Mafia zonelor protejate, blocată în Defileul Mureșului

Zilele trecute instanța de judecată a desființat două acte prin care fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely făcea cadou Ocolului Silvic de Regim Gheorgheni SA nici mai mult, nici mai puțin, decât 136.000 de hectare. Cel care primise această mană cerească a încasat fonduri europene în numele adevăraților proprietari. Afacerea este cercetată de procurori.

După ani de zile, timp în care locuitorii comunelor Stânceni, Lunca Bradului, Răstolița și Deda din județul Mureș au fost supuși unor abuzuri din partea unei societăți comerciale, instanța, în sfârșit, a desființat actele emise de fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely.

Cotidianul a publicat numeroase articole sub genericul „Transilvania furată“, prin care a arătat cum „Caracatiţa verde îşi extinde tentaculele în centrul României“. Documentele au prezentat anomaliile înfiinţării Parcului Natural Defileul Mureşului Superior şi darea în administrare, prin ,,licitaţie“, unei societăţi comerciale private din Gheorgheni, judeţul Harghita, respectiv Societatea Comercială Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA, condusă de Dr. Ing. Melles Előd. Povestea începe în anul 2010, mai precis în data de 20 ianuarie, când Borbely Laszlo, ministrul Mediului și Pădurilor la acea vreme, a emis un Ordin al ministrului, nr.55/20.01.2010, prin care Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu necesită structuri proprii de administrare. Cu alte cuvinte, situl de interes european, care până la acea dată nu avea structuri de administrare reglementate prin legislația românească, va avea un administrator. Prin această șmecherie, Parcul Natural Defileul Mureșului Superior, cu suprafață de 9.156 de hectare, în perimetrul căruia sunt incluse casele, curțile oamenilor, bisericile, școlile, primăriile, fânețele, pășunile, cimitirele și pădurile particulare din comunele Deda, Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni, parc ce face parte din Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, și-a deschis porțile spre o administrare străină de județul Mureș. Practic, acest Ordin, făcut cu dedicație specială, reglementa faptul că cine va lua în administrare Parcul natural Defileul Mureșului Superior va atrage automat în administrare Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, sit desemnat tot printr-un Ordin de ministru, în noiembrie 2007, OM nr. 1964, semnat de ministrul Mediului Attila Korodi, modificat prin OM NR. 2387/2011, semnat de ministrul Laszlo Borbely, sit care a avut la bază o documentație științifică de propunere de înființare, întocmită de către același dr. ing. Abran Peter de la APM Mureș. Practic, s-au acaparat 136.000 de hectare, în mare parte suprafață împădurită, din masivele Călimani și Gurghiu.

La numai câteva zile, Ministerul Mediului, condus de același Borbely Laszlo, în baza OM 55/20.01.2010, scoate la licitație dreptul de administrare a Parcului Natural Defileul Mureșului Superior.

Toate aceste rezervaţii sunt denumite în Planul de Management PNDMS+, însumând o suprafaţă de 208.859,85 hectare pe teritoriile administrative a patru judeţe: Mureş 58%, Harghita 36,5%, Suceava 5%, Bistriţa-Năsăud 0,5%, suprafeţe administrate de SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA, prin Contractul nr.6/18.03.2010, modificat prin Act adiţional, cu Ministerul Mediului.

Laszlo Borbely şi „echipa de intervenţie” din Defileul Mureşului

Ghiță, așteptat degeaba la portiță

În luna mai 2013, SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA a încheiat un contract cu SC Teamnet International SA, Bucureşti, patronată de Sebastian Ghiţă, pentru inventarierea, cartarea şi evaluarea stării de conservare a speciilor şi habitatelor din Parcul Natural „Defileul Mureşului Superior“, prin licitaţie, lucru necesar celor de la Gheorgheni pentru realizarea Planului de Management. Această inventariere nu s-a realizat, contractul fiind reziliat. Intrând în criză de timp, cei de la Gheorgheni au găsit o altă firmă, SC PRO PARK-ARII PROTEJARE SRL din Braşov, cu care au încheiat un alt contract, pentru realizarea planului de management, cu termen de finalizare luna august 2015. În lunile mai-iunie 2015, când cei de la Gheorgheni au organizat dezbateri publice pentru Regulamentul Parcului Natural ,,Defileul Mureşului Superior“, s-a vehiculat ideea realizării planului de management, care era în lucru şi care trebuia supus dezbaterii publice.

Expropriere mascată

Deşi oamenii n-au fost de acord cu prevederile Regulamentului Parcului, aşteptau să dezbată planul de management, care trebuia realizat în maximum doi ani de la semnarea contractului de administrare, respectiv până în martie 2013. De atunci până în prezent, SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA a funcţionat fără plan de management. Practic, cei de la Ministerul Mediului, în loc să rezilieze contractul de administrare pentru nerealizarea planului în cei doi ani, i-au premiat şi le-au făcut cadou încă peste 72.000 de hectare, ajungând să administreze circa 208.000 de hectare (!!!). Alături de parc s-au mai introdus încă nouă arii protejate din 20 de localităţi pe teritoriul judeţului Harghita, nouă localităţi din judeţul Mureş, patru localităţi din judeţul Suceava. Proprietarii din localităţile respective, ca şi cei din cele patru comune mureşene care au făcut parte iniţial din parc, află că, deodată, sunt în arii protejate.

Planul de management reprezintă restrângeri majore ale dreptului de proprietate garantat de art. 44 din Constituția României. El face, practic, o adevărată „expropriere modernă şi europeană“ în inima României.
Redăm câteva reglementări din Regulamentul Parcului:

  • interzicerea organizării evenimentelor cu ocazia sărbătorilor tradiţionale, fără acordul prealabil al administraţiei parcului;
  • asigurarea efectivelor din speciile de pradă, pe suprafaţa habitatului ocupat de acestea la nivelul necesar pentru starea de conservare favorabilă a speciei (3 cerbi/km pătrat, 4-5 mistreţi/km pătrat, 7-10 căpriori/km pătrat). După cei care au elaborat planul de management, cerbii şi căpriorii sunt animale de pradă, iar aceştia trebuie să trăiască în Parcul natural fără ciute şi căprioare, iar mistreţii, fără scroafe, şi dacă se poate, în curţile şi grădinile oamenilor, care fac parte integrantă din parc?!
  • folosirea a maximum 3 câini ciobăneşti la fiecare stână;
  • dresarea câinilor să stea lângă turmă, chiar şi în timpul unui atac, şi să nu părăsească turma pentru gonirea lupilor şi urşilor;
  • închiderea animalelor pe timpul nopţii (o oră după apusul soarelui), în strungă sau coşar;
  • interzicerea păşunatului pe pajiştile de altitudine joasă. Practic, pe pajiştile proprietăţi particulare este interzis păşunatul;
  • pe pajiştile cu molinia, păşunatul cu ovine este interzis, iar bovinele pot paşte, dar numai o bovină pe un hectar;
  • se interzice păşunatul pe fâneţele montane;

Planul de management reprezintă restrângeri majore ale dreptului de proprietate garantat de art. 44 din Constituţia României. Acesta, odată aprobat, va deveni obligatoriu pentru toţi proprietarii din interiorul Parcului şi al siturilor anexate.

Măsurile stabilite în planul de management vor fi aplicate la fel, atât în intravilanul localităţilor, cât şi în vârful muntelui. De fapt, cei de la Gheorgheni au preluat reglementări din Managementul Parcului Naţional ,,Călimani“, care a fost revizuit în noiembrie 2015, şi le-au transpus în intravilanul localităţilor din Parcul Natural Defileul Mureșului Superior.

Dezbateri în defileu cu adevăraţii proprietari

O avizare frauduloasă

Pentru a evita opoziţia proprietarilor din interiorul Parcului, administratorul nu a organizat dezbateri publice cu planul de management, ci a trimis planul spre avizare Agenţiei de Protecţia Mediului Mureş, deşi toate primăriile din perimetrul Parcului s-au opus avizării planului de management de către APM Mureş.

Cu toate acestea, respectiv neconsultarea cetăţenilor, opoziţia primăriilor, APM Mureş a avizat acest plan. Locuitorii din perimetrul APNDMS nu au luat la cunoștință despre instituirea acestuia până în anul 2013, când au început să fie sancționați pentru nerespectarea normelor de protecție a mediului specifice parcului natural, sau li s-au impus taxe și avize pentru anumite activități desfășurate în intravilanul localităților. Totodată, cetățenilor nu li s-a adus la cunoștință măsurile de conservare și compensațiile la care sunt îndreptățiți.

Avioanele administratorului Melles Elod, pe banii cui?

Fonduri ilegale

Șocul a fost și mai mare când, prin adresa nr. 2621/16.04.2013 emisă de APIA, s-a menționat că locuitorii au beneficiat de compensații bănești pentru mii de hectare, iar acestea au fost în cuantum de peste 300 euro/ha. Legislația prevede că banii de la APIA reprezintă subvenții pentru munca terenurilor, și nu compensații pentru arii naturale protejate. Adevărul este că proprietarii de terenuri din perimetrul PNDMS nu au beneficiat de compensații de la înființarea Parcului până în prezent, deși în adresa 31596/09.09.2016, emisă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv APIA-București, se afirmă din nou că proprietarii particulari au primit, începând cu anul 2007 și până în anul 2013, compensații pentru terenurile incluse în situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, respectiv PNDMS. Cum oamenii spun că nu au primit banii, procurorii au intrat pe fir pentru a identifica adevăratul beneficiar al fondurilor. Mai mult, prin încheierea contractului de finanțare între MMP cu Melles Ellod, pentru managementul parcului au fost alocate fonduri europene în valoare de 2,5 milioane euro, deși APNDMS nu exista juridic (fraudare fonduri europene).

Într-un final, fostul ministru al Mediului Apelor şi Pădurilor Cristina Paşca Palmer a reziliat, prin Adresa nr. 4174/0PP din 10.06.2016, Contractul de administrare nr. 6/18.03.2010, încheiat de către Ministerul Mediului şi Pădurilor cu SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA, și modificat ulterior prin Act Adiţional.
După toate cele întâmplate, domnul administrator Melles Előd se procopsește cu două avioane necesare supravegherii eficiente a zonelor „sechestrate“. Poate procurorii stabilesc care a fost sursa de finanțare pentru achiziția avioanelor.

Forumul „Transilvania furată”

Faptele sesizate de proprietari şi cercetate în prezent de procurori

1. Documentațiile de înfiinţare a Parcului Natural Defileul Mureșului Superior, întocmite de APM Mureș, prin Abran Peter, șef biodiversitate și membru al ONG Rhododendron, conţin acordul proprietarilor al autorităţilor locale şi composesoratelor, deşi nu a semnat nimeni în anii 2006-2007, atunci când s-a constituit parcul.

2. Abran Peter era în conflict de interese, fiind angajat la APM Mureş și, în acelaşi timp, membru în ONG-ul de mediu.

3. Includerea intravilanelor în parc cu largul concurs al Direcției Silvice Mureș al CJ Mureș și al primăriilor din patru comune.

4. Emiterea Ordinului de Ministru nr. 55 din 2010, de către Laszlo Borbely, ce reglementează faptul că Parcul va avea structura proprie de administrare care va prelua tot Situl natura 2000 Călimani Gurghiu, parcul fiind constituit intenționat în mijlocul acestuia (136.000 hectare). Borbely a emis mai multe ordine „cu dedicație“, inclusiv pentru administraţia Parcului Natural Defileul Mureșului superior, deşi aceasta nu a existat juridic!

5. Trucarea licitaţiei pentru administrarea parcului din 2010, câştigată de Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA, deși acesta nu întrunea condițiile din OUG 57/2007, în sensul că nu erau o structură de administrație special constituită pentru administrarea ariilor protejate. Nu era subordonată autorităţii centrale, ci era și este o societate comercială pe acţiuni, avându-l administrator pe Melles Ellod, fost șef al ocolului de stat Gheorgheni, desființat în anul 2004, din cauza defrișărilor ilegale, coordonate chiar de acesta.

6. Constituirea fictivă a structurii de administraţie (adică doar cu o simplă ştampilă, fără a avea personalitate juridică), numită Administraţia Parcului Natural Defileul Mureșului Superior, și acceptarea acestei structuri de către ANM din 2010 până în 2014.

7. Accesarea de bani europeni de către Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA folosind ştampila Administraţiei Parcului defileul Mureșului Superior, cu sprijinul şi complicitatea Ministerului Mediului (2,5 milioane de euro, proiectul managementul parcului și a Siturilor Natura 2000).

8. Constituirea cu acte false în 2014, de către Ocolul silvic Gheorgheni, a unei asociații numite Administrația parcului natural defileul Mureșului superior, cu scopul de a obține o încheiere civilă, adică o personalitate juridică și a o folosi pentru Administrația Parcului constituită fictiv în 2010. Au falsificat contractul de închiriere a spaţiului de la 2 la 8 ani.

9. Minciunile APM Mureș, Ministerului Mediului, APIA, cum că proprietarii ar fi primit compensaţii pentru restricţiile din parc, peste 300 euro/hectar/an. Nu a primit niciun proprietar nimic! Zeci şi sute de milioane au dispărut însă pe lucrări fictive.

10. Acceptarea de către Ministerul Mediului a încheierii civile 1047/CC/10.06.2014, cu o entitate inexistentă juridic.

11. Emiterea de aviz pentru taxe de către Ministerul Mediului, prin secretar de stat Anne Juganaru, către administraţia parcului, deși aceasta nu avea personalitate juridică.

12. Controlul efectuat de către Garda de Mediu şi găsirea „în regulă“ a administraţiei parcului şi a Ocolului silvic Gheorgheni, deşi structura de administrare nu exista juridic.

Vasile Gotea, Eduard Pascu, Marcel Bărbătei

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.