Mai multe personalităţi protestează faţă de schimbarea numelui străzii „Radu Gyr” la Cluj

Într-un Comunicat sosit pe adresa redacţiei noastre, Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu” ne-a transmit un protest semnat de mai multe personalităţi culturale de azi împotriva Hotărîrii Consiliului municipal Cluj, prin care se doreşte schimbarea denumirii străzii „Radu Gyr” cu numele „Szervátiusz Jenő”. Între iniţiatorii Petiţiei sînt: Lucia Hossu Longin, cunoscuta realizatoarea a serialului „Memorialul durerii”, actorul Dan Puric, istoricul Marius Oprea, Zoe Rădulescu – preşedinte de onoare al Asociaţiei Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei (născută în închisorile comuniste), actriţele Manuela Hărăbor şiSilvia Codreanu, regizorii Petru Ionescu şi Nicolae Margineanu etc.

Iniţiatorii Petiţiei, care a strîns în numai cîteva ore peste 6.000 de semnături, au trimis o Adresă către Primăria Cluj, condusă de Emil Boc, prin care atrage atenţia asupra erorii uriaşe pe care o face prin această Hotărîre a Consiliului municipal, la socitarea Ministerului de Interne, prin intervenţia Institutului „Elie Wiesel”, aflat în subordonarea Guvernului României.

În Adresa către Primăria Cluj, iniţiatorii precizează: „Ne solidarizăm, pe această cale, cu poziţia adoptată în acest caz de preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, dl Octav Bjoza, subsecretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor anticomunişti. Poetul Radu Gyr a intrat deja în conștiința națională ca “poet al pătimirii“ în închisorile comuniste. Opera poetulului Radu Gyr are o valoare artistică incontestabilă, confirmată şi prin faptul că poetul a fost de mai multe ori laureat al Societății Scriitorilor Români, Institutului pentru Literatură și Academiei Române”. Iată textul complet al Adresei trimisă Primăriei Cluj:

După cum se vede şi în această Adresă, iniţiatorii protestului se arată surprinşi că toată această operaţiune derulată de Primăria Cluj are se bazează pe intervenţia Institutului „Elie Wiesel”:

Intervenţia INSHR-EW pare cu atât mai suprinzătoare, cu cât este de notorietate faptul că poetul Radu Gyr, în calitatea sa de Director General al Teatrelor din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, a dispus înfiinţarea în Bucureşti, în septembrie 1940, a Teatrului Evreiesc Baraşeum, singurul teatru evreiesc din Europa care a funcționat în tot restul anilor celui de-al Doilea Război Mondial. După cum declara şi la procesul din 1945, motivul pentru care Radu Gyr a luat această iniţiativă a fost situaţia deosebit de grea a artiştilor evrei, care – în baza unei decizii a guvernului legionaro-antonescian nu mai puteau fi salariaţi ai teatrelor existente. Astfel, acestor oameni li s-a oferit o posibilitate de trai şi de afirmare a spiritului artistic.

Povestea condamnării lui Radu Gyr, împreună cu alţi scriitori şi ziarişti, în procesul intentat în 1945 de guvernarea comunistă instaurată de ocupantul sovietic, constituie subiectul unuia dintre cele mai dramatice episoade din filmul “Memorialul Durerii”, producţie a Televiziunii Române, având ca autoare pe prestigioasa realizatoare TV Lucia Hossu Longin. În filmul documentar „Demonul din calimara” este dezvăluită, în toată monstruozitatea sa, farsa juridică înscenată de comunişti în acest proces politic, un proces al delictului de opinie, montat în contradicţie cu normele legale şi constituţionale din acel moment.

O mare parte a vieţii lui Radu Gyr a fost petrecută în închisorile regimurilor totalitare ce au întunecat trecutul recent al României. În 1938-1940 el a fost deţinut politic în lagărul de la Miercurea Ciuc, după care, în 1941, a fost condamnat din nou de regimul lui Ion Antonescu.

În 1945, poetul a făcut obiectul unui nou proces politic, alături de alţi scriitori şi jurnalişti acuzaţi de guvernul comunist instaurat de ocupaţia sovietică pentru literatura şi activitatea lor ziaristică.”

În numele iniţiatorilor, semnează această adresă Coriolan Baciu, Preşedintele Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu.Textul Petiţiei poate fi semnat în continuare pe adresa https://petitieonline.net/petitie/09206149.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.