Madeleine Albright: Putin – bun tactician, dar prost strateg

Uniunea Europeană (UE) a fost „ștearsă și ineficientă” în situația cu criza din Ucraina, a declarat fostul secretar de stat al SUA Madeleine Albright, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Revoluției de Catifea din Cehoslovacia, informează postul de radio Vocea Americii, potrivit AGERPRES.

Madeleine Albright a subliniat că așteptările, conform cărora Europa va deveni parte a deciziei și nu a problemei însăși, au eșuat.

De asemenea, Albright a subliniat că eforturile SUA în acest domeniu nu au fost extrem de reușite, inclusiv pentru că promovarea democrației a început să se asocieze cu un aspect militarizat al acesteia.

Fostul secretar de stat al SUA a subliniat că acțiunile președintelui rus, pe care l-a calificat drept „bun tactician, dar prost strateg”, au avut un efect exact contrar celui pe care îl aștepta Vladimir Putin. „Prin acțiunile sale, Putin a unit Europa în loc să o dezbine”, a subliniat Albright.

Încercând să anticipeze viitorii pași tactici ai președintelui rus, Madeleine Albright a declarat: „Desigur, el nu va intra în Europa cu o mare armată. El va încerca prin toate mijloacele să o ‘hărțuiască’, pentru a provoca haos și a dezorienta”.

Opinia lui Madeleine Albright este împărtășită de fostul ministru de externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg. „Putin este suficient de deștept pentru a nu declanșa un mare război, pentru a nu implica în el mulți oameni. În aceasta constă acum arta politicii externe ruse”, a subliniat fostul șef al diplomației cehe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.