electrică, iar municipalitatea nu putea să se asocieze cu nişte entităţi care nu au licenţă pentru distribuţia de energie electrică”, a afirmat Alice Lupeş, şefa Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Bihor, citată de www.voceatransilvaniei.ro.

Conform lui Alice Lupeş, contractul de asociere aprobat de Consiliul Local Oradea în luna aprilie conţine şi clauze care încalcă Codul Civil, referindu-se la un punct prin care compania RDS&RCS se angaja să dea municipalităţii 10% din profitul înregistrat de companie din vânzarea de electricitate către terţi, dar nu mai puţin de 200.000 euro/an. „Orice sumă minimă garantată contravine legii”, a susţinut jurista. RCS&RDS este ancorată în piaţa autohtonă de energie din 2012 când intrat în sectorul de producţie a energiei alternative. În prezent, compania lui Teszari are şapte ferme fotovoltaice în Brăila şi Bihor şi a început să furnizeze curent către toate categoriile de clienţi, inclusiv către abonaţii proprii la serviciile de internet, cablu şi telefonie, prin serviciul Digi Energy. În 2014, grupul lui Teszari şi-a manifestat intenţia de a prelua Enel Distribuţie Banat, dar proprietarii italieni au oprit orice negociere cu doritorii pe fondul creşterii profitabilităţii distribuitorului autohton. Anul trecut, la jumătatea lunii aprilie o ştire zguduia lumea comunicaţiilor şi nu numai. Alexandru Oprea, directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al RCS&RDS, şi-a dat demisia după 18 ani petrecuţi lângă Zoltan Teszari. Cei doi sunt artizanii construcţiei colosului RCS&RDS în toată această perioadă iar plecarea domnului O. (cum era cunoscut printre angajaţi) a ridicat multe semne de întrebare. Aceste semne s-au risipit rapid. Alexandru Oprea şi-a dorit postul de vicepreşedinte în ANRE. La foarte puţine zile după aceea, RCS&RDS a anunţat că vrea să construiască o reţea paralelă de distribuţie de electricitate în municipiul Oradea, oraşul lui Teszari. Din nefericire pentru companie, reglementările nu îi sunt favorabile. Singura şansă pentru RCS&RDS este aceea de a investi într-o reţea de iluminat stradal. Dar RCS&RDS nu se lasă şi a început campania mediatică în scopul schimbării regulilor de pe piaţă în interes propriu. Digi24 TV a repetat obsesiv ideea că ANRE îngrădeşte concurenţa, că facturile sunt foarte mari, că distribuţia are o pondere foarte mare în factura de energie, că sunt multe pene de curent şi că RCS doreşte să ieftinească electricitatea dar nu este lăsată. Şeful ANRE, Nicolae Havrileţ, a declarat că în România, nu poate exista decât un singur concesionar al serviciului de distribuţie de energie pe regiuni, altfel nu ar mai putea exista piaţă reglementată şi s-ar produce şi dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare.

Deocamdată, RCS&RDS se extinde foarte puternic pe piaţa de furnizare de electricitate, acolo unde a venit cu o ofertă pentru consumatorii casnici, capitivi până în acest moment Electrica, Enel, CEZ sau E.ON, în funcţie de zona geografică. Oficialii RCS&RDS susţin că vin cu preţuri cu până la 20% mai mici. De asemenea, compania lui Teszari a obţinut câştigat contracte de furnizare electricitate, chiar în dauna Electrica.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4555 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.