×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 22 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:14
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Primul test al străzii
Macron față cu „leneșii“ și „cinicii“ Franței
Sindicatele din Franţa au anuţat 180 de proteste împotriva noului Cod al muncii
Sindicatele din Franţa au anuţat 180 de proteste împotriva noului Cod al muncii

Funcționari, muncitori și studenți participă în Franța la prima mare acțiune de protest împotriva modificării Codului muncii de către regimul Macron. Marți au fost anunțate 180 de manifestații și circa 4.000 de apeluri la grevă, o acțiune care va continua și miercuri. În plus, Confederația Generală a Muncii (al doilea cel mai mare sindicat din țară și principalul din mediul public) a anunțat proteste și pentru 21 septembrie, iar două zile mai târziu vor veni protestele organizate de Franța Nesupusă, partidul de stânga condus de Jean-Luc Melenchon.

Este primul „test al străzii“ pentru reformele președintelui Emmanuel Macron: reducerea drastică a salariilor compensatorii în caz de concediere, excluderea sindicatelor din negocierea contractelor de muncă pentru IMM-uri, drepturi mult mai largi pentru companii la angajare și concediere. Măsuri mai puțin agresive decât acestea au dus la proteste uriașe în 1995, 2007 și 2010 și la abandonarea sau diluarea reformelor. „Guvernele erei Sarkozy au visat la asta, guvernele lui Hollande au visat și ele, iar voi v-ați apucat să le faceți. Ceva vă leagă pe toți. Este gustul liberalismului, al lui «laissez-faire, laissez-passer». Dar codul vostru va anula un secol de lupte, de cultură și istorie a Franței“, scrie Liberation.

Sindicaliștii mai sunt revoltați de ultimele afirmații ale președintelui Macron, care i-a numit „leneși“, spunând că nu va „ceda în fața leneșilor, cinicilor și a extremelor“. Sunt revoltați și de trecerea reformelor prin ordonanțe (programată la finalul lunii), fără dezbateri într-un Parlament și așa redus la o simplă mașină de vot. „Leneșii sunt cei care nu fac banii din muncă. Mulți dintre ei l-au ales pe Emmanuel Macron“, a ripostat fostul prezidențiabil socialist Benoît Hamon.

Președintele și guvernul nu acordă încă atenție criticilor și sindicaliștilor, mai cu seamă că au reușit să rupă solidaritatea sindicală. Confederația Democratică a Muncii (cel mai puternic sindicat) este „revoltat“ și „profund decepționat“ de reforme, însă a anunțat că nu va mobiliza strada. Este o strategie pentru care Macron este acuzat în paginile publicației de stânga Liberation: „Nu este de bun-simț să consideri că cei care «nu servesc la nimic» trebuie să fie carnea de tun a celor care «reușesc». Proiectul acestui guvern este instaurarea competiției permanente între indivizi. Șoferii de taxi contra șoferilor Uber. Muncitorii străini contra celor francezi. Neproductivii contra celor productivi“. Guvernanții spun că manifestațiile sunt mult zgomot pentru nimic. „Nu vom schimba țara prin cota noastră de popularitate. Dacă ești tată, încerci oare mereu să-i faci pe plac copilului?“, a fost replica lui Jean-Paul Delevoye, consilier al lui Macron.

Călin MarchieviciPublicat Miercuri, 13 septembrie 2017
1811
 | 5
 | 8
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ardeleanul
+6
Macron zis si micron a fost votat de cetatenii Frantei. Deci micron este "primul lenes al tarii" !...
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Matei
+9
Cred ca orice comentariu este o pierdere de timp. Francezii au ales trecerea de la capitalismul social la cel liberal, cu toate consecintele de rigoare. Fiecare culege ceea ce a semanat.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Dan
+6
Au si francezii un Basescu al lor !
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
PD
+9
Ce scriam mai demult despre asa zisa reforma a pietei muncii diktata de corporatiile bancare si impusa de micronul lor!? E doar inceputul...
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Hadrian
+8
"„Nu este de bun-simț să consideri că cei care «nu servesc la nimic» trebuie să fie carnea de tun a celor care «reușesc»." In Romania lui corporeits asta se implementeaza de mult, plus ca vor sa fie scutiti de plata cotelor de asigurari sociale si redevente si impozite la castig ciuciu ! Dar culmea cininismului corporeits e asta : "Dacă ești tată, încerci oare mereu să-i faci pe plac copilului?“ Cine vorbeste ?!? Pai daca te uiti la beizadelele de la noi, chiar cele din forumistii tflisti chiar ca iti vine sa iesi cu ranga !
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Ardeleanul @ Hadrian
+2
Citat: chiar ca iti vine sa iesi cu ranga ! Lucru car chiar se va intampla.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+18
Numai ca Micron asta nu este tata. Este un copil intarziat care nu a iesit de sub fusta mamei
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
dan @ Ghita Bizonu'
0
de sub fusta nevestei care ii tine loc si de mama !
Publicat Duminică, 17 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Răspuns dur al Iranului pentru Trump
Publicat acum 14 ore şi 2 minute
Unsprezece ziariști pe lista lui Dragomir
Publicat acum 16 ore şi 50 minute
De ce urăşte PSD-ul ziarele?
Publicat acum 13 ore şi 23 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 16 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 23 minute