Maior, acuzat că sfidează comisia parlamentară de anchetă

George Maior s-a prezentat, luni, la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

Maior a recunoscut că a fost la întâlnirea din noaptea alegerilor care a avut loc acasă la Gabriel Oprea, dar nu a vrut să dea detalii afirmînd că a fost vorba despre o întâlnire privată şi că nu are să-şi reproşeze nimic.

Nu au fost aspecte ilegale sau neconstituţionale, a susținut Maior, în timp ce deputatul PSD Liviu Pleşoianu l-a acuzat că „sfidează” comisia şi că „nu are căderea” de a fi ambasador al României în SUA.

În cadrul audierii, acesta a mai spus că a avut şi are o relaţie de prietenie cu Gabriel Oprea, dar şi cu Vasile Dîncu. Relaţia cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, fost procuror general, a fost „strict profesională, a mai precizat fostul director al SRI.

„L-am cunoscut de multă vreme pe domnul Gabriel Oprea, era o relaţie de prietenie cu domnia sa, încă din perioada în care şi eu am fost membru al acestui Parlament. De când am activat împreună în diverse guverne, înainte de a avea calitatea de director (al SRI – n.r.), inclusiv în Guvernul Năstase, deci anii 2001-2002. Aş putea spune că a fost şi este o relaţie de prietenie”, a spus Maior.

Referitor la relaţia pe care o are cu Dan Andronic, fostul director SRI a spus că „în timp a fost şi o relaţie de prietenie”.

Întrebat de ziariști cum comentează informațiile potrivit cărora hackerul Marcel Lazăr Lehel, cunoscut drept Guccifer, i-ar fi spart conturile de email, George Maior a răspuns: „Fake news”, în contextul în care, aflat în închisoare, acesta a vorbit, la Antena 3, despre ce a găsit în e-mailurile politicienilor.

Întrebat ce politicieni români au fost ținte, dar și ce a descoperit scandalos în conversațiile lor, hackerul a spus: „Documente din contul lui George Maior (350 MB), care nu ar fi trebuit să fie acolo: planurile cadastrale ale vilelor lac, documente/rechizitorii/expertize din Dosarul Flota, schemele de inteligence pe care Maior le-a implementat în Libia, cu sprijinul englezilor, care-l supervizau. Diplomați. Asta după asasinarea lui Gadaffi”.

La Comisie mai este aşteptat luni, conform programului, şi Virgil Voineag, preşedintele INS la data alegerilor.

Pentru marţi, Comisia a stabilit să îi audieze pe Robert Cazanciuc, Gheorghe Neţoiu, Cătălin Voicu şi Dumitru Iliescu. De asemenea, Comisia a retransmis, pentru miercuri, o invitaţie lui Emil Boc.

George Maior a precizat anterior că vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA nu are nicio legătură cu audierea sa la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, adăugând că ”este firesc să te prezinți în fața Parlamentului”.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a fost înfiinţată la solicitarea PSD şi ALDE după dezvăluirile făcute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor. Jurnalistul a publicat un articol în evz.ro în care a susţinut că în seara celui de al doilea tur al prezidenţialelor la locuinţa lui Gabriel Oprea s-au aflat, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României.

Pe 23 mai, Fifor anunțase că fostul șef al SRI George Maior va fi invitat pe 6 iunie la comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.