Magie şi flamenco în „Casa Bernardei Alba”, la Teatrul Jokai

Ultima şi poate cea mai bună dramă a lui Lorca, Casa Bernardei Alba, regizată de László Béres, consultant al Operei Maghiare din Cluj, unde a semnat mai multe spectacole, printre care şi musicalul Undeva în Europa, va avea premiera la Teatrul Jokai din Békéscsaba în 30 ianuarie. Piesa, folosind un limbaj teatral special, este impregnată de magia dansului flamenco.

Repetiţiile la Casa Bernardei Alba au început în urmă cu trei luni, ceea ce înseamnă o perioadă lungă de pregătire în lumea teatrului. De atunci la acest teatru a fost o adevărată febră a flamenco-ului, pentru a învăţa sunetele chitarelor din Spania.

Un limbaj teatral încărcat de simboluri

Coregrafia spectacolului este semnată de Beáta Bajnay, artistă şi profesor de flamenco, în adaptarea lui László Béres, într-o formulă bazată mai mult pe mişcări de dans şi pe imagine decât pe text.

Povestea care se petrece în Andaluzia este caracterizată prin temperamentul spaniol: pasiune, foc, gelozie, dans, doliu şi singurătate. Limbajul născut din textul lui Lorca are replici scurte şi întreaga lume a flamenco-ului (dans, cântec, muzică), dar şi gestica, ritmul şi imaginea sunt la fel de importante în acest limbaj al semnelor.

Viaţa în capcana morţii

Temperamentala coliziune între doliu şi foc, pasiune şi gelozie, represiune şi libertate este adusă la viaţă pe scena Teatrului Jókai.

Scenografia este semnată de László Székely, artist distins cu Premiile Kossuth şi Jászai, iar costumele, de studenta sa, Enikő Bodnár.

Singurul actor în scenă este Gábor Vadász, care interpretează rolul lui Pepe Romano, dar şi cântă şi dansează flamenco. Personajul nu există în drama lui Lorca, numai ceilalţi vorbesc despre el, dar în această versiune el prinde viaţă ca simbol.

Un spectacol încărcat de magie

Bernarda Alba, interpretată de Edit Kovács, după moartea soţului ei, îşi transformă casa într-o închisoare şi, în acord cu tradiţiile, toate uşile şi ferestrele care dau către lumea exterioară sunt închise pentru opt ani de doliu. Viaţa acestei femei aspre şi a fiicelor ei devine lipsită de căldură şi foarte nefericită. Parcă poartă sentinţa morţii, drumul lor fiind lipsit de libertate fizică şi spirituală. Ele pot evada din capcana morţii numai în nebunie sau în moarte.

După premiera din 30 ianuarie şi cea oficială din 31 ianuarie, piesa va intra în repertoriul curent al teatrului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.