Mamografiile pot salva zeci de mii de vieți

O nouă cercetare estimează că mii de vieți din Statele Unite ar putea fi salvate dacă aceste analize ar fi realizate anual începând de la vârsta de 40 de ani până la 84 de ani, informează UPI, citând un studiu publicat în această săptămână.

„Screening-ul anual începând de la vârsta de 40 de ani reprezintă cea mai bună strategie pentru evitarea decesului prematur din cauza cancerului de sân“, a declarat coautorul cercetării, R. Edward Hendrick, profesor de radiologie la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Colorado. Se estimează că în acest an, în Statele Unite, peste 40.600 de femei își vor pierde viața din cauza cancerului de sân și circa 252.700 de noi cazuri de tumori invazive vor fi descoperite, potrivit Societății Americane pentru Cancer.

Hendrick și colegii săi au utilizat tehnica modelării pe calculator pentru a evalua cele trei recomandări principale în ceea ce privește mamografiile: screening-ul anual de la 40 de ani la 84 de ani; screening-ul anual între 45 de ani și 54 de ani și apoi o dată la doi ani până la vârsta de 79 de ani; screening-ul o dată la doi ani de la 50 de ani la 74 de ani.

Oamenii de știință au estimat câte vieți ar putea fi salvate în fiecare an în Statele Unite dacă fiecare femeie născută în 1960 ar urma una dintre aceste trei recomandări.

Potrivit rezultatelor, numărul deceselor ar scădea, în medie, cu 40% dacă ar fi efectuate mamografii anuale începând de la vârsta de 40 de ani până la 84 de ani. Prin comparație, mortalitatea ca urmare a cancerului de sân ar scădea cu 31% în urma screening-ului anual între vârsta de 45 de ani și 54 de ani și apoi o dată la doi ani până la vârsta de 79 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.