Mănăstiri în obiectivul dronelor

Casa independentă de producție East Movies a anunțat că al doilea film din seria documentarelor culturale despre obiective de patrimoniu din România este deja în faza de post-producție. Filmările pentru pelicula „Ctitorii voievodale. Arhitectura Evului Mediu românesc“ s-au încheiat în Bucovina și Muntenia. Proiectul face parte dintr-un triptic de documentare culturale, început cu „Biserici de lemn din România“ (2016), ce va continua cu „Poveștile bisericilor fortificate“ (2018). „Dacă subiectul costumelor tradiționale românești este arhicunoscut, bucătăria tradițională românească – gustoasă, dar necompetitivă cu alte gastronomii, iar muzica folclorică – deși recunoscută, apreciată și supermediatizată, acum considerată desuetă, bisericile din lemn sunt acele valori autentice românești interesante, care au fost puțin prezentate publicului larg până acum“, explica anul trecut producătorul seriei.

Echipa de realizatori speră că filmul „Ctitorii voievodale. Arhitectura Evului Mediu românesc“ se va lansa la cinema în toamna acestui an. „Ctitoriile voievodale sunt principalele monumente de arhitectură din perioada medievală din spațiul cultural românesc extracarpatic. Deși au existat câteva cetăți (Hotin, Soroca, Cetatea Albă, Cetatea Sucevei), acestea aveau mai mult rol strategic, dar nu erau centre urbane în jurul cărora să se dezvolte o viață și o cultură urbane. Ctitoriile voievodale au fost printre puținele centre
de cultură ale vremii“, se arată într-un comunicat de presă. Cineaștii mizează pe faptul că publicul pasionat de film documentar și de călătorie, alături de iubitorii de artă, istorie, arhitectură și identitate culturală românească, se va bucura de imagini spectaculoase obținute în urma filmărilor cu drone ale unor biserici ce bifează o serie de recorduri: cea mai veche biserică din Moldova (Mănăstirea Bogdana, Rădăuți, 1365), Mănăstirea Voroneț – ctitorie a lui Ștefan cel Mare, construită – se pare – în 3 luni și 21 de zile, Mănăstirea Dragomirna, cea mai înaltă și cea mai strâmtă biserică întemeiată vreodată pe teritoriul nostru.

„Documentarul despre bisericile voievodale reprezintă un al doilea pas dintr-un proiect mai vast ce se concentrează pe construirea unei imagini culturale pozitive a României“, spune producătoarea filmului, Cristina Iordache. Potrivit regizorului și co-scenaristului Kiki Vasilescu, „demersul are atât valoare istorică, etnografică, culturală, cât și artistică“.

Având în proiect și un demers cinematografic orientat spre dezbaterea valorilor democrației, realizatorii își asumă un rol ambițios pentru filmul lor: „Documentarul își dorește să prezinte o parte din istoria ctitoriilor voievodale, specificul cultural și artistic ce a dus la apariția acestora, dar și impactul pe care îl au acestea în comunitatea lor și potențialul turistic“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.