Măcelul PNL de la malul mării

Există și la PNL un istoric al maniei care a debutat în PSD, privind excluderea foștilor președinți. Însă fiind doar un partid de opoziție, PNL nu-și permite să-și piardă cadrele valoroase. Orice „soldat“ liberal din Parlament este foarte prețios pentru fiecare bătălie a partidului, materializată în vreo moțiune simplă sau de cenzură.

Așadar, matematica voturilor din Senat și din Camera Deputaților în fața puterii este cea care le impune liberalilor limite în intenția de a-și mătrăși foștii lideri care i-au împins, de-a dreptul, la sapă de lemn. Cu toate astea, mulți dintre aleșii liberali de la centru sau din teritoriu solicită tragerea la răspundere de către noul președinte Ludovic Orban a vinovaților, pentru conturile goale, precum și pentru opacitatea care înconjoară partidul din ce în ce mai tare. Și asta, în condițiile în care opoziția este frustrantă din punct de vedere financiar pentru orice formațiune politică, însă poate pregăti și întări partidul pentru următoarea rundă de alegeri. Nu și pentru PNL, care se complace într-un „dolce far niente“ pe care niciun alt partid de opoziție nu l-a mai etalat atâta vreme.

Dragnea le-a dat planurile peste cap

În atmosfera de relaxare și nepăsare aproape totală care plutește printre senatorii și deputații PNL, se prefigurează doar grija bătăliei interne pentru funcții. „Obosiți“ după vacanța de vară, liberalii au ales să se „reculeagă“, și ei, ca și pesediștii, la malul mării. Atât Biroul Politic Naţional al PNL, cât şi grupurile parlamentare ale partidului se vor reuni, la Neptun, astăzi și mâine. Inițial, liberalii își doreau să „lucreze“ pe litoral începând de joi, doar că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și cel al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, le‑au dat programul peste cap. Cei doi șefi ai Parlamentului au decis că dă mai bine în ochii electoratului după majorările salariale ca aleșii să revină la muncă fix de la 1 septembrie, chiar dacă vinerea a fost dintotdeauna o zi dedicată activităților din teritoriu. Și așa, liberalii s-au trezit că sunt forțați să ia parte la debutul sesiunii parlamentare de la sfârșitul săptămânii. Conform noului program transmis de PNL, reuniunile interne se vor desfășura doar seara, după ora 18.00. Mai întâi, vor fi băgați în ședință membrii Biroului Permanent Naţional. A doua zi, va avea loc o nouă şedinţă a Biroului Permanent Naţional, dar, de această dată, vor fi prezente şi grupurile parlamentare plus europarlamentarii liberali.

Se cere schimbarea liderilor

Pe cât de relaxante se vor a fi cele două ședințe, pe atât de acide vor fi replicile și strategiile cu care se prezintă unii liberali în fața colegilor. Pe lângă schimbarea Ralucăi Turcan din fruntea grupului deputaților PNL, se mai solicită, încă de acum două săptămâni, și înlocuirea lui Mario Ovidiu Oprea, marele perdant al Primăriei Craiova de la șefia senatorilor liberali. Conform unor surse din partid, Alina Gorghiu este cea care vrea să îl înlocuiască pe Mario Oprea, deși această variantă nu e deloc pe placul majorității. Liberalii sunt în continuare supărați pe modul în care Gorghiu a gestionat strategiile interne și externe. De asemenea, pe lângă fosta președintă, își mai doresc și alți senatori postul lui Mario Ovidiu Oprea. La fel de tensionată este atmosfera și la grupul deputaților PNL, care nu o mai vor ca șefă pe Raluca Turcan. „Dacă rămâne Turcan lider, nu mai avem ce face… Ea a făcut mereu doar jocurile anumitor colegi din partid și asta s-a văzut cel mai bine la negocierea pentru funcția de la BNR, dar și cu alte ocazii… “, acuză unul dintre deputații PNL. Potrivit acestuia, adevărata miză a războiului intern, pe termen lung, va continua să fie goana după funcții. Iar prima încleștare dintr-o lungă serie o reprezintă înghesuiala de pe-acum pentru alegerile europarlamentare din 2019. Dezertările din rândul eurodeputaților liberali au stârnit o adevărată vânătoare după funcții în PNL. La doar o săptămână după anunțul demisiei din partid a eurodeputatei Ramona Mănescu, cel puțin doi liberali și-au manifestat dorința să-i ia locul pe listele de candidați din 2019. Senatorul Florin Cîțu, vicepreședinte PNL, și deputatul Mugur Cozmanciuc vor un post mai mult decât călduț pentru viitorul lor politic. La PNL sunt trei locuri libere pentru viitoarele alegeri. În afară de Mănescu, au mai părăsit partidul și Norica Nicolai și Renate Weber.

Nici ALDE nu ratează litoralul

Celor de la PSD se pare că le-au priit ședințele de pe litoral, motiv pentru care se reîntorc și în acest weekend pentru reuniunea Comitetului Executiv Naţional. Pe lângă bilanțul lui Liviu Dragnea privind cele opt luni de guvernare, pe agenda socialiștilor mai figurează şi proiectul de buget pentru 2018. Și liderii politici de la ALDE demonstrează că sunt atraşi ca un magnet de litoral. Forurile de conducere ale Alianţei Liberalilor şi Democraţilor s-au reunit începând de ieri în staţiunea Mamaia, pe care o vor părăsi abia duminică seară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.