Maior: Am făcut și noi greșeli

Directorul SRI, George Maior, a declarat luni într-un interviu pentru Adevărul Live că există „o oarecare tensiune”, care este creativă, între ofițerii de informații și beneficiarii analizelor SRI din zona politică.

„Întotdeauna este loc de mai eficient, dar vreau să spun că, din perspectiva noastră, nu suntem perfecți, am făcut și noi greșeli, am pierdut poate momente importante când puteam să transmitem mai în viteză informația, deci nu este doar o vină de-o parte sau de alta. Per ansamblu, eu cred că de multe ori am ajutat mult la luarea unor decizii politice, diplomatice, economice, geo-strategice, militare, chiar bune pentru statul român. Întotdeauna va exista o anumită reticență a beneficiarilor de a folosi informația pentru că beneficiarul se gândește, deci omul politic, omul guvernamental, și la interesele guvernamentale și uneori o informație negativă ar putea, să spunem, să distrugă un anumit proiect. Noi credem că ea ar trebui luată în considerare pentru că acel proiect ar fi prost, dar unii gândesc altfel. Pe de altă parte și din perspectiva ofițerilor de informații există o frustrare câteodată că informația pe care o transmit nu are utilitate pentru beneficiar și de aici o oarecare tensiune”, a spus Maior, întrebat dacă beneficiarii din zona politică au folosit eficient informațiile serviciului.

Potrivit acestuia, uneori această tensiune este „creativă” și duce la ceva bun, dacă se discută între cele două părți, ceea ce el, în calitate de director, încearcă să facă.

„Transmitem o analiză la un ministru, văd că poate nu se înțeleg anumite lucruri, pun mâna pe telefon, discut cu domnia sa și până la urmă se ajunge la un fel de armonizare. Eu zic că suntem pe calea cea bună din acest punct de vedere”, a precizat directorul SRI.

El a menționat că există factori de decizie care îi cer lămuriri suplimentare, pentru că SRI nu este unic depozitar al informației, iar ministerele au și ele propriile resurse de informații știind ce se întâmplă pe domeniul lor poate uneori mai bine decât SRI.

În acelaşi interviu, Maior a criticat clasa politică despre care a spus că se reproduce prea mult pentru sine.

„Cred că o tara a clasei politice este aceea de a se reproduce prea mult pentru sine, partid înainte de stat, ceea ce e mare eroare”, a declarat Maior pentru sursa citată. Şeful SRI are totuşi şi o vorbă bună pentru politicienii români.

Maior s-a mai declarat luni în interviu citat în favoarea continuării proiectului privind explorarea gazelor de șist, spunând că în acest caz au existat influențe externe foarte pregnante pe care statul român încearcă să le contracareze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Vintila 70 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.