„Mamografia mi-a salvat viața”

Liliana are 50 de ani și a privit viața, cu bune și cu rele, cu toată bucuria în suflet. I se lumina chipul la un copac abia înflorit la debutul primăverii, alerga cu câinele în parc dimineața, devreme, îi plăcea să iasă cu prietenii în oraș și, mai ales, îi plăcea să facă plimbări lungi la munte. Însă o investigație medicală avea să-i deturneze mare parte din cursul vieții.

O biopsie făcută în urma unei mamografii a scos la iveală că suferă de cancer în stadiu incipient. Tratamentul a lăsat urme în organism, dar a rămas recunoscătoare mamografiei. „Urăsc mamografia, la fel de mult cât poate o urăște orice femeie. Dar nu voi sări peste niciuna pentru că ea mi-a salvat viața. Și ar putea să o salveze pe a oricărei femei. Acesta este mesajul meu“, își începe Liliana destăinuirea. A refuzat să-i dăm numele complet și să-i facem fotografii. Spune că încă nu e pregătită să „se afișeze“, dar este pregătită să-și spună povestea pentru a ajuta astfel multe femei să-și salveze viața.

„Mă holbam la doctoriță și apoi am început să plâng“

Povestea Lilianei începe în urmă cu 15 ani, când noduli benigni i-au fost extirpați din ambii sâni. „Am fost la control în permanență, am fost sub supravegherea medicului și în timp am început să stau fără grijă, pentru că totul era normal. Apoi, în 2007, lucram într-o firmă care se pregătea să închidă porțile. Și eram destul de îngrijorată de viitorul meu. Așa că nu știam ce să fac mai întâi: să împachetez lucrurile sau să‑mi fac o programare la mamografie. Era și vorba de bani, dar am hotărât să mă duc la medic.“ Și bine a făcut, pentru că investigația a descoperit o formațiune suspectă în sânul stâng. „Aveam nevoie de investigații suplimentare. Trebuie să mai fac o un alt tip de mamografie. Am amânat, pentru că în continuare nu îmi făceam griji. Dar medicul meu a început să mă sune la două, trei zile, destul de îngrijorat, întrebându-mă dacă mi-am făcut programarea.“ Era aprilie. Liliana a amânat programarea pentru luna iulie. „Am întârziat din mai multe motive. S-a închis firma unde lucram, un unchi a suferit un atac cerebral, un văr a fost diagnosticat cu cancer și am mai avut probleme și cu fiica. În fine, am ajuns la medic și am făcut toate investigațiile necesare. Medicul mi-a arătat niște mici depozite, calcifieri care puteau fi ceva grav sau ceva simplu. Din păcate, a fost ceva grav. Mă holbam la doctoriță câteva secunde, apoi am izbucnit în plâns. Nici nu știu exact de ce plângeam: pentru mine, pentru ce urma, pentru ce am pierdut în ultimele luni, că puteam merge mai devreme la medic“.

7.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar în diferite stadii

„Aveam un tatuaj mic pentru a indica zona“

După 12 zile, Liliana a revenit în cabinetul medical pentru biopsie. „Mi-au recoltat țesut și am fost diagnosticată cu cancer în fază incipientă: carcinom lobular în situ. Am trecut de la plâns la revoltă, la izolare, apoi la resemnare și luptă.“ Timp de șapte săptămâni, câte cinci zile în fiecare săptămână, Liliana a mers să facă radioterapie. „Aveam un mic tatuaj format din patru puncte pentru a indica perfect zona unde trebuia acționat. Au fost mai multe etape ale tratamentului. Am fost trecută apoi pe tamoxifen, iar după zece luni am terminat. Au fost zece luni de coșmar, dar la capătul lor am primit o veste bună: sânii mei erau normali, nu mă mai pândea niciun pericol.“

Liliana repetă mamografia o dată la șase luni. Mulțumește încă o dată cerului că s-a dus la control și a descoperit din vreme cancerul, astfel încât s-a tratat și a putut să-și păstreze sânul.

„Mamografia este metoda principală de examinare a sânilor la femeile cu vârsta peste 40 de ani, la cele cu risc obișnuit și crescut de cancer mamar“, spune medicul oncolog Lidia Pascu, cea care a supravegheat-o pe Liliana pe toată perioada de tratament. „Trebuie știut că este metoda cea mai eficientă de a depista cancerul mamar în faze incipiente. Orice femeie, după 35 de ani, trebuie să facă această investigație medicală o dată pe an sau o dată la șase luni, dacă are risc crescut de a face cancer la sân, cum sunt femeile care au antecedente în familie (mamă, soră). În același timp, este bine de știut că mamografia nu exclude niciodată ecografia sau invers, și anume, dacă o pacientă a efectuat o mamografie, nu înseamnă că nu poate efectua și ecografie. Din contră, sunt situații în care ecografia completează rezultatele obținute prin mamografie, în special în cazul femeilor cu sâni denși, glandulari“, conchide Pascu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.