Maghiarizarea Cimitirului Central din Cluj-Napoca

Mai mulţi intelectuali clujeni din cultură, administraţie publică şi chiar politicieni (în ciuda faptului că se susţine că mediul politic clujean este în majoritate dominat de fraternizarea PDL-UDMR) apreciază că preocupările primarului Emil Boc de redresare a structurii politice din care face parte, el fiind de fapt unul dintre artizanii distructivi ai acesteia, cât şi a României, au creat posibilitatea viceprimarului UDMR Ana Horvath de a prelua frâiele acestei instituţii administrative şi de a facilita prin funcţia pe care o deţine interesele minorităţii maghiare în detrimental şi defavoarea majorităţii româneşti.

Funcţionarii administraţiei locale, bineînţeles români, observă indignaţi cozile de cetăţeni maghiari care aşteaptă la uşa viceprimarului Ana Horvath, sens în care aceasta a solicitat mărirea spaţiului de birou deşi clădirea primăriei este monument istoric. Primarul Emil Boc nu este solicitat, deoarece atât problemele urbei, cât şi ale cetăţenilor români sunt la dispoziţia consilierilor şi aprobate sau nu tot de către Ana Horvath.

Descoperirea proiectului de administrare a cimitirelor – prin care erau trecute la capitolul uitate mai multe monumente funerare româneşti şi propunerea de ridicare la rang de monument a unor plăci funerare a unor cetăţeni maghiari fără personalitate – a determinat suspendarea subiectului din ordinea de zi a Consiliului Local Cluj-Napoca. Cu toate acestea, nu s-a stopat expansiunea unor cetăţeni români de etnie maghiară, care continuă să solicite desfiinţarea monumentelor funerare ale unor renumiţi înaintaşi români de marcă internaţională, şi să propună în locul acestora nume de unguri necunoscute nici de istoria română şi nici de ceea maghiară.

Considerând că ar exista posibilităţi de detensionare a acestui conflict administrativ, primarul Emil Boc a organizat în data de 4.12.2012 o aşa-zisă dezbatere publică cu această temă, la care au participat în principal cetăţeni maghiari. Cu toate că presa şi administraţia susţin că la eveniment au participat români, de fapt, realitatea e că pe lângă cei aproximativ 75 de etnici maghiari erau şi 5 români.

Dacă reprezentanţilor presei de etnie maghiară nu putem şi nu avem dreptul de a le reproşa atacurile directe la istoriografia şi cultura românească, atât din partea ungurilor români, dar şi a celor din Ungaria prezenţi bineînţeles la eveniment, ne miră absenţa reprezentanţilor unor redacţii româneşti, printre care Radio Cluj, Realitatea TV şi Gazeta de Cluj, aflaţi în sală, care nu i-au observat pe Magdo Janos- consul general, Pitay Levente-consul, Rus Zoltan-consul.

Ne întrebăm cine i-a invitat şi cu ce drept pe aceşti musafiri unguri la discutarea unor probleme publice româneşti. Emil Boc pe cine reprezintă sau cui i se subordonează: clujenilor români majoritari sau minorităţii maghiare, care bineînţeles l-a ajutat să fie reînscăunat primar? Considerămcă în opinia primarului funcţia este primordială, şi nu demnitatea de român, pe care se pare uşor, uşor o pierde. Cu sprijinul primarului au dispărut sau sunt dosite documente de valoare istorică, prin care se certifică autenticitatea monumentelor funerare româneşti. Deşi au fost cerute, acestea nu au fost puse la dispoziţia studiului.

Beneficiind de această situaţie, etnicii maghiari clujeni, cu ocazia acestei dezbateri publice, şi-au permis să solicite inclusiv schimbarea denumirii Cimitirului Central din Cluj Napoca în Hajongard, denumire a unei fundaţii care funcţionează pe lângă bisericile reformate din Transilvania. Ne punem întrebarea pe când domnul primar Emil Boc îşi va schimba numele în unul maghiar? Primarul Istvan Bock cum sună oare?!

Unii cetăţeni români îşi pun întrebarea “de ce se grăbesc ungurii pentru soluţionarea acestor probleme, atâta timp cât în Parlament este un proiect de lege pentru administraţia cimitirelor”. Răspunsul credem că îl aveţi şi dumneavoastră.

Asociaţiile şi societăţile culturale din Cluj-Napoca, indignate de abuzurile etnicilor maghiari, iniţiate sub protecţia şi sprijinul primarului Emil Boc, au un proiect de înaintare a unei petiţii către Ministerul Culturii, în vederea instituirii unei comisii de control privind situaţia din Primăria Cluj-Napoca.

Mai jos, în întregime, minuta dezbaterii publice a proiectului regulamentului de funcţionarea cimitirelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.