Magistrații implicați în eliberarea lui Hayssam, audiați la DNA

Fostul procuror Ciprian Nastasiu care a cerut eliberarea teroristului Omar Hayssam și fosta judecătoarea Sofica Dumitrescu, cea care a decis eliberarea sirianului, la cererea procurorului de caz, au fost chemați marți la sediul DNA. Potrivit primelor informații, aceștia sunt audiaţi în dosarul în care medicul Mohamad Yassin este cercetat pentru fapte de corupţie comise în legătură cu Omar Hayssam.

UPDATE La ieşirea din sediul DNA, Ciprian Nastasiu a spus că a fost audiat ca martor în cazul medicului Mohamad Yassin, că a fost întrebat în legătură cu Hayssam şi că tot ce a fost de declarat a declarat într-un interviu amplu dat cu mai mult timp în urmă şi într-o carte publicată.

Întrebat dacă sugestia de lăsare în libertate a lui Omar Hayssam a venit din exteriorul instituţiei în care lucra, Nastasiu a declarat că nu confirmă, dar nici nu infirmă.

UPDATE Fosta judecătoare a spus la ieșirea de la DNA că a fost audiată în calitate de martor și că a fost întrebată dacă s-au făcut presiuni la adresa ei în privința eliberării lui Omar Hayssam. Aceasta s-a plâns că „după opt ani de zile totul este prea mult” pentru ea și că „anumite persoane” s-au folosit de numele ei.

Ciprian Nastasiu este cel care a cerut în 2006 eliberarea lui Omar Hayssam.

După ce a fost eliberat, sirianul, implicat în răpirea jurnaliștilor din Irak, au fugit din țară.

Medicul Mohamad Yassin a fost arestat preventiv recent, fiind acuzat că ar fi cerut aproximativ două milioane de euro pentru a interveni în obţinerea unei decizii de anulare a pedepsei cu închisoarea a lui Omar Hayssam.

Yassin este cel care a fost trimis de Traian Băsescu în Irak în 2005 „ca să ajute la eliberarea” jurnaliștilor români răpiți.

„La ora 16:30, între 16:30 şi 17:00, la consilierul pe probleme de securitate, domnul general Degeratu s-a prezentat Omar Hayssam şi Yasim Mohamad cu solicitarea să plece în Irak pentru a încerca să ajute la eliberarea ostaticilor. La ora 20:50 l-am primit eu numai pe Yasim Mohamad şi în aceeaşi seară a plecat către Bagdad, având misiunea să contacteze autorităţile irakiene în primul rând, Ministerul de Interne”, declara Băsescu atunci.

Tot Traian Băsescu a spus că Yassin este „un beneficiar cinstit” al averii lui Omar Hayssam.

Luni, a fost audiat la DNA și Ovidiu Ohanesian, în calitate de martor, în dosarul medicului Mohamad Yassin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.