Magistrații s-au plâns experților Comisiei Europene

Experții Comisiei Europene care se ocupă de evaluarea sistemului de justiție din România pentru raportul anual MCV au avut o întâlnire la București, pe 14 septembrie, cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale magistraților, iar discuțiile s-au axat în principal pe solicitările acestora cuprinse în “Memorandumul privind justitia”, în care se expun problemele din sistem judiciar si se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o “justiție eficientă, moderna și de calitate”, a anunțat Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) joi.

„Experții MCV au fost de acord că probleme ridicate de magistrați în Memorandum sunt legitime, acestea necesitând o dezbatere si analiză temeinică. Reprezentanții asociațiilor profesionale au scos în evidență necesitatea publicării metodologiei raportului MCV, precum și numele persoanelor, instituțiilor și organizațiilor care oferă opinii cu privire la sistemul de justiție din România”, precizează UNJR într-un comunicat.

“Am constatat că opiniile unor persoane atât din presă, cât și din societatea civilă au ajuns să fie citate în MCV ca expertize cu privire la sistemul de justiție din România, deși aceste persoane nu au neapărat expertiză juridică”, a spus judecătorul Dana Gîrbovan, președintele UNJR, conform comunicatului.

“Evaluarea justiției din România nu poate fi făcută de persoane, instituții sau organizații care rămân în anonimat, însă au implicații asupra acestui raport care are consecințe inclusiv asupra relației României cu partenerii externi”, a mai afirmat judecătoarea.

UNJR precizează totodată că inclusiv ministrul Justiției Raluca Prună a spus după publicarea actualului raport MCV că acesta conține “erori factuale“, poziție împărtășită de la Uniunea Națională a Judecătorilor din România.

“Pentru eliminarea acestor viitoare erori, este necesară publicarea metodologiei și a numelui tuturor celor care își aduc aportul la elaborarea acestui raport”, a mai spus Dana Gîrbovan.

Uniunea anunță că un raport scris privind problemele din justiție va fi trimis Comisiei Europene de asociațiile profesionale ale magistraților în perioada ce urmează.

„Premiza Memorandumului este că “justiția trebuie să aibă ca și preocupare esențială protecția, promovarea și garantarea tuturor drepturilor și libertăților cetățenești. În fața judecătorului cetățeanul este egal cu statul.” Memorandumul stipulează expres că prin adoptarea sa “magistrații își rezervă dreptul de a apela la toate formele democratice de acțiune pentru ca aceste solicitări să fie puse în practică”, mai arată UNJR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.