×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 10 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:06
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
Demonstrațiile din România
Mămăliga n-a explodat, a fost dinamitată
Radu Hadârcă
Radu Hadârcă

Sunt unii care susţin că, românii și-au trezit conștiința civică. Am mai multe întrebări pentru cei care susţin că, în sfârşit, mămăliga românească a explodat. Eu susţin că a fost mai curând dinamitată şi s-ar putea să ne izbească pe toți în față, provocându-ne, în timp, arsuri grave.

De ce nu se protestează împotriva defrișărilor masive ale pădurilor României (în special de către firmele străine)? De ce nu se protestează pentru a cere interzicerea exportului de bușteni, în condițiile în care acest lucru este interzis în statele occidentale? Albania, care se confruntă cu probleme similare cu ale României, tocmai a interzis tăierea pădurilor pe o perioadă de 10 ani.

De ce nu s-a protestat în masă pentru nerespectarea numărului de parlamentari: 300 - stabilit prin referendumul național? Ce altă jignire mai mare pentru populația României, în ansamblul ei, ar putea-o constitui decât aceasta, respectiv afrontul adus voinței naționale liber exprimate prin referendum?

De ce nu s-a protestat în masă pentru demiterea guvernatorului Mugur Isărescu, atunci când dispunea de un salariu nesimţit de mare raportat la restul românilor (173.000 euro pe an), în timp ce omologului său maghiar i s-a impus de către statul ungar o limitare a salariului de 40.000 euro pe an, toate acestea petrecându-se în momentul declanşării crizei economice din 2008? Atunci când, forțat, am fost nevoiți să strângem cureaua toţi, mai puţin el.

De ce nu s-a protestat în masă când parlamentarii şi-au votat legea care le acordă pensii speciale pentru prestaţii limitate în timp (1, 2 sau 3 mandate)?

De ce nu s-a protestat în masă atunci când aceiaşi parlamentari au votat legea ce le permite angajarea la birourile parlamentare a rudelor de gradul întâi, instituind astfel nepotismul legalizat?

De ce nu se protestează în masă pentru tratamentul preferențial acordat firmelor străine în detrimentul celor cu capital românesc de către instituțiile statului român? De ce justiția română nu a condamnat în instanță firme străine și cetățeni străini pentru fapte de corupție? Te pomenești că noi suntem toți niște demoni, iar firmele străine sunt în totalitate reprezentate de îngerași. N-aș crede acest lucru.

De ce nu se protestează în masă împotriva concurenței neloiale făcută în mediul de afaceri de către firmele acoperite ale serviciilor de informații SRI, SIE, DGPI, DIA și care or mai fi acestea? Multe dintre aceste firme, devoalate prin anchete de presă ca având strânse legături cu serviciile, au un monopol de piaţă în faţa celorlalte competitoare. Vezi cazul „Hexi Pharma“, al cărei patron, Dan Condrea, a fost „sinucis“ exact în momentul în care mărturia lui putea scoate la iveală adevăruri deranjate privind conexiunile cu serviciile secrete și, simultan, cu sfera politicului. Sau cazul Asesoft (firma lui Sebastian Ghiță), care câștiga licitații publice pe bandă rulantă, fiind dovedite legăturile lui cu serviciile secrete (fapt ce a dus la demisia generalului Coldea). Sau cazul Florin Secureanu, masonul ajuns director la spitalul Malaxa, exponentul unor abuzuri extreme, care era doar un nod într-o rețea din care făceau parte o multitudine de ofițeri ai acelorași omniprezente servicii.

De ce nu se protestează acum, în masă, pentru demiterea președintelui Klaus Werner Iohannis, care a dobândit, uzând de fals și uz de fals, o casă pe care instanța l-a obligat să o restituie, alăturându-se logic și firesc aceleiași categorii penale în care acesta l-a integrat, în prealabil, pe Liviu Dragnea? Președintele în exercițiu al României a obținut un beneficiu de 300.000 de euro pe o cădire cu 17 apartamente, utilizând în justiție, în vederea păstrării imobilului, de acte despre care știa că sunt false, fapt dovedit indubitabil de către onor justiția română.

Oare nu s-a demonstrat, tocmai pentru că era vorba în unele dintre cazurile descrise mai sus de servicii de informații, un subiect tabu pentru marea majoritate a jurnaliștilor din România (implicit informațiile de această natură circulând mai puțin pe Facebook)? De ce? Pentru că trolii, scribii net-ului, nu pot să-și submineze sursa de finanțare, iar jurnaliștii devin muți când nu este vorba de ordine primite și, implicit, de bani de încasat. Avem astfel un peisaj care nu predispune la viziuni optimiste. Pentru că, cu acele ocazii, când s-ar fi putut realiza proteste de stradă, nu a atentat nimeni la banii acordaţi SRI-ului, în prezent 411 milioane de euro pe an, enorm pentru un serviciu de informaţii cu o ţară de 19.6 milioane de locuitori. Ar fi bine de ştiut faptul că BND-ului, omologul instituţional al SRI-ului din Germania, deservind 80.000.000 de locuitori, i s-au acordat 300 de milioane de euro de către bugetul federal, iar Belgia dispune de 50 de milioane de euro destinate serviciilor de informații, la o populație de 11,2 milioane de locuitori.

SRI s-a apărat de atentatul la propria-i securitate financiară comis de guvernul PSD, care intenţiona să-i diminueze cu 10% veniturile pentru anul în curs. Astfel, bugetul alocat de către stat a crescut veniturile SRI cu 60%, din 2012 până în prezent. Cu ce se ocupă această instituție în România, astăzi? Răspunsul este complex și are multe aspecte (ca să parafrazez un personaj din pelicula „Filantropica“ a regizorului Nae Caranfil). Prin urmare, SRI-ul se ocupă în mică măsură cu ceea ce se precizează în statut și în mare măsură cu supravegherea și colectarea în masă a informațiilor despre noi, cu ingerințe ilegale în justiție și cu producerea de bani pentru unii dintre ofiţerii aparţinători, dar şi pentru anumiţi politicieni. Astfel, acest instrument de forță, SRI, pe care unii îl văd autonom, deservește în momentul de față interese supranaționale, având centrii de putere în afara teritoriului țării. A se vedea dezvăluirea lui Sebastian Ghiță despre cauzele pentru care nu se construiesc în România autostrăzi. Și anume acelea că deranjăm interesele Bruxellesului. Când generalul Florian Coldea, fostul director adjunct al SRI, făcea acele afirmații, l-aș fi întrebat: de unde își încasează salariul, de la statul român sau din altă parte? Aceeași întrebare o am și în ceea ce privește loialitatea sa, dar cred că, având în vedere caracterul personajului în cauză, întrebările mele cad în derizoriu.

La întrebarea legitimă pe care ne-o punem fiecare dintre noi, vizând cauzele profunde care au stat la declanșarea acestei operațiuni de anvergură care a condus la manifestările de stradă, nemaiîntâlnite ca amploare în România postdecembristă, am putea să formulăm anumite răspunsuri. Prin urmare, de ce?
Pentru că se dorea compromiterea și, implicit, slăbirea PSD-ului în calitatea sa de partid de guvernământ, în vederea impunerii „guvernului meu“ 2.0.

Pentru că s-a vrut deturnarea atenției de la scandalurile care îl implicau pe Florian Coldea, directorul adjunct al SRI, și pe Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA. Faptele expuse în presă de către dezvăluirile lui Sebastian Ghiță puteau să determine evenimente nedorite care să se soldeze cu demiterea personajelor în cauză. Ceea ce s-a și petrecut, într-o anumită măsură, Florian Coldea ieșind aparent din joc. În ceea ce o privește pe Laura Codruța Kovesi (a.k.a „Cucuveaua Mov“), se pare că mai avem de așteptat, deși Curtea Constituțională a constatat abuzul de putere al DNA în anchetarea guvernului, legat de emiterea Ordonanței 13. Astfel, prin declanșarea operațiunii „Corupția ucide“ s-a utilizat modalitatea specifică de manipulare, care constă în devierea atenției prin generarea unui eveniment de amploare care să acopere mediatic scandalurile anterioare. Prin intermediul emiterii de către guvern a Ordonanței 13 s-au declanșat demonstrațiile de masă, mutând cu abilitate centrul de greutate mediatic în altă parte. O manevră reușită. S-a defocalizat astfel intenționat atenția de pe gravele abuzuri făcute de cele două instituții, DNA și SRI, și s-a oferit o gură nesperată de aer șefei primei instituții și o ieșire din scenă pseudo-onorabilă celui de-al doilea. Un obiectiv conex s-a atins în cazul președintelui KWI, prin prezența acestuia în stradă, el beneficiind de o creștere a popularității care se afla la acea dată la cotă de avarie în perspectiva alegerilor din 2019. Prin urmare: puncte ochite, puncte lovite.

Radu HadârcăPublicat Sâmbătă, 18 martie 2017
8075
 | 36
 | 25
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Poli 21
-20
Aceste intrebari sunt valabile si pentru demonstratii de la palatul Cotroceni ?
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Unu @ Poli 21
+10
Nu,mai securiciule, nu sunt valabile pentru cei fara dinti in gura de la Cotroceni, care sunt doar o replica palida la TFL-istii cu glugile trase pe ochi , care ies noaptea din barloguri, ca hotii de cai. Tu cand iesi din tura ?
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
{noName} @ Poli 21
+5
Nu bre ca aia e comunisti si stau pe social.... Astea sunt intrebari pentru tinerii frumosi si liberi care au viziune pe termen lung, constiinta civica, ies cu copii iarna la protest, fac curat dupa ei. Intrebari simple pentru fiinte cu pretentii ca gandesc.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
gmbplay
+10
Cel mai simplu ar fi :stop joc!Problema este ce urmeaza dupa(vezi traseul dupa 1989) ne vom trazi cu un nou inceput continind componente din aceeasi hoarda.
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Jaf ordinar!
+17
Articolul confirmă ceea ce toţi bănuiam. Potenţa SRI pentru astfel de lucruri derivă din imensul său buget de 20,97 euro pe cap de locuitor, evident mult superior serviciilor similare din Germania şi Belgia de 3,75 şi, respectiv, de 4,46 euro pe cap de locuitor. Şi ne-ntrebăm cu ce rezultate. Ţara este prăduită ''şi Ion şi Gheorghe tac''.
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
c.g.
+18
Articolul este o devoalare a amestecului in treburile interne ale ROMANIEI ale dusmanilor tarii noastre, nu putini care cauta sa farame statul national unitar, este o devoalare a ce inseamna '' STATUL MAFIOT '' ! Cozile de topor autohtone care detin functii importante in tara asta trebuie sa fie inlocuiti cu persoane atasate fata de tara si poporul roman, cinstiti, patrioti ! FELICITARI domnule Radu Hadarca, sa auzim si de mai bine !
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Nicu Olahus
+16
Multumim Radu Hadarca ! O foarte buna analiza. De ce ? Pentru ca protestele au fost de fapt pentru sprijinirea hotiei multinationalelor, bancilor, pentru intimidarea PSD-ului ca nu cumva sa-i impoziteze corect ! Pentru mine vor fi trei criterii de evaluare a PSD-ului la alegeri viitoare : .... 1. Inceperea constructiei celor 4 AUTOSTRAZI TRANS CARPATICE ................. 2. IMPOZITAREA SERIOASA A MULTINATIONALELOR mai ales banci si ............ 3. STOPAREA TAIERII PADURILOR .
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Poli 21 @ Nicu Olahus
+1
Nicule, iar nu ti-ai luat pastilele si aiurezi pe site ??
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
after
+12
Reducerea nr de parlamentari a fost un demers populist: cineva a urmarit sa castige popularitate si sa profite, obtinand voturi favorabile; stia bine despre ceilalti politicieni ca nu le convine ideea si totusi propus-o, desi era foarte putin probabil sa fie pusa in practica. Bucurestiul este o zona mai expusa la democratie, oamenii s-au prins de scamatorie. In cazul taierilor de paduri , sarcina de a lua masuri este a institutiilor de resort; pentru cetatenii aflati la distanta, in orase, este mai greu de evaluat situatia si nu sunt ei proprietarii terenurilor impadurite .Problema devine controversata daca oamenii se intreaba cine a inchis fabricile(inclusiv cele de mobila) si de ce. Mai este si problema prelucrarii lemnului: daca exista cerere pt lemn prelucrat sau mobila( cineva trabuie sa caute cumparatori interesati si dispusi sa ofere pretul cerut) , daca prelucrarea este avantajoasa( costuri cu taierea si prelucrarea , uscarea , utilaje, energie, manopera, taxe, transport etc). Pentru rezolvarea celor enumerate este nevoie de persoane cu pregatire si experienta, insa politicienii sunt mai preocupati de propriile interese si de mandate .Si celelalte chestiuni din articol au raspunsuri destul de simple.
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Tudor
+26
D-le Hadârcă , jos pălăria ! O sinteză excelentă a adevăratelor tumori din sânul nației române pentru care nu se intervine pentru extirparea lor . Massa votantă este amorfă , așteaptă totul de la aleși care și aceștia sunt tot amorfi . Analiza dvs. o citim și ne indignăm tot noi , parte a amorfilor și nu cei care dinamitează mămăliga din care facem parte . Li se rupe lor de analize ! EI , ÎN FRUNTE CU IOHANNIS , NU AU PROBLEME DE MORALĂ !
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Charlie
+10
Pt. Fefeleaga. De ce invinovatiti un popor tinut in teroare de peste 70 de ani dupa ce i-a fost decimata elita? Va intreb din...prietenie! Credeti ca pe mine nu ma dezamageste lipsa de reactie a romanilor? Dar sunt constient ca nu ne putem astepta la altceva. Marxistii sunt organizati perfect si folosesc avantajul conspirativitatii ce produce deruta totala. In afara organizarii au intotdeauna un plan precis de actiune care se repeta simtomatic. Coruptia e doar un instrument de imbogatire, dar si de disimulare a caracterului de "masonerie ideologica marxista". Dupa ce kgbistii au devalizat devizele tarii si au vandut/distrus industria, economia in general, securistii ceausisti din jurul lui Basescu, Johannis si ceilalti beneficiari au ramas doar cu bugetele si resursele naturale pentru a le devaliza imbogatindu-se. Trebuiau sa redevina ceea ce fusesera taticii lor inainte de 1944, principalii capitalisti romani!!! In genul bolsevicilor Groza, Malaxa, Blank, Ausschnitt etc.
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
acs
-3
daca ar fi dupa tine, tot timpul am fi in strada (sa avem o scuza sa NU muncim)
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Colonelul Nelu
+9
Romanilor de la #rezist, bag sama ca le place sa dea cu palma in k a kat! Mai cu seama la ordin. As vrea sa isi aduca aminte fratii #rezist ce bataie au luat demonstrantii, zile la rand, nu ca ei, cei adusi astazi la ordin sau din prostie, cand la putere era guvernul lor. Poate au uitat de Boc&Basescu si de kaftelile trase de jandarmi demonstrantilor proSMURD - Arafat? Atuncii taticii organizatori nu erau de partea poporului sau poporul nu era #rezist?
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Poli 21 @ Colonelul Nelu
+1
Oare si tu esti vreun colonel izmanar ca oprea ?
Publicat Duminică, 19 martie 2017
+Răspunde
Recomandate
„Ni s-a tot indus că suntem proști”
Publicat acum 2 ore şi 46 minute
Tudose, despre cumulul pensie-salariu
Publicat acum 5 ore şi 47 minute
Barcelona, „noua normalitate“?
Publicat acum 8 ore şi 6 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 18 ore şi 59 minute