Macron a devenit oficial președintele Franței

Preşedintele-ales al Franţei, Emmanuel Macron, este învestit în funcţie, duminică, devenind, la cei 39 de ani ai săi, cel de-al 25-lea şi cel mai tânăr preşedinte al Republicii franceze.

Update: „Astăzi, în această duminică, 14 mai, și în acest moment precis vă preluați funcțiile. Vă transmitem cele mai sincere felicitări”, a declarat președintele Consiliului Constituțional, Laurent Fabius, după ce a reamintit rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în cadrul cărora Macron a obținut 66,10% din voturi în fața contracandidatei Marine Le Pen (Frontul Național, 33,90% din voturi).

În discursul de învestitură, Macron, 39 de ani, a declarat că francezii au ales „speranța și spiritul de cucerire”.

Update: Macron și-a numit un fost șef de cabinet în funcția de secretar general al Palatului Elysee

Update: Noul premier va fi numit luni, iar marți va fi anunțat guvernul (surse)

Macron a ajuns la Palatul Elysee pentru ceremonia de învestitură în jurul orei 11.30 şi a fost întâmpinat de Hollande, pe covorul roşu, apoi condus în reședința prezidențială pentru discuții private. Este momentul în care va primi şi faimoasele coduri nucleare.

La sfârşitul discuţiilor, care vor dura 30-40 de minute, Hollande va fi condus spre ieşire, apoi, în salonul de onoare de la Elysée, începe propriu- zis ceremonia de învestire.

Este numit „Mare maestru al Legiunii de onoare”, primeşte insignele ordinului fondat de Napoléon, apoi sunt proclamate rezultatele oficiale ale scrutinului prezidenţial de către preşedintele Consiliului constituţional.

Macron va ţine ulterior un discurs în faţa audienţei, pentru mai apoi, în grădinile palatului Elysée, acesta să-şi prezinte onorul drapelului francez, pe acordurile imnul naţional şi în zgomotul salvelor de tun care se trag simultan de pe Esplanada Invalizilor.

Ceremonia se va termina în jurul orei 12.00, după care, potrivit protocolului, Macron va depune o jerbă de flori pe mormântul soldatului necunoscut, apoi va ţine un discurs la Primăria Parisului, unde îi va omagia pe locuitorii Capitalei.

Macron a câştigat alegerile prezidenţiale pe 7 mai, în faţa lui Marine Le Pen, candidata formaţiunii populiste Frontul Naţional.

Printre oficiali francezi care vor participa la festivităţile oficiale de la Palatul Élysée se numără preşedintele Adunării Naţionale şi cel al Senatului, premierul Bernard Cazeneuve şi şeful Consiliului Constituţional, Laurent Fabius.

Citeşte şi Dans electoral pe mormântul socialismului

Citeşte şi Fiecare vot va fi un referendum pentru UE

Citeşte şi De ce nu avem un Macron sau România nu e ca Franța

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.