Macovei, despre cazul Bica

Monica Macovei, fost ministrul al Justiției, a declarat, joi seară, la Realitatea TV, cu privire la audierea șefei DIICOT, Alina Bica, că „trebuia verificată această persoană”, înainte de a fi propusă, în mai 2013, de către ministrul interimar al Justiției de atunci, premierul Victor Ponta, la conducerea DIICOT. În acest sens, Macovei a afirmat că, în calitate de premier și ministru interimar la Justiție, ai acces la anumite informații și, de aceea, ea se îndoiește de faptul că Victor Ponta nu a fost avertizat cu privire la „integritatea totală” a Alinei Bica, când a propus-o pentru această funcție.

”La nivel de prim-ministru, care e și interimar la Justiție, e greu să crezi că nu a avut acces la informații, și că nu a fost avertizat că nu ar fi o persoană cu integritate totală. Am cunoscut-o pe doamna Bica, când eram ministru, dânsa a venit la interviurile și concursurile pe care le-am organizat pentru procurori-șefi DIICOT, DNA, însă na, nu a luat. Dar, tot așa, este într-o situație dificilă, este cercetată”, a spus Monica Macovei, referindu-se la cazul Bica.

Macovei nu crede că este un război între DNA și DIICOT.

”Nu i-aș spune că este o dispută sau un război între DNA și DIICOT. DIICOT-ul se ocupă de lupta împotriva crimei organizate, inclusiv informatică, de lupta împotriva terorismului, iar DNA se ocupă de corupție și alte infracțiuni, asimilate, inclusiv abuzul în serviciu, comise de magistrați. Deci, ceea ce face DNA e absolut firesc, e în competența DNA. Nu e primul magistrat, procuror sau judecător care este cercetat de DNA. Sigur că este o mare știre pentru că doamna Bica este procuror-șef DIICOT. Pur și simplu, DNA-ul are o unitate care se ocupă de magistrați, potrivit legii, care comit infracțiuni”, a afirmat Macovei.

Pe de altă parte, aceasta a afirmat, în contextul fotografiilor de la Paris, unde Alina Bica apărea alături de președintele PMP, Elena Udrea, că șefa DIICOT ar fi trebuit să își dea imediat demisia, neavând voie, din perspectiva funcției deținute, să se înfățiseze, într-o astfel de conjuctură, cu politicieni.

”Aș vrea să mă refer la acel episod cu fotografiile, de la Paris, unde, vă amintiți, era filmată cu doamna Udrea și aș vrea să pun clar: nu îmi imaginez cu niciun preț că procurorii fac astfel din acest motiv, parcă mi-e teamă că iar auzim că din cauza asta a fost reținută. Sunt acuzații, cel puțin, și indicii de fapte penale. Chiar atunci, când a fost surprinsă cu un politician, indiferent cu cine era suprinsă, e total interzis, trebuia să își dea demisia, nu poți ca procuror-șef, direcție care luptă împotriva terorismului și a crimei organizate, să faci iesiri particulare cu politicieni, nu poți”, a mai spus Monica Macovei.

Alina Bica a fost propusă șefă DIICOT în 2013 de ministrul interimar de atunci Victor Ponta. Ponta a făcut atunci propunerile pentru șefia marilor Parchete în târguială cu Traian Băsescu. Alina Bica era și atunci o apropiată a Elenei Udrea.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.