Mâine se deschide la Muzeul Horniman din Londra expoziţia „Revisiting Romania: Dress and Identity”, un proiect de amploare

Muzeul Horniman, înfiinţat în ultimii ani ai secolului al XIX-lea prin generozitatea unui magnat al ceaiului din Epoca Victoriană, este un celebru muzeu de antropologie culturală din Londra, având importante colecţii de artizanat european, amerindian şi african şi din alte continente. Situat pe unul dintre dealurile care mărginesc Tamisa, în mijlocul unui parc foarte pitoresc, unde au loc în mod curent diferite evenimente, muzeul e vizitat anual de sute de mii de iubitori ai folclorului şi culturii tradiţionale.

Motive româneşti pe o fotă

Expoziţia care se va deschide vineri, intitulată Revăzând România. Îmbrăcăminte şi identitate (Revisiting Romania: Dress and Identity), pune în valoare peste 500 de costume populare, covoare, ştergare, ţesături şi obiecte casnice, adunate de muzeografii britanici în ultimii o sută de ani din diferite zone etnografice ale României sau donate de diferite persoane particulare de-a lungul timpului. O parte dintre obiecte provin şi din alte muzee londoneze care au colecţii similare, printre care şi un superb costum ce a aparţinut Reginei Maria a României.

Broderie românească din zona Transilvaniei

Rezultat al colaborării dintre Muzeul Horniman şi Institutul Cultural Român din Londra, expoziţia este curatoriată de muzeograful Fiona Kerlogue, care, în timpul celor 3 ani de pregătire a proiectului, a beneficiat de consilierea specialiştilor din marile muzee de gen din România. Expoziţia va putea fi vizitată până în septembrie 2015.

Bijuterii cusute cu mărgele

Cojoc cusut cu motive româneşti din zona Sighetului

Alături de această mare expoziţie, va fi deschisă şi Expoziţia Români din Londra (Portraits from London), o galerie de 35 de portrete ale românilor care trăiesc în capitala britanică, semnate de fotograful londonez de origine română Ion Paciu. Fotografiile, prezentând o selecţie diversă de români care trăiesc în Londra, de toate vârstele şi provenind din sfere sociale diferite, vor fi însoţite de scurte fragmente de istorie orală, narând poveştile de viaţă ale acestora. Printre protagoniştii expoziţiei se numără Sir George Iacobescu, Şerban Cantacuzino, Anda Anastasescu, Anamaria Marinca, Alexandru Bălănescu.

Frumuseţea costumului popular românesc

Cele două expoziţii vor fi deschise simultan în seara zilei de vineri, 3 octombrie, prin intervenţii susţinute de Janet Vitmayer, director general al Muzeului Horniman, Fiona Kerlogue, curatorul expoziţiei, Dorian Branea, directorul ICR Londra, precum şi, ca invitaţi din România, de Ioana Drăgan, directorul general al Direcţiei Generale a Reprezentanţelor în Străinătate din cadrul Institutului Cultural Român, şi Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Ceramica de Horezu, un meşteşug tradiţional unic

Ceramică pictată cu motive tradiţionale româneşti

Pentru a completa această incursiune în cultura românească tradiţională, ICR Londra şi Muzeul Horniman au pregătit o serie de concerte, demonstraţii de meşteşuguri tradiţionale, proiecţii de filme şi expoziţii culinare, care vor avea loc în parcul muzeului în cele două zile de weekend de după deschiderea expoziţiilor.

Icoană românească expusă la Muzeul Horniman

Invitaţi speciali vor fi Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Fanfara 10 Prăjini, alături de: Ioana Ieronim, Fiona Sampson, Mihaela Bădescu, Paul Buţă, Daniel Leş, Irina Sârbu, Matt Bacon, Vasile Cozma, Paul Moylan şi Bogdan Văcărescu.

Irina Sârbu va încânta cu vocea sa de pasăre măiastră publicul din Londra

„Un eveniment de asemenea anvergură va oferi publicului britanic încă o ocazie de a ne cunoaşte şi înţelege mai bine, într-o ipostază admirabilă, spectaculoasă a culturii noastre. Iar asta, în contextul unuia dintre cele mai importante muzee de antropologie din Londra. În acelaşi timp, weekendul românesc va fi şi o sărbătoare comunitară, o revenire acasă, într-un acasă esenţial, profund, a tuturor conaţionalilor noştri din Londra şi Marea Britanie”, spunea directorul ICR, Dorian Branea, în Ziarul Românesc, publicat la Londra. Dorian Branea a adăugat că expoziţia dedicată costumului popular românesc este cu siguranţă cea mai mare organizată vreodată în Marea Britanie, iar weekendul românesc are o anvergură care îl face, probabil, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de acest gen.

Broderie cusută de mână cu motive româneşti

Dorian Branea consideră că „lumea tradiţională, pe care, din păcate, o pierdem într-un ritm ameţitor, este edificatoare, constitutivă pentru fiecare dintre noi”. „Valorile ei”, a continuat directorul ICR, „rămân o axă identitară, o osie a vieţii noastre morale, un exemplu de bunăsituare în lumea infinită. Apoi, universul tradiţional este şi o foarte bogată sursă de frumuseţe – nu trebuie decât să priviţi costumele de la Horniman, rafinamentul şi imaginaţia cu care au fost create, şi e de ajuns pentru a înţelege”.

Icoană ortodoxă pe sticlă

Vor mai fi câteva proiecte mari, precum Zilele Culturii Române la Dublin, un spectacol după Ion Creangă cu marele actor Marcel Iureş, un program de aniversare a celor 25 de ani scurşi de la căderea comunismului, un concert al naistului Nicolae Voiculeţ sau recitalul de Ziua Naţională al extraordinarei soprane Teodora Gheorghiu şi multe altele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.