Mama lui Mitrea: Lucrările de la casa mea, plătite din pensia primită din Germania

Mama lui Miron Mitrea, Viorica Mitrea, în vârstă de 84 de ani, a  fost audiată vineri, la instanţa supremă, dând o declaraţie în dosarul de corupţie al fiului său.

Aceasta le-a spus judecătorilor că lucrările de renovare a casei sale au fost plătite din bani proveniţi din pensia primită din Germania.

Viorica Mitrea a declarat că a decis să renoveze imobilul din banii de pensie, primiţi retroactiv, după ce s-a judecat cu statul german pentru întregirea drepturilor sale cetăţeneşti.

Plecată de mulţi ani în Germania, femeia a spus că nu a obţinut cetăţenie cu drepturi depline, însă, după ce a dat statul în judecată, a primit retroactiv drepturi de pensie de aproximativ 280.000 de euro.

Ea  a mai precizat că se poate dovedi, cu documente, natura licită a sumelor de bani plătită firmelor conduse de Irina Paula Jianu.

Întrebată cum a ajuns să apeleze la Jianu, Viorica Mitrea le-a spus judecătorilor că aceasta era vecină de imobil cu Sergiu Sechelariu, pe care ea îl cunoştea.

Mama lui Mitrea a mai arătat că discuţiile despre renovarea imobilului său au fost purtate cu Sergiu Sechelariu, iar rolul Irinei Jianu a fost acela de a prelua mai uşor banii plătiţi pentru lucrări firmelor sale, în contextul în care Viorica Mitrea nu se putea deplasa cu uşurinţă.

Potrivit procurorilor, Miron Mitrea a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 520.000 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

În 2013, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000 – 2004, în prezent deputat PSD, pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două infracţiuni în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Irina Paula Jianu, fost inspector de stat şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, pentru dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracţiuni sub forma participaţiei improprii, în formă continuată.

De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect şef al Primăriei Voluntari la data faptelor, este judecat în acest dosar pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.

Noi audieri vor avea loc în acest dosar pe data de 25 aprilie, termenul stabilit de instanţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.