Mai bine un robot de 35.000 de dolari decât salarii majorate

În plină campanie prezidenţială în care democraţii americani merg pe ideea majorării salariului minim la 15 dolari pe oră, un fost CEO de la McDonald’s arată că aceasta nu este o soluţie pentru cresterea standardului de viaţă, ci este o măsură naivă şi populistă.

“Solicitarea de 15 dolari salariu minim, care înseamnă 30.000 de dolari pe an pentru un angajat cu normă întreagă este fundamentată pe neînţelegerea afacerilor din domeniul restaurantelor”, spune Ed Rensi, fost CEO la McDonald’s. În timp ce angajaţii din toată ţara încep să ceară salarii de 15 euro pe oră, patronii încep să-i scoată pe oameni din schemă, explică Rensi.

“Am fost la National Restaurant Show si, dacă vă uitaţi la roboţii care intră în această industrie, este mai ieftin să cumperi un robot de 35.000 de dolari decât să angajezi un om care este ineficient când face cartofi prăjiţi cu 15 dolari pe oră – este un nonsens şi este foarte distructiv şi va duce la o pierdere a locurilor de muncă în toată ţara cum nu vă vine să credeţi”, a spus Rensi.

“Nu va fi doar în afacerile fast-food. Francizele sunt cel mai bun model de afacere în SUA. Depind de oameni care au calificare redusă. Dacă nu poţi angaja oameni la un salariu rezonabil, atunci vei lua maşini care să le facă treaba. Este de bun simţ. Se va întâmpla fie că va place sau nu. Şi cu cât vor creşte solicitările acestea cu salariile, cu atât mai repede se va întâmpla”, a spus Rensi.

“Cred că ar trebui să avem un program salarial pe mai multe trepte. Dacă eşti la liceu ar trebui să ai un salariu. Dacă eşti un ucenic, atunci trebuie să ai un salariu separat. Statele trebuie să gestioneze asta, pentru că ştiu mai bine ce se întâmplă decât cei de la Washington DC”.

“Cred că organizatorii acestei campanii pentru 15 dolari pe ora nu sunt interesaţi să-i ajute pe angajaţi, ci să se ajute pe ei înşişi. Nu vor reusi să-i organizeze pe angajaţii francizelor McDonald’s, însă poate vor reuşi să impună legea celor 15 dolari în alte afaceri”.

Fostul şef de la McDonald’s confirmă concluziile unui raport recent. Peste 65% dintre copiii care astăzi intră în ciclul primar vor ajunge să practice meserii care acum nu există, iar în următorii cinci ani în țările dezvoltate vor dispărea peste 7 milioane de locuri din muncă și noile tehnologii vor crea doar 2 milioane de locuri de muncă. Sunt două dintre estimările prezentate într-un raport pregătit special pentru Forumul Economic Mondial de la Davos, ”Viitorul locurilor de muncă”. Cei care astăzi produc ceva ce poate fi obținut și de pe urma activității repetitive a unui robot este bine să înceapă deja să învețe ceva nou. Printre cele mai amenințate meserii se numără cele din vanzari, administrație și relații cu publicul, muncitorii de la liniile de asamblare, șoferii de taxi. Mașinile fără șofer vor deveni norma, vor fi mai sigure. Roboții si imprimantele 3-D vor afecta industria manufacturieră. ”Internetul lucrurilor”, comunicarea pe internet între dispozitivele din producție, și nu cea dintre oameni, va îngropa multe alte meserii astăzi bine plătite.

“Va fi mereu ceva de lucru pentru cei care trăiesc pentru a munci (cei care fac ceva ce le place), în timp ce cei care muncesc pentru a trăi (făcând ceva ce nu le face plăcere, doar pentru a obține banii pe care să-i investească în altceva) se vor trezi fără locuri de muncă în următorii ani”, comenta Forbes pe marginea amintitului raport.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.