Mai tare decât „Surprize, surprize”

Avangarde a prezentat duminică seara un sondaj realizat între 18 şi 26 februarie. Ce mesaje trebuie să transmită sondajul. Care sunt surprizele uriaşe ale cercetării de piaţă.

Două mesaje pentru opinia publică

Deşi nu suntem (nici măcar) într-o perioadă de precampanie electorală, totuşi pe piaţă a apărut un sondaj cu dedicaţie. Şi toată lumea ştie ce înseamnă un sondaj „cu dedicaţie”. Două sunt mesajele principale care trebuie inoculate opiniei publice: 1. numărul românilor care optează pentru continuitatea guvernului Ponta IV este mai mare decât cel al românilor care doresc înlocuirea actualului cabinet; 2. caracterul politic al condamnării lui Dan Voiculescu. Sondajul de opinie a fost prezentat duminică seara în exclusivitate la Antena3 şi a fost operat de Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde, care este coordonat de sociologul Marius Pieleanu, unul dintre prietenii postului TV.

Guvernul Ponta trebuie să rămână la Palatul Victoria

Una dintre întrebările sondajului sună astfel: După părerea Dvs., credeți că Guvernul Ponta ar trebui înlocuit de un guvern PNL? Răspunsurile înserate au fost:

– DA, Guvernul Ponta trebuie schimbat: 32%

– NU, Guvernul Ponta trebuie să rămână în funcţie: 41%

– Nu pot aprecia: 27%

Există însă un mare semn de întrebare privind rezultatul la această întrebare, din cauză că „nu bate” cu rezultatele de la alte întrebări înrudite (legate de guvern şi premier):

  • la încrederea în instituţii, Guvernul se află destul de jos, pe locul 10 (din 12) cu 38% (primele locuri – pompierii: 91%, Armata: 83%, Biserica: 73%, Preşedinţie:70% etc)
  • la încrederea în personalităţi, primul ministru Victor Ponta se află pe locul 8 cu 40%, fiind depăşit inclusiv de C.P.Tăriceanu, care niciodată nu i-a luat faţa în vreun sondaj (pe primele locuri: Klaus Iohannis: 75%, Raed Arafat: 72%, Laura Copdruţa Koveşi: 51%, Patriarhul Daniel: 50%)
  • Într-un top al încrederii în miniştri, pe primul loc se află Gabriela Sabo (ministrul sportului şi tineretului, deşi un portofoliu de mică importanţă) cu 48%, în timp ce ministrul care trebuie să fie motorul guvernului, cel al finanţelor, Darius Vâlcov se află pe locul 5 cu doar 20%. Încrederea (pozitivă) în ceilalţi miniştri nici nu mai esze prezentată.
  • În sfârşit la opţiunea de vot, PNL are 40%, iar PSD+UNPR+PC – 37%.

Surprize, surprize în sondajul Avangarde

Dacă prima temă generează suspiciuni prin faptul că rezultatul nu este susţinut de rezultatele de la întrebările „înrudite”, la a doua temă termenul „suspiciuni” este deja depăşit. Pentru că una s-a prezentat la Antena3 şi alta am găsit pe site-ul stiripesurse.ro care a prezentat mapa sondajului. Avem două diferenţe URIAŞE

  1. La Antena 3 s-a prezentat un „slide” cu următoarea întrebare: „Condamnarea lui Dan Voiculescu este o răzbunare a lui Traian Băsescu?” (Rezultat: DA – 71%, NU – 26%, NS/NR – 3%). Ei bine această întrebare NU se regăseşte în mapa prezentată de site-ul mai sus menţionat.
  2. La Antena 3 la capitolul încrederea în personalităţi sunt prezentate 3 „slide”-uri iar pe unul dintre ele avem: C.P.Tăriceanu – 44%, Mugur Isărescu – 43%, Victor Ponta – 40%, Dan Voiculescu – 28%, Mircea Geoană – 27%. Ce avem însă în mapa de pe Stiripesurse.ro: C.P.Tăriceanu – 44%, Mugur Isărescu – 43%, Victor Ponta – 40%, Gigi Becali – 31%, Mircea Geoană – 27%. Credem că orice comentariu este de prisos şi că l-a capitolul „încredere”, sondajul este foarte, foarte jos.

Pentru conformitate:

http://admin.stiripesurse.ro/media/other/201503/media-142524174107806200.pdf (ce a prezentat Stiripesurse.ro)

http://www.antena3.ro/romania/cel-mai-recent-sondaj-de-opinie-national-vezi-cine-e-pe-primul-loc-in-intentia-de-vot-a-romanilor-285168.html (ce a prezentat Antena 3)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.