Lupul, capra şi varza, la Summitul Parteneriatului Estic

Proiectul declarației finale a Summitului Parteneriatului Estic de la Riga a fost modificat în ultimul moment, ca să reflecte unele așteptări ale Moldovei, Ucrainei și Georgiei, transmite Europa Libera.

Noul text a fost negociat în ultimele ore dinaintea reuniunii și include o referință la „aspirațiile europene și opțiunea europeană”.

„Participanți la summit recunosc aspirațiile europene și opțiunea europeană a partenerilor vizați, așa cum este prevăzut în acordurile de asociere”, se spune în noul proiect de declarație.

Moldova, Ucraina și Georgia exprimaseră nemulțumiri față de proiectul inițial, care nu menționa aceste aspirații. Celelalte țări partenere sunt Republica Belarus, Armenia și Azerbaidjanul. Unele țări nordice ale Uniunii Europene, precum Lituania, Polonia și Suedia, ar fi muncit din greu în ultimele săptămâni pentru a introduce în text rândul lipsă.

Germania și Franța au dorit să diminueze pasajele referitoare la viitorul relației țărilor partenere cu Uniunea Europeană, optând pentru o formulă care ar fi salutat „intenția fermă [a părților] de a duce mai departe angajamentele asumate la summit-urile precedente și în acordurile bilaterale”.

Deși Berlinul și Parisul par să fi acceptat noua formulă, cancelara Germaniei Angela Merkel a accentuat astăzi că „Parteneriatul Estic nu este un instrument al extinderii Uniunii Europene. De aceea, nu trebuie să ridicăm așteptări false pe care nu le putem îndeplini mai târziu”.

Şi nu este singura problemă de care s-au lovit reprezentanţii statelor participante. Potrivit radioului public din Armenia, oficialii armeni şi belaruşi au refuzat să semneze o declaraţie comuna care să condamne anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, prin calificarea acestui act drept ilegal. Joi, în prima zi a summit-ului, a apărut informaţia că declaratia comună va arăta că statele UE condamnă anexarea Crimeii, dar se va referi şi la poziţia avută de statele Parteneriatului Estic la ONU, la votul din martie 2014, acolo unde Erevanul si Minskul s-au situat de partea Moscovei.

Iată ”rezultatul” final: “Participanţii la summit fac apel la toate părţile să coopereze pe deplin în investigaţiile internaţionale şi procedurile penale pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi de doborârea zborului MH17. UE îşi reafirmă poziţiile asumate în Declaraţia Comună de la Summitul UE-Ucraina de pe 27 aprilie, inclusiv cea referitoare la anexarea ilegală a Crimeii şi Sevastopolului. Participanţii la summit îşi reafirmă poziţiile legate de rezoluţia 68/262 a Adunării Generale ONU privind integritatea teritorială a Ucrainei”.

Nu în ultimul rând, Summitul Parteneriatului Estic a mai avut de conciliat poziţiile divergente ale Armeniei şi Azerbaidjanului privind Nagorno-Karabah. A trecut o oră de la finalul lucrarilor şi până la conferinţa de presa de la Riga, timp în care, scrie The Moscow Times, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a vorbit la telefon cu preşedintele azer Ilham Aliev, pentru a-l linişti în privinţa unei fraze în care este menţionat conflictul îngheţat cu Armenia.

Participanţii la Summit “îşi reiterează sprijinul total pentru medierea acţiunilor co-preşedinţilor Grupului de la Minsk privind conflictul din Nagorno-Karabah, inclusiv la nivel de preşedinţi, precum şi declaraţiile lor începând din 2009”, arată textul final al declaraţiei. Grupul de la Minsk este un format OSCE prezidat de Franţa, Rusia şi SUA, instituit pentru medierea între Erevan şi Baku.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.