Majoritarii au chiulit, dar Ponta acuză PNL şi PDL

Corectul (aşa cum se autodefineşte) Victor Ponta a acuzat PNL şi PDL de provocarea căderii cvorumului luni la Senat. Premierul nu s-a uitat însă la absenţele din zona Puterii. ACL este lipit de Băsescu, dar premierul nu spune nimic de PMP.

Atac la PNL şi PDL, nimic despre PMP

Victor Ponta a acuzat PNL şi PDL (atenţie, nu şi PMP) privind părăsirea plenului Senatului şi pentru provocarea căderii cvorumului înainte de votarea, luni, a legilor amnistiilor ficale.

Dincolo de tacticile şi de jocurile putere-opoziţie, care au existat şi vor exista întotdeauna, cred că (…) opoziţia PNL-PDL cu domnul Blaga şi domnul Iohannis până la urmă merg la acelaşi rezultat la care mergea Traian Băsescu. Pentru că ceea ce rămâne dincolo, repet, de discuţiile din parlament şi bătălia putere-opoziţie este faptul că în această seară cred că erau cam 12 mii de mame care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului, cam 30 de mii de pensionari şi încă câteva sute sau mii de profesori, în special din zonele defavorizate care aşteptau să vadă că Senatul adoptă legile prin care erau scutiţi de rambursarea unor sume pe care nu le-au obţinut prin fraudă sau prin altceva ci prin greşeala unor funcţionari. Deci ceea ce rămâne la sfârşitul zilei este faptul că 30, 42, 45 de mii de oameni care nu au, de fapt, nici o legătură directă cu bătălia între putere şi opoziţie, vor mai avea încă o săptămână de emoţii”, a spus Ponta la postul tv al deputatului PSD Sebastian Ghiţă, România TV.

După cum se poate obseva, premierul Ponta reia în context şi principala temă electorală de campanie, adică PNL şi PDL „merg” pe mâna lui Traian Băsescu. Evident, niciun cuvânt însă despre partidul lui Traian Băsescu, PMP. Vorbele premierului nu au însă acoperire, pentru că senatorii PNL şi PDL au votat cot la cot cu PSD respingerea cererii de reexaminare a lui Traian Băsescu în privinţa reducerii CAS cu 5% la angajator.

Chiul în zona Puterii

Atacul lui Ponta este însă complet gratuit. Cvorumul de şedinţă la Senat este de 86 de senatori. După ieşirea din sală celor de la PNL şi PDL (nu ştim care a fost conduita celor câţiva independenţi ex PPDD, a independentului Ioan Ghişe şi a celor 3 sau 4 senatori care sunt la PMP), au mai rămas 84 de senatori şi şedinţa a fost suspendată.

Dar iată ce a UITAT să spună Victor Ponta. Anume că PSD+UNPR+PC+UDMR+grupul Tăriceanu însumează 99 de senatori. Dacă formaţiunile politice din zona Puterii s-ar fi mobilizat, atunci guvernul şi-ar fi trecut legile amnistiei. Dar din această zonă au lipsit (cel puţin) 15 senatori şi în primul rând lor li se poate reproşa căderea cvorumului.

Structura zonei Puterii în Senat este următoarea:

Grup PSD – 77 de senatori (65 PSD + 12 UNPR)

Grup PC – 9 senatori

Grup UDMR – 8 senatori

Grup Tăriceanu – 5 senatori

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.