Maersk: E mai grav decât în timpul crizei din 2008

Compania daneză Maersk, văzută adesea ca un indicator pentru comerţul global, susţine că se confruntă cu condiţii mult mai grele decât în timpul crizei economico-financiare declanşată la finele lui 2008, scrie Financial Times.

Conglomeratul de transport maritim a fost lovit atât de scăderea preţului la petrol cât şi de reducerea tarifelor de transport containere, situaţie caracterizată ca fiind o “deteriorare masivă” în activitatea sa de către directorul executiv al companiei.

“Este mai rău decât în 2008. Preţul petrolului este nivelul cel mai scăzut din 2008-2009 şi a rămas acolo mult timp şi nu dă semne că îşi va reveni. Ratele de transport marfă sunt mici. Deci, condiţiile exterioare sunt mult mai rele, dar suntem bine pregătiţi”, a declarat Nils Andersen, CEO Maersk, pentru Financial Times. Valoarea acţiunilor grupului danez s-au înjumătăţit în ultimele 10 luni. Maersk deţine cea mai mare companie de transport maritim de containere din lume.

Pentru 2015, estimează o creştere de doar 0-1%, în timp ce înaintea crizei danezii aveau afaceri în creştere cu două cifre. Andersen susţine că condiţiile comerciale la nivel mondial au fost anormale anul trecut cu importurile în Europa, Brazilia, Rusia şi Africa de vest, toate aceste ţări sau regiuni fiind afectate de scăderea preţurilor la petrol.

Maersk a raportat o pierdere netă de 2,5 miliarde de dolari în al patrulea trimestrului din 2015 din cauză scăderii activelor sale în Kazahstan, Kurdistan, Marea Britanie, Angola şi Brazilia, în timp ce analiştii se aşteptau la un profit de 300 milioane de dolari. Maersk Oil va raporta pierdere anul acesta pentru că pragul de rentabilitate este situat la un preţ al petrolului de 45-55 de dolari pe baril, iar azi acesta se zbate undeva la 30 de dolari pe baril.

Maersk Line, compania care are activităţi în transportul maritim de containere, va posta un rezultat cu mult sub cel de anul trecut, de 1,3 miliarde de dolari profit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.